SANNINGEN OM DE DANSKA DUVORNA PÅ RÅDHUSPLATSEN...
       
nr 2 1968 
     I alla tider har man matat duvor på Rådhusplatsen i Köpenhamn. Man har ofta undrat varför?  Efter en dags duvforskning i Köpenhamn kan SE ge svaret på frågan. Det rör sej om ett överraskande avslöjande!
    Vad gör man en vanlig måndag i Köpenhamn? Jo, man gör som danskarna. Och vad har danskarna för sej? 
Jo, dom matar duvor på Rådhusplatsen! Det gör dom alla måndagar, tisdagar och torsdagar och alla andra dagar som finns. Så länge gamla köpenhamnare kan minnas har det matats duvor på Rådhusplatsen. Vi som kommer från Sverige, där hälsovårdsnämnden skjuter duvor med gevär, har väl ibland undrat varför danskarna fjäskar så för sina duvor? Det vet man ju, att ger man duvorna käk så bajsar dom på statyer och hustak, ja dom är ena riktiga svin! Är inte köpenhamnarna måna om sina statyer och sina hustak?
   Jo.
   Men varför matar dom duvorna då?
Ja, det är på den frågan som SE kan ge ett överraskande, avslöjande svar! Efter att ha bedrivit ingående duvforskningar på Rådhusplatsen en hel måndag, har vi kommit på en sak som kommer att skaka er! Håll i er nu ...
    SAKEN ÄR DEN ATT DE DANSKA DUVORNA FLYGER ÖVER TILL MALMÖ OCH BAJSAR!
    Och det gäller f ö inte bara de danska duvorna. Snacket går bland alla duvor inom hela EEC så här: Vem skiter inte i Sverige!
    Det är alltså ett i högsta grad svenskt intresse att forskning bedrives på detta område. Det är av vital betydelse att kartlägga vilken kost som är den lämpligaste att utfodra duvorna med.
    Så mycket vet man redan nu, att vetebröd och råglimpa är duvornas favoritkäk, men att denna föda resulterar i en rik avsöndring av exkrementer. Vissa försök lär ha gjorts att mata duvorna med torrmjölk. Försöken slog väl ut, det bara dammade lite när duvorna pruttade, men ändå avbröts försöken. Orsaken var enkel: Duvorna lessnade på torrmjölk.
•   På senare år, sedan de amerikanska handelsförbindelserna med Danmark förbättrats och förkovrats, har man funnit att Pop corn är mycket omtyckt bland de danska duvorna. Pop cornen är fullvärdig föda som duvorna kan tillgodogöra sej till 80 procent vilket medför att exkrementavsöndringen inskränker sej till ett minimum.
    Då så, då är det väl bara att köra duvorna på Pop corn hädanefter så blir Malmö genast en renare stad? Nej, det finns tyvärr ett allvarligt MEN i sammanhanget. Pop corn är alldeles för dyrt! Den danska nationalbudgeten skulle inte kunna bära en sådan utgift som en allmän Pop cornkonsumtion bland landets 18 miljoner duvor skulle innebära. Så säjer i varje fall experter inom det danska handelsdepartementet när frågan kommer på tal.
•   Kan vi lita på dessa experter? På vilka undersökningar grundar de sina påståenden? Det var här som SE:s forskarteam kom in i bilden. Vår uppgift var att söka svaret på frågan: Hur mycket Pop corn pallar en duva för?
    Vi köpte två säckar på Kongens Nytorv och gick till Rådhusplatsen. Där stod en gubbe och matade duvorna med vetebröd. Men det var en ganska ojämn match, 700 duvor om en bulle. 
    Svårigheterna i forskningsarbetet visade sej bestå i att alla duvor är så förbannat lika varann. Efter en halvtimmes sökande fann vi dock en spräcklig ordning i brunt och vitt, han hade samma lay out som den där kossan i Mjölkcentralens varumärke. Matandet kunde börja. 
•   Naturligtvis kunde det inte undvikas, att även de andra duvorna fick sej ett par korn med, när försöksduvan åt. Då och då tog försöksduvan en liten paus för att rapa, och då var dom andra framme och högg för sej. Vi fäste oss särskilt vid en lustig svartvit duva som inte käkade själv utan bara fungerade som ombud. Han nappade åt sej ett korn, flög upp och lämnade kornen till en fet duva som satt i takrännan på Berlingske Tidendens hus och väntade på käket. Det kanske var hans tjej.
    En tragisk anblick erbjöd en gammal duva som skadat sej i ena påken. Han hoppade fram på ett ben och nöp sej ett korn som han sen hade uppenbara svårigheter att svälja. Det fastnade i gapet på honom varje gång, men när han hade hoppat några varv på ena benet så slank kornet ner i krävan och han kom framhoppande och ville ha mer.
    Nå, forskarteamets intresse koncentrerades givetvis i första hand på försöksduvan. Det är verkligen imponeande hur mycket Pop corn som får plats i en duva. Vi köpte två plastsäckar á 4 kr styck och försöksduvan lyckades inom loppet av en timme sätta i sej en halv säck. Men sen var vederbörande mätt som en sten! Den bistra sanningen gick upp för duvan. Hon hade käkat så pass, att hon inte orkade lyfta! Hon dängde otåligt med vingarna men klorna lyfte inte en millimeter från asfalten. Förtvivlade försök att hoppstarta misslyckades också. Duvan neg så att hon släpade kaggen i marken och sträckte på benen blixtsnabbt. Det enda som hände var att hon plöjde på örona. Då fattade duvan ett beslut: Hon bestämde sej för att gå till fots hem. Hon tog ut kursen mot Ströget och traskade i väg. Det verkade som om hon bodde neråt Nyhavn till.
    Men just som forskarteamet skuggade duvan utmed Vimmelskaftet, vek hon av till höger. Antagligen försökte hon skaka oss av sej. Inom några minuter kunde vi föra dagens präktigaste överraskning till protokollet. Slutsatsen att duvan var på väg mot sin bostad visade sej vara något förhastad. I stället vandrade den beslutsamt ombord på Öresundsbåten, där hon satte sej på akterdäcket och tog sej en lur som varade under hela överfarten. Duvan vandrade obekymrad i land i Malmö, traskade raka vägen till Karl X Gustafs staty, äntrade konstverket med den sega målmedvetenheten hos en tränad alpinist samt bajsade konungen mitt i hjässan!
    Glad och lättad lyfte hon därefter med kurs mot Köpenhamn, sannolikt landade hon endast några minuter senare på Rådhusplatsen redo för nya satser och nya vinster!
•   SE:s forskarteam ber att få understryka, att här föreligger ännu ett argument mot den planerade Öresundsbron. Den kommer att innebära att Malmö invaderas av lämmeltåg av proppmätta fotvandrande duvor på väg att svina ner vårt fosterland!
    Stoppa bron, håll Skåne rent!
•   Och slutligen, vad säger oss undersökningen om duvornas konsumtionsvanor? Jo, den säjer att en duva är kapabel att peta i sej för närmare 4 kronor Pop corn om dan! 18 miljoner duvor gånger 4 kronor blir 72 miljoner om dan, vilket sannolikt skulle innebära en nationalekonomisk katastrof, även om det rör sej om danska kronor.
•   Slutsats: Vi får dras med de danska duvorna!