Varför jävlas  
vi män alltid med kvinnorna?
 
nr 21  1972
    
Det här numret av tidningen SE handlar om kvinnan. Den här sidan ska handla om vad mannen säjer om kvinnan.
Egentligen är det inte klokt vad taskig mannen kan vara mot kvinnan om han vill. Och det har han velat i alla tider.
•  “En kvinna som kan tiga är en Guds gåva.” Vem sa det? Strindberg, Ibsen eller Hagge Geigert? Ingendera. Det sägs i Syraks bok i Bibeln, ett citat som är många tusen år gammalt.
•   “Att diskutera med fruntimmer är som att läsa tidningen när det blåser.” Vilken upplyst riddersman var det som sa detta. Jo, Herbert Tingsten för inte så värst många är sen.
•  “Kvinnan är ett vankelmodigt och ombytligt ting”. sa redan Vergilius.
•  “Skröplighet, ditt namn är kvinna”, sa Shakespeare i Hamlet.
•   “Även kvinnan har en själ” fastslog, ehuru en aning motvilligt, kyrkomötet i Nicea år 325.
•  “Kvinnorna inspirerar oss till att göra mästerverk och hindrar oss alltid att utföra dem”, låter Oscar Wilde sin Dorian Gray säja.
    Till raden av gamla bussiga kvinnoföraktare anslöt sej också Esaias Tegnér i Fritjofs saga.
    “0! kvinna, kvinna, nu Fritjof sade
    Den första tanke som Loke hade
    Det var en lögn. och han sände den
    I kvinnoskepnad till jordens män”.
    Men kungen bland andra storheter som hittat på elakheter om kvinnan är ändå gamle Schopenhauer, får det lov att vara ett par smak prov?
    1. “Gifta sig är att halvera sina rättigheter och fördubbla sina skyldigheter.”
    2. “Det fundamentala felet hos den kvinnliga karaktären är att den saknar sinne för rättvisa.
    Man behöver inte bläddra länge i uppslagsböckerna för att upptäcka att det förr i världen myllrade av utsökta knölar på parnassen. En sån som Balzac formulerade den här älskvärdheten: “En anspråkslös kvinna förföljer inte någon. Ingen råttfälla förföljer heller någon råtta.” 
    Och Chesterton en annan farbror som trodde han var nåt, sa: “Det är bara tre saker här i världen som kvinnor inte förstår: frihet, jämlikhet och broderskap.” Och Henry Louis Mencken, amerikanen, skrev: “När två kvinnor kysser varandra, påminner det alltid om när två prisboxare skakar hand.”
    Allt detta sa man om kvinnor i största allmänhet, man vågar knappt drömma om vad stora män yttrade om kvinnor som var lite lätta på foten. “En vacker kvinna utan tukt är lika som en sugga med ett gyllene spänne i trynet.” Vem kläckte ur sej denna svulstighet? Det låter som en produkt av en sjuk kvinnohatares hjärna. Men i själva verket är citatet hämtat ur Salomos Ordspråk i Bibeln.
    Nå säger väl dagens ridderliga män, det där var väl förr i tiden Mannens syn på kvinnan har väl förändrats med åren?
    Ja, fattas bara annat, vi karlar är ju trots allt inte helt obildbara.
    Men det satt hårt åt. Så sent som när man i Sveriges riksdag diskuterade kvinnlig rösträtt, uppsteg bland alla andra debattörer gamle lektor J. F. Nyström som sa: “Jag för min del har aldrig funnit någon betydande man som varit kvinna.”
•   Och tittar man på vad mera aktuella svenska knölar säjer om kvinnan, så ska man finna att visst är somligt kvickt sagt, men på botten av de flesta kvickheter bor ett grundmurat förakt för alla varelser av motsatta könet.
•   Har ni oljud i bilen, låt henne köra själv! hette det i Sveriges Bilradio för inte så länge sen.
•   Stickning är bra, sa Povel Ramel för femton år sen, för stickning ger fruntimmerna någonting att tänka på medan de pratar.
•   Kvinnan, sa Sigfrid Siewertz, är en varelse som läsecirklar sej fram genom litteraturen.
    Rent charkuterimässiga synpunkter anläggs av en konstnär som Lars Norrman:
    Det finns leende stjärtar, det finns sympatiska stjärtar, förbannade stjärtar, ledsna stjärtar. Det finns också trevliga stjärtar som man kan skoja med. Nu vet folk tydligen om att jag älskar stora stjärtar. Häromdagen fick jag ett brev från en kvinna som frågade om jag inte kunde måla hennes rumpa för 200 kronor.
•   En dagsaktuell kåsör som Cello närmar sej inte filosoferna varenda dag precis, men nog är det snudd på Schopen- hauer när han säjer: “En äkta make är en person som har en hustru med vilken han delar alla de bekymmer han inte skulle ha om han inte haft någon hustru.”
•   Richard Burton säjer om Elizabeth Taylor, sin hustru: “När man ser Elizabeth äta fläskkotlett fattar man inte hur man kan älska henne.”
•   Kåsören Red Top har resignerat beskrivit den moderna svenska kvinnan sålunda: “De flickor man träffar nu för tiden är ju föga intresserade av juveler och ädla stenar. De tänder bättre på varm korv. Maos lilla röda och möjligen en begagnad Folka med soltak. Talar man med dem om pärlcollier tror de bara att det är en hund.
    En lustigkurre som Gösta Bernhard säjer: “Den unga damen var så korkad att t o m dom andra blondinerna märkte det.” Om en annan dam heter det: “Hon var mycket väl bibehållen, men det hade inte funnits så mycket att bibehålla.”
    Varför är männen så snorkiga mot kvinnorna? Folk som kan psykologi säjer sig veta vad det beror på: Mannen är kroniskt rädd får kvinnan. Hans sarkasmer är en ren försvarsmekanism. Det hela ligger förstås på det sexuella planet, säjer psykologerna. Det kanske äger sin riktighet. Gösta Bernhard är inne på det också: “Min far talade inte ens om för mej vilket som var det motsatta könet. Han talade bara om fåglar och bin, så jag gick faktiskt stadigt i sex måna- der med en gråsparv.”