Var blev folkstormen av?
  
 
nr 33 1962
■■■ Var blev folkstormen av? Jag menar den folkstorm som vi lite till mans hade väntat oss skulle bli reaktionen på statsmakternas strypande av Radio Nord.    Uppriktigt sagt så trodde jag att när Kotschacks pirater väl var borta i etern, så skulle detta skvalsugna folk känna en saknad så stor, att det skulle bli gny i folkhemmet. Eller som det heter i visan, "‘Do you know what it means to miss Gert Landin?"
    Men sällan har en älskad röst saknats så lite. Det kan väl bara ha en förklaring, nämligen den att Radio Nord inte var så innerligt älskad av publiken som Radio Nord själv ideligen påstod.
   En hastig telefongallup gav de här beskeden:
   Av 38 tillfrågade, sade sej 14 sakna Radio Nord. De 14 sa bl. a.
   — Radio Nord hade en fördel, den hördes över hela Sydsverige. Man ställde in stationen på bilradion när man startade från Stockholm och så hängde den med ända långt ner i Småland. Ska jag lyssna på monopolradion, så måste jag byta till Motala när jag kommer neråt Norrköping, och längre söderut måste jag gå över till Hörby. Det är likadant när jag bilar norrut. Uppåt Gävle måste jag slå över till Falusändaren och sen byta till Sundsvall när jag passerat Hudik. När en liten båt som Radio Nords kunde höras över halva Sverige, varför kan då inte televerket ge monopolradion en lika stark sändare? (Handelsresande, 37 år.)
  Radio Nords skivor var roligare, monopolskvalet lider av att Sveriges Radios gamla folkbildningsambitioner fortfarande lyser fram. Alice Tegnér är nog bra, men hon går inte i par med Paul Anka. (Reklamassistent, 32 år).
  Radio Nords skval var renhårigare. I Melodiradion ska dom prata så förbannat mellan skivorna. (Frisör, 27 år)
  Radio Nord var en fin motvikt mot Melodiradion. Jag tycker redan att Melodiradion har blivit lite stelbentare sen Radio Nord försvann. (Kvinnlig kontorist. 33 år.)
  Saknar Radio Nord, för Gert Landins skull. Kunde inte Sveriges Radio ha övertagit honom också? (Kvinnlig expedit som vägra de uppge sin ålder.)
    Och de 24, de som förklarade inte sakna Radio Nord det minsta sa bl. a.
  Radio Nord gick mej på nerverna med det där evinnerliga  slamret med elektroniska instrument. (Kolportör, 49 år.)
  Nej, dom spelade ju bara en massa låtar för snorungar! (Bensinmacksföreståndare, 52 år.)
  Inte saknar man Radio Nord direkt, men nattradion är inte så värst skoj den heller. (Representant. 34 år.)
    I övrigt kan jag meddela en nyfiken läsekrets, att fartyget "Bon Jour" inte längre guppar på våra vatten. Hon ligger f. n. med ny kapten, den gamla har stannat kvar som styrman och ny besättning i Biscayabukten utanför spanska kusten. Och radiofolket, som ska sända via skutan, har sitt högkvarter i Bordeaux i Frankrike. Men Jack S, Kotschack har inte längre något med radiopiratverksamheten att göra. Han är hemma i Sverige och säljer bilar. Lancia den här gången.
    Storm har det blåst över landet sen sist. I Hässelby, där Pekka Langer, Putte Wickman, Lars Ramsten, Egon Kjerrman och Allan Schulman m. fl. kända radiomänniskor bebor en gemensam radhuslänga, for ovädret särskilt våldsamt fram. Pekkas plasttak över uteplatsen seglade i väg som en papperssvala. Närmaste grannen, Allan Schulman, kom ut på tomten och skrattade så han skrek.
   — Det är det jag alltid har sagt, skrålade han, det där plasttaket skulle aldrig stoppa. Du är bra opraktisk, du Pekka. . . Längre hann inte herr Schulman förrän han tog sej för pannan och råmade ut i nejden: 
   — Men var i h—e är min hammock?
   Hittar ni en vilsegången hammock i Stockholms västra förorter, ring Schulman på TV:s underhållningsavdelning, så blir han så glad. Han har inte gungat på åtta dar nu.