Vem gör alla uppfinningar?
             
nr 7  1963   
■■■ Vem är det som gör alla uppfinningar? Ibland kan man komma till ganska häpnadsväckande resultat när man forskar i den saken. Om ni 
t. ex. undrar vem det var som har konstruerat den där barnvagnen som har nedfällbara medar och med en trampning på en knapp kan förvandlas till en barnsläde, så vet jag besked. Den har uppfunnits av radions Hilding Peterson, ja just han med knätofsarna och folklåtarna.
    — Ja, det var många år sen, säjer Hilding. Det fanns en massa medar avsedda att monteras på barnvagnar i marknaden, men det fanns ingen vagn som man bara kunde fälla ned medarna på för att sen lika enkelt fälla upp dom, när man skulle passera över nån gata som råkat bli sandad. Jag ritade en sån där kombination av vagn och kälke och tog patent på den. Sen sålde jag patentet för 1.500 kronor till en mekanisk verkstad i Fellingsbro.
   Uppfinnare Peterson har andra konstruktioner på gång. Bl. a. en tvättmaskin enligt pendelmetoden. Mitt i centrifugen sitter en pendelaxel som är i gång under själva tvättmomentet. När man sen ska centrifugera, låser man pendeln och sätter rotation på trumman.
    — Jag tillverkade ett exemplar, men sen hade jag inte råd längre och projektet fick förfalla. Men jag hörde av patentverket härom dan att min konstruktion fortfarande är skyddad.
   Den roterande vindrutan kanske kommer i marknaden i framtiden. Den har skådespelaren Artur Fischer till pappa. När Fischer två gånger om året kommer förbi Växjö på teaterturné, blir det sammanträde i därvarande uppfinnarklubb. 
    Den har endast tre medlemmar — Arthur Fischer, teaterchefen i Växjö, som är advokat och heter Philipson, samt advokatens son. Den senare har konstruerat den självsandande bilen, en bil som sprutar ut sand framför sej på vägen när det är halt. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men vänta ska ni få höra. Inte nog med att bilen sandar den är dessutom försedd med en kraftig dammsugare i aktern som suger upp sanden igen sedan bilen nätt och jämt hunnit passerat det sandade stället. Problemet är just nu bara att få fram ett lämpligt filter så att inte dammsugaren suger upp en massa snö i sandtanken.
   Men den roterande vindrutan är Arthur Fischers grej. Av ren slentrian är det ju så, att alla bilar har vindrutetorkare som viftar fram och tillbaka över en fast vindruta. Varför inte tvärtom? 
    Fischers vindruta roterar och torkarna står stilla. Vissa hinder föreligger dock för uppfinningens lanserande. Just nu förhandlar Fischer med Djurskyddsnämnden, som vill ha ett ord med laget när det gäller flugorna. För det är ju så, att om en fluga råkar hamna på vindrutan medan bilen är igång, så får flugan hoppa jämfota varje gång rutan passerar torkaren. Och 10-15 svenska mil i den stilen, fruktar man mera än vad en stackars fluga kan uthärda.
    Ack ja.    
   Aktuell vits i Göteborg. När Eriksdalsvarvet och staten slog sej ihop om att överta Uddevallavarvet, så fanns det folk som tyckte att man lika gärna kunde slå ihop de två varven ordentligt och flytta Eriksberg till Uddevalla. 
    Men Kålle sa: 
    — Det går la inte, för flyttar man ett helt varv så är man ju tillbaka där man började.
■   Hört på TV: Målaren på Moulin Rouge? Jo, den filmen kommer att bli utmärkt i TV. Den lilla gubben går ju in i varenda 17-tummare!
■   Då var det 1924... Det går ju illa för våra, gossar som ställer opp i kälkåkning. En historia om 20-talets fenomenale legendariska skidåkare Lars Teodor Jonsson.
    Cahmonix-olympiaden 1924 hade bob på programmet och klockslaget för den stora tävlingen var inne. Men det kom inga bobar dundrande i 150 knutar genom kurvorna. Publiken fick vänta. Men plötsligt så rasslade det i backen. Men det var ingen bob det heller. Det var en skidåkare som kom rasande i 80 km på ett ben i kurvorna. Publiken skrek av förvåning och skräck, Men han klarade sej med en elegant stoppsväng vid foten av den livsfarliga backen, spottade ut snuset och laddade in en ny prilla ur dosan. Namnet var Lars Teodor Jonsson, lapp och skidfantom på 20-talet, när hjältar var hjältar.
   Allt väl i Spånga! Sedan värdshuset Spången fått en ny ägare, har krogen äntligen fått sina spriträttigheter tillbaka. Harry Sundström heter mannen som nu sparkat igång med full restauration och dans två kvällar i veckan. Friden i Spånga är återställd.