Vilka flickor älskar bäst?
nr 24  1967
••• Årets rabalder i insändarspalterna gäller vem som är den bästa älskarinnan, flickan från Norrbotten eller flickan söderifrån. Det började med att ett par tjejer från Norrbotten utmanade alla medsystrar i hela Sverige med en insändare i Expressen, där det stod: »Vi är två flickor från Norrbotten som vågar påstå att flickorna i norr är bättre på att älska än flickorna söderut. Det är bevisat!»
    Det fortsatte med att alla tjejer från Smygehuk opp till Mälardalen skrev, att tjejerna i Norrbotten inte är sexigare än en säck potatis.
•   Medan striden går vidare i spalterna har Mummel vänt sej till sakkunskapen, dvs. till de unga svenska män som gjort lumpen i norra Sverige. Vi har riktat oss till ett urval som omfattar såväl tämligen nymuckade som mera mogna män.
•   Otto Ericsson, mopedbud från Katarina Bangata, säjer:
    — De e nog den stärkande fotvandringen som gör brudarna i Norrbotten så spänstiga. Jag minns ett mellanölsskak på Bodensla i Boden när jag bröt en tango med en liten blond som kunde vara syrra med Brigitte Bardot.
    — Hörru Stina, sa jag, så där lite ömt, får man hänga me’re hem till pörtet?
    — Visst får han dä, sa Brigitte. Och så var saken klar.
    Inte fan, framhåller budet Ericsson, visste jag att gumman hade trettiåtta kilometer hem. Jag var så slut när vi kom fram, så jag somna i en låda. Dom la på locket å skicka mej tillbaka till Boden med första morronbussen.
    Låt vara att flickorna i Norrbotten är ämnen till goda älskarinnor, säjer resemontör Erling Hansson; korpral i det förflutna, men, tillfogar han, dom kan också konsten att hålla på sej. Huru förbryllad blev jag inte då jag medföljde en samarbetsvillig brunett till hennes bostad i Böle. Det var fem mil dit, men sparken var nyslipad och flickan var en liten jävel till att sparka. När vi kom fram satt flickans mamma uppe och väntade med kaffe och kakor. Och efter åtta mandelspån så tittade mamman mej djupt i ögonen och sa:
    — Då drar väl vi två oss tillbaka då?
    — Vi? sa jag. Det är väl närmast dottern som. . .
    — Jag? skrek dottern. E'ru int klok? Det får jag int för morsan! Här i Norrbotten är det så ini helskota kallt så vi är int mogna för sånt där förrän vi fyller trettisex. Men morsan är i sina bästa år, så slitna med hälsan!
    I dörrn vände hon sej om och sa:
    — Va lite aktsam om'na, de e dans på lörda också!
•   Järnhandlare Isidor P Larsson, på sin tid den främste handgranatkastaren i Överkalix, säjer:
    — Tjejerna var nog bra, hihi, men de va ena jävla sängar! Man fick renlav mellan tårna.
•   Ungefär samma syn på saken finner man hos revisor Urban Persson, studentbeväring i norr på 50-talet:
    — Tjejerna var det inget fel på men mörkret var förfärligt. Jag raggade opp en tjej i fårskinnspäls i Kalix och hånglade med henne i två timmar i en lagård. Plötsligt slet sej tjejen loss, brummade och rev en ko i spiltan bredvid.
•    — Tjejerna går väl an, men farsorna är mariga, anser Uno X, Berglund, swixmästare vid norra skidlöparbataljonen. Under en herdestund i Murjek stövlade en farsa in i kammarn och ville ha en sup. När jag sa att jag tyvärr inte hade nån, kastade han ut mej i snön och skrek:
    — Den som tror att han ska få sätta på dotera min utan å ha en liter mä sej, han får tji!
•   — Lapptjejerna är värst, intygar Robban Karlsson från Sundbyberg. Jag hade det toppentoppen med en sån en hel natt och somnade gott i kåtan men vaknade med ett skrik av smärta. Det var tjejens morsa som var framme med en slidkniv och skar familjens bomärke i ena örat på mej.
    Debatten om var i Sverige man älskar bäst fortsätter utan att resultera i något slutgiltigt svar på frågan.
    Men vi som följer med i den utländska pressen vet varför alla dessa killar misslyckats med tjejerna i Norrbotten. Dom glömde en viktig grej, dom glömde att smörja in sej med Mennen skin Bracer, ett amerikanskt rakvatten som forskarna har forskat fram just med tanke på de killar som vill förföra svenska flickor. Så här annonserar man denna undermedicin i Time och Life och andra stora amerikanska tidningar:
   
    Hur vore det med en liten annons, åtminstone en liten två spaltare, i Norrländska Sossen och Norrbottens-Kuriren också?

    Har ni hört den här?
    Två småpojkar sitter i doktorns väntrum. En vänlig dam frågar:
    — Vad är det för fel på er då?
    — Jag har råkat svälja en tioöring och nu ska doktorn ta ut den, svarar den ene av pojkarna.
    Damen vänder sig till den andre pojken:
    — Då är du bara med för sällskaps skull, förstår jag,
    — Nej, det är min tioöring.