HJÄLP sa regissörn, jag har blivit barntillåten! 
 
 
 
nr 44 1968    
    Filmbranschen har haft det motigt i höst. Först hade vi sommar ända in i mitten av september och inga människor nändes gå på bio.
•   Sen blev det en spännande valrörelse som engagerade folket och ingen hade tid att gå på bio.
•   Sen blev det en olympiad som fjättrade folket framför TV-apparaterna i 110 timmar och ingen hade en tanke på att gå på bio.
•   Stora amerikanska filmer, idiotsäkra kort att satsa på, fick lyftas av repertoaren efter bara någon vecka.
•   Men nu, när alla olympiader och val och retroaktiva värmeböljor är över, nu ser filmbranschen sin chans att kompensera sej för svaga september- och oktobersiffror. De svenska producenterna hade sparat det bästa till den här veckan. "Som havets nakna vind" världsrekord i porr var ett av utspelen. "Pappa varför är du arg, du gjorde väl likadant själv när du var ung" hette ett annat.
•   Producenten av den senare filmen, Arne Stivell, hade vidtagit alla mått och steg för att ge publiken en önskefilm. Sommar och sol och skärgård i färg, Gunnar Björnstrand och Hjördis Pettersson, Torsten Lilliecrona och Monica och Stefan Ekman och så, det viktigaste av allt, nakenbad!
    Det senare kom på Monica Ekmans lott. I vackra färgbilder tar hon av sej spritt språngande och kastar sej i det lockande kluckande vattnet i ett gracilt språng. Ja, för att tillgodose kraven på den tyska marknaden hade producenten för säkerhets skull lagt in ett samlag också, ett marint nummer.
    Den här veckan går filmen upp på biograferna lite varstans i Sverige. Men producenten Stivell har tappat luften. I förra veckan drabbades han av ett fruktansvärt dråpslag. Suckande och tillintetgjord satt han på restaurangen nere i Stockholms city och sa:
    — Allt är förbi, jag är slut... en hel sommars arbete är tillspillogivet!
Vad hade inträffat?
    — Här satsar man på naket och porr för att filmen ska dra folk . . .
    — Och vad händer?
    — Censuren!
    — Stoppade dom filmen?
Producenten betraktade omgivningen med brustna ögon och sa:
    — Nej, då hade jag varit en välbärgad man i dag. Dom jävlarna gjorde filmen barntillåten! Har ni hört nåt så jävelusiskt? Jag... jag har blivit barntillåten! Vad ska tyskarna säja när dom får höra det här? Jag blir ruinerad! 
    Fy vad livet i filmbranschen kan vara smutsigt ibland...
    "Den unga Gärda blir alltså våldtagen av drängen i höstacken. Drängens morsa och syster håller fast bruden och knäpper upp brallorna på drängen. I bakgrunden ser man en tjur och en ko stå och bliga. Censurchefen Skoglund påstod att det var det som fick honom att reagera. Till mej sa han att min film var så vacker att den blev en smyg- propaganda för löst leverne,"
Säjer regissör Gunnar Höglund, mannen bakom filmen "Som havets nakna vind". Hans verk blev stoppat i censuren. Han tycker beslutet är löjligt.
    — Man skulle kunna censurera filmens titel också. Från "Som havets nakna vind" till "Som havets vind". Höglund smådeppar för närvarande. Men är samtidigt glad. Censurstämpeln innebär att Pallas-film kommer att suga in åtskilliga extra hundratusen i biografkassorna ..
För att inte tala om utlandet. STOPPAD AV DEN SVENSKA CENSUREN MEN FRISLÄPPT. Det låter det för biopubliken i Tyskland, Italien, England och USA. För frisläppt blir filmen naturligtvis. Filmgransknings- rådet har inkallats och ska se den för att senare rådgöra med censurchefen. I alla andra fall har filmerna släppts fria, från Vilgot Sjömans "Älskarinnan" till "491" och "Dom kallar oss mods",
    Författaren Gustaf Sandgren skrev romanen i mitten på 60-talet utan att vålla större kalabalik. Handlingen är denna: en ung man, Leander, kommer hem till Sverige från musikkonservatoriet i Schweiz. Den svenska sommaren inbjuder till kärlek . . .
•   Först på plan är Aino. Det sker på en badklippa. Det visas inte direkt i bild men man kan, liksom censur-Skoglund, ana att något är på gång. Halvsystern Mejt tittar på och frågar efteråt om Leander är nöjd.
•   Leander badar då tre unga flickor dyker upp på stranden. De smalfilmar honom helnaken. Senare träffar han Gärda i skogen när det ösregnar. Påsättning mot träd.
    Någon dag efteråt kommer Susanne i sin P 18 och bjuder på skjuts. Stannar i glänta och medför pläd. Leander släpper till.
•   Lola, tredje flickan, hamnar händelsevis ensam med Leander i ett rum, och Lola avslöjar att hon är oskuld. Kör med tvångstankar sen ett minne från konfirmationstiden. Lola tar på sej klänningen och ber Leander riva den av henne. Så sker. Efteråt bränner hon upp konfirmationsblåsan i den öppna spisen.
•   Mejt, halvsystern, har hela tiden varit förälskad i Leander. De möts på en brygga. Filmen slutar med att Leander får anbud som violinist medan alla flickorna utom Mejt åker hem till stan.
    Regissören Höglund, författaren Sandgren och reklamchefen Stig Wallgren har rest runt i landet och visat filmen för press- och annat fackfolk. Porrfilm? har man frågat. Befogat med censuringripande?
    Nej, nej, nej ... Höglund:
    — Det här är en film för unga människor, den handlar om livsdyrkan, livsglädje, om sommaren. Om det härliga livet. Den är inte snuskig, bara glad och kär. Det är en kärleksfilm. 
    Höglund igen:
    — Folk som inte tycker om min film har bara en jäkla snuskig fantasi. Jag kan ta ett exempel: en amerikansk uppköpare var i Stockholm, såg filmen och sa sen att det inte fanns en möjlighet för honom att få in den i Staterna. Vaddå, sa jag. Jomen, sa han, allting visas ju. Vaddå allting, sa jag, och så körde vi om filmen i klipprummet, i ultra- rapid. Efteråt sa han: du, jag ger mej. Man ser ju ingenting.
•   Och nu blir det stora pengar. "Som havets nakna vind" görs i ett 100-tal kopior för ett drygt 40-tal länder. Man kan räkna med att dubbelt så många människor kommer att se filmen när censuren plötsligt gjort den intressant. Några filmkritiker har redan sett filmen och recenserat den. Det blev inga goda betyg.
•   Lasse Bergström skrev bl. a i Expressen:
    "Efter detta känns det i fortsättningen som om all svensk film borde barnförbjudas. Inte för att skydda våra unga generationer för bilder av småskådespelerskor som försöker tuta i oss att de får orgasm vid badstranden, utan för att se till att våra egna pojkar och flickor för allt i världen inte tror att film är enbart ett parodiskt nöje."
•   Jahapp, säjer regissören Höglund, författaren Sandgren och reklamchefen Wallgren. Vi talar tydligen inte kritikernas språk. Men, ler Höglund, min film är väl åtminstone lite engagerad? En av brudarna i filmen säjer ju att hon ska resa till Indien. Det hörde ni väl?
    Författaren Sandgren tycker också porrstämpeln är felaktig:
    — Detta är en underbar kärleksfilm, det enda jag är irriterad över är att flickorna stönar för högt på några ställen. Men det går kanske att ändra på.
    Reklam-Wallgren:
    — "Som havets nakna vind" är en påkostad film, en miljon har den kostat. Det är dyrt för att vara en svensk produktion. Och visst blir den frisläppt. Jag minns när vi höll på med Lars Görlings "491" och Skoglund bråkade om den där schäfern som flåsade. Vi tog bort flåset och sen sa Skoglund tack och okay. Vilka kassor!
    På tryckeriet har gubbarna redan fått beställningen på nya affischer: "Äntligen frisläppt av censuren!"
    Fyra ord värda en miljon ...