TRYCK PÅ KNAPPEN OCH DU ÄR BROTTSLING! 
  
nr 21 1974          
   Det går en hembrännarvåg över landet. Och när Sträng i förra veckan lovade hårdare tag mot dom som säljer hembrännargrejor, blev det panikrusning i butikerna i branschen.
    Vad kostar det att bli hembrännare? Svar. 1 139 kronor och 42 öre ! 
    SE gav Gits Olsson i uppdrag att köpa en komplett utrustning. Här sitter han med allt som behövs. Han har inte gjort något olagligt hittills. Men i samma ögonblick som han trycker på knappen och startar apparaten, blir han en brottsling!
    Det kostar 1.139 kronor och 42 öre att bli hembrännare. Det ska först vara en apparat som är driftsäker och har en hygglig kapacitet. Det finns apparater för 375 kronor, men dom ger inte värst mycket sprit ifrån sej. Sen finns det sådana som kostar 1.500 kronor och klarar lördagsfyllan för ett halvt regemente.
•   Lab Craft på Hornsgatan i Stockholm är störst i branschen. Men går ni dit och ber att få köpa en hembrännings- apparat, skakar föreståndaren Leffe Pedersen på huvudet och säjer, att han inte har några apparater att sälja för hembränning. De apparater han har i lager säljs endast till folk som ska göra seriösa destillat.
•   Seriösa destillat? Finns det några seriösare destillat än brännvin?
    Jo, folk destillerar vatten för att ha till bilbatterierna. Och sen finns det kemister som ska ha apparat hemma för sin forskning. Herr Pedersen medger att folk har börjat forska i förvånansvärd utsträckning. 
    Hela Skärholmen är bebott av forskande kemister. Och det är heller inte klokt vad bilbatterierna förbrukar destillerat vatten nuförtiden. Genomsnittskunden hos Lab Craft tycks äga mellan 35 och 40 bilar.
•   Leffe Pedersen har haft rusning ända sen i måndags i förra veckan när Sträng i en interpellationsdebatt i riksdagen lovade hårdare tag mot dem som säljer hembränningsapparater.
    — Vad säjer polisen?
    — Vadå polisen?
    — Har ni aldrig några poliser springande här?
    — Jodå, dom brukar köpa dom här medelstora apparaterna, Labcraft M 16, för 450 kronor.
•   Det är med hembränningsaggregatet som med livet, man måste fylla det med något. Då går man till någon av stans ledande hembrännarbutiker, förslagsvis Essensspecialisten på Döbelnsgatan, där Lola Larsson, kvittrande glad expedit, säljer jäsningsdunkar, jäsningsrör, aktivt kol, superjäst, essenser, filtrerpapper, kaliumpermanganat, karamellmalt, aerometrar och mätglas till en ständig ström av kunder.
    Det är inget olagligt i hennes verksamhet heller. Möjligen kommer myndigheterna in någon dag och beslagtar hela upplagan av "Faktabok om hembränning", som här saluförs. Torsten Bengtsson i centerpartiet vill stoppa dessa detaljerade handböcker.
•   Annars är det inte olagligt att inneha apparat, att inneha allt som behövs för att göra brännvin hemma. Det olagliga är att använda sej av grejerna. Ingen kan säja något om du monterar upp en hembränningsanläggning hemma. Ingen kan säja något om du sätter vatten och socker på jäsning. Ingen kan väl heller säja något om att du häller det jästa i destillatorn. Men i det ögonblick du trycker på knappen så att det börjar droppa sprit ur apparatens pip, då är du en nattsvart bov. Om polisen kommer på dej, tar han apparaten, fäller dej till böter, beslagtar spriten och kräver att du betalar skatt på den sprit du framställt.
•   Förr i världen slog fjärdings mannen till så fort någon bara innehade apparat. Ni minns den gamla historien om mannen som fälldes inför rätten för apparatinnehav. Det hjälpte inte hur mannen bedyrade att han ännu icke begagnat apparaten. Det blev böter ändå. Då yrkade mannen på att även bli fälld för våldtäkt. Visserligen hade han inte begått någon, men han uppgav sej inneha apparat för ändamålet.
•   När vi hade köpt apparat, när vi hade köpt utensilier hos Essensspecialisten, gällde det att skaffa själva råvaran. Det går gripande historier om hur hålögda hembrännarhustrur tvingas vandra från snabbköp till snabbköp för att inhandla fyra påsar jäst och två kilo socker i varje butik. Att köpa alla 20 kilo socker och alla 40 påsar jäst man behöver i samma butik, skulle vara detsamma som att omedelbart röja sej.
•   Vi bet ihop tänderna, stegade in på Konsum på Hornsgatan och lastade en hel vagn full med bara socker och jäst. Kassörskan reagerade inte! Inte den minsta lilla förvånade lyftning av ögonbrynet kunde förmärkas! Men i kön bakom mej hördes en herre mumla, att "här ska det bli ett jävla partaj.
•   De sammanlagda investeringarna fördelade sej sålunda:
    Apparat: 815 kronor
    Montering av termostat: 35 kr
    Inköp hos Essensspecialisten: 137:50
    Inköp hos Konsum: 67:92 
    Slang, rörtång, slangkoppling, hilfontejp etc: 84:-
•   Är det nu bara polisen jag har att frukta, om jag skulle trycka på knappen och starta maskineriet? Då och då läser man ju i tidningarna, att hembrännare flugit opp genom taket med apparat och allt och gått in i en bana runt jorden.
    — Det är de hemgjorda apparaterna som går upp genom taken, menar Leffe Pedersen på Lab Craft. Det finns en otäck flora av livsfarliga prylar spridda över stan. Även förment professionella apparater har sina risker, särskilt norska prylar som har för smala kopparspiraler i kylaren. Ponera att kylvattnet strejkar, då blir det ett fasligt övertryck inne i apparaten. Och när all ångan ska ut på en gång, räcker inte kopparspiralernas kapacitet. Apparaten sprängs.
•   Den vanligaste orsaken till hembränningsolyckor är dock, uppges det, den mänskliga faktorn. Folk som inte har kokat brännvin förr, vet inte att man vid andra destillationen ska späda ut spriten till ungefär 40 procent med vanligt bondvatten. Dom sätter fyr under 90-procentig sprit, vilket är lika äventyrligt som att koka bensin.
•   Men sen då? Varför smakar hembränt så illa? Man har ju blivit bjussad på hemkokt lite här och var ute i skärgårn. Vissa supar har man ångrat. Dels har de smakat pyton, dels har man efteråt pruttat som om det vore sju torsdagar i veckan.
    Sånt beror på att folk har för bråttom, får man veta. Man låter inte mäsken jäsa färdigt. Man kör destillatet bara en gång och får en massa finkel i soppan. Man slarvar med filtreringen osv.
•   Den som ska lyckas tillverka god sprit, får inte ha bråttom. En nubbe av fin kvalitet är resultatet av många timmars vakande vid den pysande och droppande apparaten, många timmars slabbande med aktivt kol och filtrerpapper och många timmars minutiöst diskande av dunkar och slangar och kolonner.
    Den som ämnar etablera sej som hembrännare nu i elfte timmen innan Gunnar Sträng slår till, ska framför allt vara utrustad med två saker, en ängels tålamod samt 1.139 kronor och 42 öre.