nr 28  1963                                                                                
■■■ Den här veckan föreslår jag att Svenska Esso sätter sej ned och skriver brev till två sina mackföreståndare. Ett argt brev till en i Västerort och ett snällt och uppskattande brev till en i Närke.
■  Brev 1 ska innehålla något i den här stilen:
    Dan före midsommarafton kom det en SE-medarbetare i en Ford Zephyr till er mack i Västerort och bad att få låna en skruvmejsel. Han kom direkt från verkstan där han låtit montera ett nytt avgasrör. Men röret var lite snett fastskruvat, så det slog emot en stötdämpare. SE-medarbetaren ville låna skruvmejseln för att flytta röret någon millimeter. Ni svarade honom:
    — Nej, här lånas inte ut några mejslar, för folk bara stjäl dom!
    Det bör ni väl veta att så får man inte uppträda om man är chef för en Esso-mack. Så som vi på Esso skryter i annonserna om vår service, går det ju inte an att man förolämpar kunderna.
■  Brev nr 2  ska adresseras till Esso-macken som ligger vid E3 någon mil söder om Hallsberg, alldeles vid avfarten till Askersund. Och det brevet ska lyda ungefär så här:
    Dan före midsommarafton kom en SE-medarbetare in med en Ford Zephyr och bad att få låna en skruvmejsel för att justera monteringen av ett avgasrör. Ni tog hand om bilen, körde upp den på smörjbryggan och, trots att det var midsommarrusning vid macken, använde ni tjugo minuter till att avhjälpa felet. När SE-medarbetaren tacksamt ville betala för justeringen svarade ni:
    — På inga villkor! Det här anser jag ingår i den naturliga service som vi lämnar.
    Vi på Svenska Esso vill ta till fället i akt att tacka Er för detta exempel på vad god Esso-service vill säja.
    Ja, någonting i den stilen hade jag tänkt att det skulle stå i breven. Ska vi lyda reklamen och alltid ha Esso i tankarna, så ska det väl vara i vackra tankar?
  I sex långa år har Sveriges Bilradios Carl-Gunnar Hammarlund tjatat om ungarna som står och säljer jordgubbar utmed riksvägarna. Han har tjatat förgäves. På sträckan Mjölby-Gränna räknade jag den 2 juli trettiosju människor som stod  och höll ut sina jordgubbskartonger vid vägkanten i semestertrafiken, Av dessa var det tre (3) som ställt sej på sådana ställen, där bilar kunde stanna utan risk för övrig trafik. Rekordet sattes av en gubbe i Uppgränna som vädjade till bilisterna att stanna på ett backkrön.
    Kan inte någon av de vithjälmade mc-poliserna som myllrar på vägarna just nu, tala förstånd med jordgubbsfolket?
■  Hört i veckan: Den senaste skottehistorien. En engelsman, en irländare och en skotte skulle ge sina respektive brudar en gåva. Man kom överens om att ge flickorna varsin sked. På engelsmannens sked stod det: Till min engelska ros. På irländarens stod det: Till min irländska ros. På skottens stod det: AB Trafikrestauranger.
■  Fulla svenskar. . . Vi måste vara förfärligt fulla när vi åker på semester, vi svenskar. Det finns ingen annan förklaring till att charterbolaget Nord-Air sätter en sådan här vänlig hälsning i handen på alla om äntrar dess plan för färd mot södern: »Ni bedes vänligen observera . . . att Nordair förbehåller sej rätten att avvisa passagerare som vid avgången infinner sej i berusat tillstånd . . . att Nordair förehåller sig rätten att avvisa passagerare (indragning av returbiljett) som under utresan uppträder berusad ombord. Eventuellt företages landning på närmaste flygplats varvid vederbörande överlämnas till polismyndigheten på platsen . . . att spritvaror i halv- eller helflaskor, inköpta ombord eller medhavda, inte får öppnas och förtäras under flygresan ». . . o.s.v.
    Glad semester från Nordair.
■  Buskis . . . tala om buskis, sa Mummels i kön göteborgskorrespondent och skickade detta konterfej från nöjeslivet i rikets andra stad
    
    Tack för det bidraget. Det var  mycket intressant. Jag visste inte att man fick en sån hårväxt av Brännvin Special.