Det var det gladaste året i våra hjärtan, det var 1938!  
   1938 - 1968 ur nr 47  1968 (SE:Special: Gits Olsson)
    Minns ni 1938? Det var det gladaste året på det glada 30-talet, det av Per Albin skapade folkhemmet dansade Lambeth Walk till Bob Larnys orkester, gick på bio och skrattade åt Thor Modéen och Åke Söderblom i "Kustens glada kavaljerer" och folk började få gott om pengar igen efter krigsåren i början av decenniet, så att en och annan kostade på sej lyxen att ha egen bil.
    Vi, det var den gången 6.284.722 stycken svenskar, som förfogade över 134.296 personbilar. I dag är vi 10.844.433 stycken som åker omkring i 1.792.671 bilar.
•  1938 var året då två kända svenskar fyllde 80 år, gamle kung Gustav V som höll på att ramla av hästen på Ladugårdsgärde så att det hyllande folket satte hjärtat i halsgropen, och så Selma Lagerlöf som hade vett att fylla år till fots. Kändisarna i riket var annars Ludde Gentzel och Eric Abrahamsson, som var Optimisten och Pessimisten i radio. En annan radiokändis var Lubbe Nordström som gjorde serien "LortSverige" och fick radions första folkstorm på halsen när han kallade en skåning för "skitgris". I Vecko Journalens stall av svenska kändisar dyker det här året upp två nya, Hjördis Schymberg som är Operans nya fynd och så "Vacker flicka denna vecka", Alice Müller, 21-årig tandläkare från Malmö som fått en roll i "Kustens glada kavaljerer". Hon är i dag mera känd som Alice Timander. Pauline Brunius blir chef för Dramaten och på Haga föds det nu en sessa. 6 månader gammal blir Désirée omslagstjej i veckopressen för första gången.
•  1938 blir genombrottsår för en del. Signe Hasso slår definitivt igenom i "Karriär", en film som vid det här laget är tillräckligt gammal för att vi då och då ska få se den i TV. Nils Ferlin kom ut med diktsamlingen "Goggles" och Georg Svensson skrev i en litteraturkrönika att "man bör hålla ögonen på denne lovande skald som förtjänar att vara mera känd än han är".
•  1938 var vi ännu ett bondeland med 620.000 hästar och 2.962.000 nötkreatur. I dag har vi bara 97.000 hästar kvar och det blir väl snart prickig korv av dem också. Kornas antal har sjunkit till 2.210.818, nuffran är från 1966.
•  1938 var vi inte lika friska som vi är nu. Vi födde 87.000 barn om året mot 123.354 nu. Det dog 72.000 om året mot 78.440 nu. På den tiden tog lungsoten ca 5000 offer om året. Numera kräver tbc:n fler än 330 om året. Å andra sidan dog det knappt 8.000 människor i cancer, i dag är vi uppe i 13—14.000 om året. Självmorden har ökat. 1935 var siffran 969, i fjol var det 1.566 som tog livet av sig. 
•  1938 var ett köpstarkt år. Det var inte bara bilar vi hade börjat få råd med. Annonsspalterna i de gamla gulnade tidningsläggen vittnar om att utbudet av konsumtionsvaror var nästan lika öronbedövande då som nu. Fast prylarna hette lite annorlunda. Tandkrämerna hette Kolynos, Oxgenol, Carmitol, tvålarna hette YvYdol och tvättmedlen hette Henko och Persil. Efteråt skulle man smörja händerna med Handolén. Jag minns att vi smågrabbar som, sprang på biografmatinéerna och kved när vi såg samma reklamfilmer för femtielfte gången, hittade på en egen reklamslogan "För handen Handolén, för foten fotogen."
•  De dyra annonsplatserna på de veckotidningarnas baksidor, Vårt Hems bl. a, dominerades av Annebergs vaxdukar, Viking skokräm och halspastillen Meditol som körde med en bild av dr K A Fries ständigt gloende i ett mikroskop. Radioapparater med högtalare var det här årets stora statusgrej. "Släng kristall och lurar" ropades det i annonserna för Aga, "radion som känner världen" och Orion "1939 års modell med både växel- och likström och fem stycken Tungsrams röda E-rör i varje mottagare". Centrum körde med kändisar i reklamen, varenda stor musikmänniska från Stokowskij till Jussi Björling framträdde med bild och berättade hur förträfflig återgivning Centrumapparaten kunde prestera. Andra kändisar i reklamen, Maurice Chevalier ställde upp för Läkerol.
•  Hade vi råd med alla dessa varor, en radio kostade i alla fall 230 kronor? 
   Tja, medelinkomsten för anställd kontors- och lagerpersonal var 3.358 kronor (den är 16.240 i dag) och priserna var inte så blodiga. Ska vi jämföra? Priserna i dag står inom parentes. Mjölk 23 öre litern (1:02). Smör 2:81 kilot (7:44). Köttfärs! 1:84 kilot (13:48). Strömming 58 öre kilot (3:02). Kaffe 2:98 (12:16). Socker 48 öre kilot (1:55). Pilsner klass II 24 öre (0:67). Elström 33 öre kWh (0:12). 
•  Bilarna kostade inte så mycket dom heller. En Chevrolet gick på knappt 5.000 kronor den gången. Däremot ansågs det förhållandevis dyrt att ha telefon. Vi hade bara 115 apparater per tusen invånare 1938, i dag är vi i alla fall oppe i 460 apparater per tusen.
•  1938 drack vi inte så förfärligt mycket sprit. Statistiken säjer att vi klämde i oss 33.342.027 liter ett sånt år som 1936. 30 år senare orkade vi med 51.844.000 liter. Vad en pava renat kostade 1938 ska vi inte tala om. Då faller ni i gråt.
   Vad hände mera i gamla Sverige under 1938?
•  BB-avdelningarna på lasaretten runt om i landet introducerade en nyhet som ingen ville tro på, en sorts lustgas som skulle göra det möjligt att föda barn glatt fnittrande utan minsta smärtförnimmelse.
•  Vi fick en ny psalmbok med nya nummer som kyrkvaktmästarna hade ett litet helvete att lära sej.
•  Det blev hotell- och restaurangstrejk så att krogarna var stängda.
•  Ingrid Lohman blev Stockholms-Tidningens Lucia och det var en märkvärdig grej på den tiden.
•  Nya Sverigeminnet firades i Delaware, kronprinsen blev sjuk och kunde inte tala så unge prins Bertil fick hoppa in och han klarade sej med glans, rapporterade hänförda utsända reportrar i blixtsamtal från Washington.
•  1938 var det små nära ting som hände, det var en idyllisk liten folkhemsstat vi levde i. Vad hände utanför Kråkvinkel? Desto mera!
•  Japan förde krig i Kina, en konferens i Bryssel fördömde Japans angrepp.
•  Italien lämnade Nationernas förbund, som brännmärkt Mussolinis krig mot Abessinien.
•  I Holland föds en tronarvinge. Juliana, som till holländska folkets stora jubel varit ordentligt på smällen, nedkommer med Beatrix.
•  Hitler införlivar Österrike med Tyskland, han för ett allt hotfullare språk och Anthony Eden som utsatts för stark kritik av Hitler avgår som engelsk utrikesminister och ersätts av Lord Halifax. Här hemma får Per Albin de andra partiledarna med sej på förslaget att öka försvarsanslaget med 75 miljoner.
•  Howard Hughes, den amerikanske miljonären, flög jorden runt på 91 timmar. Han körde sträckan New York, Paris, Moskva, Ornsk, Jakutsk, Fairbanks, Minneapolis, New York. I dag sitter han inlåst på hotell i Las Vesgas, är Amerikas rikaste man, äger hela Las Vegas, har bacillskräck, vågar inte visa sig för folk. 
•  Sudettyskarna bråkar i Tjeckoslovakien, tyskarna i Berlin blir alltmer hotfulla i tonen. Chamberlain reser till Berchtesgaden och möter Hitler som kräver Tjeckoslovakien. Frankrike mobiliserar, Chamberlain möter Hitler i München, återvänder till England viftande med ett papper som i garanterar oss fred i vår tid, "peace in our time".
   Men här hemma tar ingen orosmolnen på allvar. Man kanske inte vill. Vi spelar "Mood Indigo" på resegrammofon och dansar på bryggorna i månskenet . . .
   Vi dansade på tröskeln till historiens blodigaste världsbrand.
   Året efter stelnade de sorglösa skratten till fruktans grimaser. En veckotidning publicerade en omslagsbild av en man i gasmask. Rubriken löd:
   Tidens ansikte!