Varför skälls det på barnprogrammen i TV?
nr  10 1961
    Varför skälls det på barnprogrammen i TV? Hon som är ansvarig för dom, Barbro Svinhufvud, frågar så i en inter- vju. Precis som om inte hon skulle veta det. Det är väl bara att ta reda på vilka det är som skäller. Är det barnen som skäller? Ingalunda. Barbro Svinhufvud vet lika bra som jag, att dom som skäller och bråkar, det är föräldrarna, barnprogrammens hängivnaste tittare, fast dom aldrig vill erkänna det. 
    Minns ni den där söndagen för några år sen, när en internordisk sändning från Nordiska Rådets samman- träde i Norge drog ut på tiden så pass långt, att man var tvungen att hoppa över Disneyland? Den gången ringde 1.300 stora starka svenska karlar och bölade i TV: s telefoner ut sin harm över att ha blivit snuvade på Kalle Anka. Alla så sa dom: Barnen blir så besvikna ... Tjänare!
    Är det inte en ganska rörande bild av folk som lever i en idyll där ett av förgrundsproblemen är att barnprogram- men inte kommer i tid. Återinför Brattsystemet, höj skatterna, avskaffa kungahuset... svenska folket kommer att stilla knölande att finna sej i det. Men rucka inte på sändningstiden för Kalle Anka och Humle och Dumle, för då jäklar tar det eld i gamla Sverige!
Shownytt . . Det senaste inom nöjesbranschen, Martin Ljungs monologer ska introduceras på den franska nöjesmark- naden. Jag undrar just hur det ska gå till? Kanske så här: »Visa lite henessy, du Ester ...»?.
    Nu har det hänt det som man länge gått och fruktat: En prästman i Härjedalen rapporterar att han häromdagen döpte ett gossebarn till Hoss, gissa efter vem! 
    Samtidigt säjer andra kyrkans män, att den amerikanska filmen fortsätter att öva starkt inflytande på folkets val av namn till dessa våra minsta. I Stockholms förorter är det värst, uppges det. Där myllrar det av Tyrrone Karlsson, Clark Svensson och Spencer Nilsson ... det är bara Elvis Eriksson, Kirk Jansson och Yul Persson vi väntar på.
    Att vara tacksam för i sammanhanget: Att inte den italienska och den franska filmen har samma inflytande. Jag gruvar mej för den dag jag möter min första Vittorio de Johansson.
    Fråga i vårens tid: Lottbåtarna har börjat ställas upp på huvudstadens torg... Har ni någonsin hört talas om någon som vunnit någon av de där båtarna?
    Hur länge orkar ett barn se på TV? I ett telegram från Bonn meddelas, att ett 10-årigt barn inte orkar se TV mer än 20 minuter i sträck. Det har en tyskt grundlig undersökning gett vid handen... Det där beror väl alldeles på vad det är för program ungarna glor på. Min grabb som är 9 år ser gärna Aktuellt i 30 minuter och Cartwright i 45. Men Humle och Dumle står han inte ut med i tre minuter. Eller som han uttrycker saken:
    — Bäckdahl e robban!