PSST! VI HITTADE HANS DAGBOK! 
   nr 27 1964   (Ghostwriter: Gits Olsson)
   Käre Anastas Mikojan!
Jag lovade ju att höra av mej med lite dagboksanteckningar från min skandinaviska resa, och här har du några i all hast nedkastade intryck från besöket i Sverige.
• MÅNDAG: 07.00 stävade vi in  på svenskt vatten med goda 18 knop. Runt Bashkirija kilade små roliga svenska båtar omkring och försökte ramma varandra i sank. 12.00 steg vi i land på Skeppsholmen, fast först måste vi leta rätt på Gromyko som sprang och gömde sej i kölsvinet när salutkanonerna på Kastellholmen brakade igång. Den där långe Erlander var nere och mötte vid bryggan. Jag trodde det var tjall på högtalarsystemet, men dom sa att han faktiskt pratar så där festligt. Kl. 13.00 morsade vi på kungen i hans trivsamma 500-rummare i Gamla stan. Han bjöd på en bit mat och sen knallade jag över till Erlanders kontor för att snacka om ett och annat du vet.
   Samtalet var ganska givande, fast Erlander fortsätter att fråga om den där Wallenberg. Hur ska vi göra med det? Låter lite tjatigt att skylla på Stalin den här gången också. Vi får resonera om det där när jag kommer hem. Nina passade på att dricka te hemma hos Aina Erlander medan vi gubbar pratade. Erlander bor i en stor lägenhet och det kan behövas, för det var 47 barn hemma och alla fotograferade Nina med varsin kamera.
• TISDAG: Det är ett lattjo land det här, varannan människa är polis. Erlander ville att jag skulle hälsa på Alfa Laval på morronen, men jag står inte ut med den familjen. Jag fick nog av Pierre under kriget, så jag strök Alfa. Hamra gård strök jag också. Varför ska dom jämt ha ut en annan på bondlandet så fort man kliver i land ? Förresten så behöver man inte åka ut på vischan för att studera jordbruk, åtminstone inte här i Stockholm där dom har grisarna springande lösa på gatorna. Kl. 13.00 bjöd vi på lunch på Grand. Det var festligt och fullspikat och mycket lyckat, bortsett från att Gromyko blev arg när hovmästaren ville att han skulle ta av sej hatten under varmrätten. På kvällen bjöd Stockholms stad på middag i Gyllene Salen. Bra ställe. Jag kom i tagen, lät tolken säja några vackra ord till tack för dom där nobelprisen. Det kanske när allt kommer omkring var dumt att inte låta Pasternak åka hit och hämta priset? I övrigt körde jag med ,Balticum i talet, men det gick dom inte på, märkte jag.
• ONSDAG: Jag har letat i madrasserna, i tandborstglaset, i bordslamporna, ja jag har letat igenom hela Haga. Var i h-e tror du att dom gömmer mikrofonerna? Det här Haga är annars ett toppställe. Fast i grannkolchosen är det ett sabla hålligång på bönderna till sent på natten. Stallmästargården heter den. I natt tystnade dom inte förrän
halv två, med en sån personal måste det vara en usel avkastning på det jordbruket. I dag var vi i Göteborg och jag slet mej från säkerhetspolisen som spelade överraskad riktigt bra. Kramade om några ryska drullputtar från Novo Sibsk som jobbar här. Tror att det blev ett par skapliga PR-bilder. Sen prickade jag in ett par festliga vitsar under middagstalet på Börsen. Men du, Anastas, vad är det för roligt med en klockare som skriker i kyrkan att man ska huka sej medan prästen laddar om? Vi får tala om det när jag kommer hem.
• TORSDAG: I dag fick Erlander sin vilja igenom, jag har varit på vischan och pratat dynga. Tittade på Hagbyberga gård. Där har dom en fantastisk vetesort som heter Starke. Jag knöck nåra strån som vi kan provodla på Gromykos balkong. Dom är toppentoppen på jordbruk här, vi har massor att lära. Fast jag tror aldrig att vi får råd att ha så många poliser på fälten som vaktar grödan som i Sverige. Dom dansade ringdans för oss hela eftermiddagen. På kvällen drog det ihop sej till party i Erlanders sommarkåk. Jag rodde över sjön och tog emot några filmrullar från en överste som väntade i vassen. Erlander var med, men det skulle förvåna mej om han såg något. Sen ville Erlander ha mej till att spela krocket, men jag avböjde. Jag får ont i skallen när jag nickar klotet. Det blev världens röjarskiva senare på kvällen. Blev Totte med utrikesministern. Han är jättetrevlig, mycket trevligare än man kan tro när man hör honom spela fiol.
• FREDAG: Dansade folkdanser på Skansen. Jättebra resultat. Tre-och fyrspaltare i varenda tidning.
Sen var det lunch. Gromyko säjer, att får han jordgubbar en gång till den här veckan så stjälper han Undén-planen. På eftermiddagen totade Erlander och jag ihop en kommuniké. Vi höll den lite allmänt så där. Erlander verkade lite sur för nånting, jag vet inte vad. Men när jag då petade in lite vackra vändningar om den svenska neutralitets- politiken, så blev han genast lite gladare.
• LÖRDAG: Till sjöss igen på väg till Oslo. Dom sköt salut när vi for också, men Gromyko drog ner hatten över örona och bet ihop tänderna och härdade ut. När du får det här brevet är vi redan framme i Norge. Käre Anastas, det lovar att bli ett toppbesök, för Norge har inget jordbruk att släpa ut en på, bara getter. Ska jag rida på en? Adsjubej tjatar om att jag ska rida på en get så att han får en festlig ruta i Izvestija. Men vad ska ryssarna säja. Står det nånstans att Lenin någonsin red på getter?
   Da svedania, tovaritj!
    Din Nikita Sergejvitj
       gm/Gits Olsson