Vem sköter vänliga veckan? 
  
nr 48 1962 
    Vad tycker ni om »Halsduken» i TV?
    Personligen kom jag att tänka på den där enkäten i svensk veckopress på 20-talet, när 30 fruntimmer tillfrågades så här: »Skulle ni vilja bli förförd av Rudolph Valentino?» I dag skulle frågan lyda: »Skulle ni vilja bli förhörd av Lars Ekborg?»
    Vidare tycker jag att det är en ganska trevlig serie. Hasse Lagerkvists grepp att dra ner tempot bildar en sympatisk kontrast till det flåstempo som amerikanska och engelska kriminalserier håller och gör dessutom hela historien lite mer trolig.
    Tre tidningar har passat på att starta pristävlingar med anledning av den här serien. Läsarna ska tippa vem som är mördaren.
•   I Röster i Radio-TV vinner man en TV
•   I tidningen Aktuellt vinner man 3.000 kronor
•   I Bildjournalen vinner man en TV
    Om det vore så, att jag behövde två TV-apparater, så skulle jag kunna vinna dem bums. Nu har jag egen TV så jag vet inte om jag bryr mej om det. Men 3.000 spänn är 3.000 spänn och det är naturligtvis en allvarlig frestelse. Det är nämligen så, att jag vet vem som är mördaren!
    Det är inte så märkvärdigt att veta det. För serien har som bekant gått i Tyskland inför 40 miljoner människor tidigare. Men här hemma är det ju inte så många som har kläm på saken.
    Vad ska jag nu göra med denna hemlighet? Ska jag nappa på Aktuellts tävling och vinna 3.000? Nej, det ska jag bestämt inte göra. Jag är en så pass generös natur, så jag ska dela med mej! Vill ni veta vem som är mördaren, så slå opp sidan 53 i denna tidning.
    Nu är ni i valet och kvalet, va? Nu vet, ni varken ut eller in, va? Ska ni titta efter och få er nyfikenhet stillad? Eller ska ni blunda för att kunna njuta av seriens spänning fram till den 8 december då det hela är över?
    Ja, ni gör som ni vill. Lycka till!
    Kör ni bil på landsväg med en viss regelbundenhet, så hör ni till oss som retas av bilisternas rättslöshet gentemot SJ. Hur ofta har man inte läst historier om bilförare som krockat med tåget därför att bommarna inte har varit fällda och som sedan fått betala skadorna på loket! Och hur ofta har ni inte förargats över det rätt snorkiga rådet från myndigheternas sida, att ska man passera en järnvägsövergång så ska man först stanna bilen, kliva ur och lyssna och kika efter om kusten är klar.
    Det är mot den bakgrunden som jag tycker att den här bilden är så underbar. Jo, det är faktiskt sant. Bilden föreställer rälsbussföraren på den smalspåriga sträckan Kvarnamåla i Norraryd i Småland. Varje gång han ska passera korsningen i Rösamåla, är han enligt reglementet tvungen att stanna tåget, kliva av och veva ner bommarna!
    Tack, det var en sann lisa för en SJ-terroriserad landsvägsbilist! 
    Vänliga veckan har just slutat, när detta skrives. Jag tycker att Vänliga veckan är en chimär. Det här är rubrikerna ur stockholmspressen en Vänlig vecka:
•   Måndag: Skogsarbetarna begär få strejka — 15-årig flicka lockade rånoffer in i skogen.
•   Tisdag:   Kvinna mördad på öppen gata av hämnare med kniv — Pojke trodde han var varulv, bet kamrater — Lurade in 8-årig flicka i bil och försvann.
•   Onsdag:  Kvinnomördare ringde sitt offer: I morgon ska jag döda dej! — Raggare tvingade flicka ut på gatan för att kunna gå på krog varje dag.
•   Torsdag: Rått överfall mot vandrare — Restaurangfusk med smör —  Jag tände för att hennes baby störde mig. Kvinnopyroman erkänner — Rektor förbjöd elever hålla varandra i handen. — O. s. v. i all ovanlighet.
    Vem är det som sköter det här med Vänliga veckan? Vem är det som sitter och bestämmer att nu ska vi ha en vänlig vecka mitt i höstrusket? Och vem är det som pungar ut med pengarna till affischer och annonser och reklam i övrigt för veckan?
•   TV-aktuellt puffade för veckan med en teckning. Kunde man där möjligen tala om vem som ligger bakom evenemanget? En fru Ottoson sa: Nej, vi hade en skämtteckningskommentar efter Aktuellt av herr Sandberg, men vem som hittat på det här med Vänliga veckan vet vi inte. Pressbyrån brukar ju ha affischer om saken.
•   Pressbyrån, en herr Borgfelt: Förr om åren minns jag att vi skickade ut affischmaterial för Vänliga veckan genom våra kiosker, men i år minns jag inte att vi har gjort nåt.
•   Svenska telegrambyrån visste inte vilken annonsbyrå som var inkopplad på det hela i år.
•   Bortila, tecknaren Bertil Almqvist på Aftonbladet, sa: Nja jag vet inte vem som håller i det här. Vem han än är, så är han inte klok som låter Vänliga veckan sammanfalla med Bokens Vecka.
•   På Torsten Adenbys PR-byrå svarade Adenby j:r:
    — Inte en aning, ring Eddie Mac Andrew på Stockholms- Tidningen.
•   Eddie Mac Andrew sa: Vänliga veckan, är inte det en polisgrej från början? Köra lugnt i trafiken och så?
•   Torsten Adenby s:r  ringde efter fem min. och sa: 
    — Du, det där med Vänliga veckan var en grej som major Ernst Killander hittade på. Men han är dö. Det är möjligt att killen som Killanders dotter Ingeborg gifte sej med, Gunnar Hedberg, har tagit grejen i arv efter svärfar. Ring kanotförbundet och fråga efter'n.
      — Jobbar han där?
      — Nej, men där sitter Olle Werner och han vet var Hedberg finns.
•   Olle Werner sa: Ring 228260 och fråga efter Hedberg. Han sköter PR:et för Vänliga veckan.
•   Gunnar Hedberg däremot sa;  Nej, det är inte jag. Jag hade en svärfar som hittade på det där för 10—15 år sen, men vem som sköter det i dag, vet jag inte. Inte jag i alla fall, fast man kan ju vara vänlig ändå. Existerar Vänliga veckan fortfarande, så kan säkert Gårdö tala om för er vem som häller i det hela, Gårdö jobbade ihop med Kille om det mesta.
•   Asessor Gösta Gårdö sa: Nja, ja var visserligen med och hjälpte Killander med lite av varje, men Vänliga veckan har jag inte haft att göra med sen Killander dog. Veckan existerar tydligen än, det verkar så i tidningarna i alla fall. Men dom kanske vet nåt på Svenska Journalen. Redaktören där hjälpte Kille med mycket.
•   Sven Svensson, redaktör på Svenska Journalen sa: Major Killander och bokförläggare Harry Lindqvist här på Harriers förlag skötte Vänliga veckan. Nu sköter bokförläggare Lindqvist den.
•   Bokförläggare Harry  Lindqvist förklarade: Jag startade Vänliga veckan och efter ett par år kom major Killander in i bilden. Nu gör jag det ensam. Det finns inga anslag. Det får gå ändå.
    — Har vi blivit vänligare sedan veckan infördes?
    — Tja, säjer bokförläggare Lindqvist, jag vet inte.