60:TALETS RATTFYLLERIKRÖNIKA
                        
 
 nr 2 1967        
■■■   Vi bläddrar i 60-talets rattfyllerikrönika. 10 av 100 rattfyllon åker fast. Dom valsar, dom blånekar och berättar underbara sagor:
■   90 rattfyllerister av hundra går fria och av de 10 %  som grips och underkastas blodprov är det många som klarar sej undan lagen med finter och och knep.
    Sifo-undersökningen härom året gav intressanta siffror. Av 100 dömda var:
    71 % personbilister.
    21 % mopedister.
     6 % lastbiliförare.
     2 % mc-förare.
■   Hur greps dom?
    36 % togs på anonyma tips från enskilda personer. 
    17 % togs i rutinkontroller på vägarna.
     8 % togs i de s k stationära kontrollerna.
■  Och vad gör den typiske rattfylleristen när han grips? Beteendemönstren är många:
•   Han ljuger.
•   Han springer till skogs.
•   Han försöker förstöra blodproven.
•   Han skyller på en okänd.
•   Eller också gör han som Bosse Högberg när polisen ville ta blodprov: smäller i sej en flaska whisky så det blir meningslöst att ta blodprov.
■   Här följer några exempel ur rattfyllerikrönikan:
Löken, fröken
VÄXJÖ: En ung kvinna bedyrade inför rådhusrätten att hon aldrig druckit sprit. Att hon hade promille när statspolisen grep henne berodde på, sa hon, att hon druckit 5 cl vitlökstinktur som innehöll 60 % alkohol. Rätten dömde henne till 1 månads fängelse.
Säj varför
SIMRISHAMN: En 45-årig man tog åtta supar, satte sej sedan i bilen och for hem till nykterhetsnämndens ordförande för att fråga vad denne egentligen menade med att neka honom nykterhetsintyg för körkort. 1 månad.
Geografi
GAGNEF: Man ska hålla reda på geografin. En stockholmare som stoppades för rattfylleri i Gagnef bedyrade att han var organiserad nykterist sedan tre år och inte hade förtärt en droppe under den tiden. Nu sade han sej vara på väg till Krylbo. Polisen finkade honom ändå, för i själva verket befann han sej på väg till Leksand.
Försök inte!
LUDVIKA: En veterinär stoppades på tjänsteresa. Han hade 1,56 promille. Veterinären bedyrade inför rätten att alkoholhalten berodde på att han flera gånger dagligen tvättade sina instrument med 96-procentig sprit och att han då andats in ångorna. Rättskemiska anstalten svarade i ett expertutlåtande: Försök inte!
Okända
STOCKHOLM: En 30-årig tandläkare togs med 2,13 i promille. Sa att han kom från en fest på högskolan och att några studenter uppenbarligen måtte ha hällt 96-procentig sprit i hans öl bakom ryggen på honom. Vilka var studenterna? undrade rätten. Det kunde tandläkaren inte svara på. 2 månader, sa rätten.
Putäll på sej, grevinnan
STOCKHOLM: Grevinna körde bil på Djurgården med 3,2 promille. Två läkare intygade att ett fängelsestraff skulle äventyra hennes psykiska hälsa. Hovrätten bevektes och utdömde bara 3 mån villkorligt.
Dagen efter dömdes en 29-årig stockholmare i Lindesberg till 3 mån ovillkorligt för att ha kört med 1,98 promille. Han sa till rätten: Synd att man inte är grevinna.
Bjöd och åkte dit
NORRKÖPING: En kille fick hjälp av en kompis att laga något i sin kåk och bjöd på ett glas som tack. Kompisen drack och gick ut för att åka hem. 
    — Va, har du bilen med dej? Låt den stå va, sa han som bjöd. 
    — Äsch, sa kompisen, startade bilen och körde rakt i armarna på en spärr. Den rattfulle miste körkortet och fick fängelse. Han som bjöd miste också körkortet och fick 35 dagsböter. Ärendet gick ända upp i regeringsrätten som var obönhörlig och sa: Värden hade inte nog försäkrat sej om att gästen inte skulle använda sin bil efter förtäringen!
Gurgel
FALUN: En ung dalmas hade 0,99 promille i blodprovet. Sa till rätten: Jag hade gurglat mej med ett starkt munvatten. Jag lovar, jag ska aldrig köpa det märket mer. 
    — Men, sa rätten ni hade väl druckit lite brännvin också? 
    — Ja, ett dricksglas, sa ynglingen. 100 dagsböter.
Rullan går
HÄRNÖSAND: 60-talets mest uppmärksammade rattfylleri handlade om ynglingen som i berusat tillstånd knuffade en låst bil 3 meter på en p-plats i Härnösand. Försvaret ville göra gällande att en låst bil lydde under samma lagar som en skottkärra, men rätten sa att bil var bil och full var full. 40 dagsböter à 7 kr. Hovrätten fastställde domen. Högsta domstolen rev upp den och ogillade åtalet.
Frikänd
ASKERSUND: En Kumlabo deltog i en kräftskiva där en av gästerna slog sej medvetslös. Alla hade druckit, men Kumlabon körde, för att han hade druckit minst. I taxistationen i Åsbro fanns ingen bil inne. Försök att få lift på riksvägen misslyckades. Kumlabon körde den medvetslöse ända in till lasarettet. Spärr på vägen, blodprovet visade 0,7 promille. Rätten frikände. Fann att nödsituation förelåg och först som allra sista utväg hade den åtalade beslutat köra själv.
Skål, konstapeln!
SKELLEFTEÅ: Polisen hade fått tips om en misstänkt rattfyllerist och uppsökte honom i bostaden för att föra honom till blodprov. När polisen ringde på, satt den misstänkte och drack grogg. Skål, konstapeln. Rådhusrätten måste fria i brist på bevis.
Tårta på tårta
SKOGHALL: En rattfylleriåtalad sa: Att det luktade om mej berodde på att jag ätit för många bitar arrakstårta. Blodprovet visade 0,58 promille. Rätten frikände. En bidragande orsak till frikännandet var att blodprovet togs så sent som 1 ½ timme efter körningen.
Tänt var det här!
SOLLENTUNA: En 21-åring som underkastats blodprov sent på kvällen åkte raka vägen till Statens rättskemiska laboratorium och kikade in genom brevlådan. Jo, där på golvet låg kuvertet med hans blodprovskapsel. 21-åringen skaffade tre tidningar, stoppade in dem i brevlådan och tuttade på. Det mesta i farstun brann upp, men inte blodprovet, som visade på 0,6 promille.
Inget kort
LAISVALL: En kvinna fick 244 kronor i böter för lindrig rattonykterhet samt för.., ja, som hon sa själv till rätten: 
    — Inte trodde jag att det var straffbart att dricka sprit före bilkörning så länge man inte har körkort.
Hosta
SOLLENTUNA: En torgdragare hade somnat vid ratten och brakat rakt in i skogen. Det berodde på att jag tagit hostmedicin, sa torgdragaren till rätten.
Men hur kom det sej att ni hade över två promille? frågade rätten. 
    — Inte den blekaste aning, sa torgdragaren. 5 mån.
Pappas pojke
STOCKARYD: Pappan var full och bad pojken köra. Pappan blev fälld för rattfylleri ändå, för i spärren visade det sej att pojken inte hade körkort och att hemfärden då betecknades som övningskörning.
Också full
FALUN: En försäljare lämnade krogen och gick ut på gatan för att få tag i nån som kunde köra hans bil hem, för han var ganska rund under fötterna. En yngling ställde sej till förfogande. I spärren visade det sej att ynglingen var lika full han. Dessutom saknade han körkort. Hovrätten dömde försäljaren till 15 dagsböter för medhjälp till olovlig körning. Man trodde nämligen på försäljaren, som sa: Jag var så full så jag kunde omöjligt se om han var full.
Nu ska vi opp, opp..
SOLNA: En 22-årig plåtslagare skulle hjälpa en gubbe på en bärgningsbil att dra upp en Volvo ur ett dike, satte sej bakom ratten på Volvon och styrde de två metrarna upp på vägen. 2 mån fängelse.
25 cl — ej full
JÖNKÖPING: Göta hovrätt frikände en ingenjör i Skövde som trattat i sej 25 cl vodka och omedelbart därefter tagit bilen till krogen. Polisbilen slog till på anonym angivelse, men ingenjören kunde bevisa att han inte hunnit bli full än. När blodprovet äntligen togs någon timme senare så var han full och glad och hade 1,78 promille, men det var ju bara i sin ordning.
På snusen
LUDVIKA: Rätten dömde en man till 2 mån fängelse trots att han nekade till spritförtäring och hävdade att promillen i stället hängde samman med att han var en inbiten snusare. Kan man bli full av snus? undrade rätten. Rättskemiska svarade: Nej.
Medicin medesanuna
HÄLSINGBORG: Rätten såg milt på en rattfyllerist trots att han hade 1,13 promille. Orsak: Han hade druckit 200 ml av en patentmedicin, vilket motsvarar 32 cl brännvin. 80 dagsböter à 8 kr.
Fri, fri, fälld
ÄLVDALEN: Högsta domstolen fällde en Älvdalsbo som åkt fast en kort stund efter att han druckit 20 cl brännvin. Älvdalsbon hade lyckats övertyga både häradsrätten och hovrätten att han vid anhållandet ännu inte hunnit bli full. HD anlitade dock experter som sa att 20 cl i ett svep gör en karl full på 5 minuter. 2 månader.
30 promille!
LINKÖPING: Tio rattfyllerister gick fria, därför att en vikarierande läkare misslyckats med blodproven. Det var Rättskemiska i Stockholm som slog larm sedan proven visat att fyllona i Linköping hade ända opp till 30 promille! Utredningen visade att läkaren förvarat blodprovssprutorna i sprit.
Tunt
STOCKHOLM: Ännu en kupp avslöjades vid Rättskemiska i Stockholm, och professor R Bonnichsen slog larm. En rad alkoprov som tagits på sjukhus och bestod av urinprov hade innan de lämnat sjukhusen blivit utspädda med vatten.