50 mil sandstrand, 20 grader i vattnet - och ni är ensam!
                        
      
 

    nr 28 1970
    Egentligen är det förfärande lite som svensken söder över vet om Norrbotten. 
    Han vet att där finns lappar och renar, fjäll och skogar och gruvor som det strejkas i. Han vet att där finns en doktor som är förbannad på dr Gormander för den där pjäsen om Norrbottens järnverk.
    Han vet att här är kallt, att dom äter palt i Piteå, att man blir inkallad till Boden och att landskapets landshövding badar naken i Expressen.
    Erik Schultze som är direktör i Svenska Turisttrafikförbundet brukar säja:
    — Ställer man upp hundra svenskar och frågar hur många som varit på Mallorca, brukar hälften räcka upp handen. Frågar man hur många som varit i Abisko är det på sin höjd två förskrämda händer i vädret.
    Ändå är detta Norrbotten ett sådant fantastiskt sommarland. Amerikanerna har upptäckt det, tyskarna har lärt sej det för länge sen, japanerna börjar komma i allt större turistgrupper . . . men svenskarna, dom åker till Mallorca och badar i spanskt avloppsvatten.
 •   Det första man möter i Norrbotten när man kommer bilande söder ifrån är något ganska karaktäristiskt för landskapet, små arga gubbar som rullar fram mitt i vägen på en sorts trehjuliga sparkcyklar. De tar varje omkörningssignal som en personlig förolämpning. För vid tredje tutet brukar de väja åt sidan under hotfullt knölande.
•   Det andra man möter är också typiskt för det norrbottniska kustlandet, de stora cementblocken vid E4:ans dikesrenar. De ingår i försvarssystemet kring Bodens fästning. När det blir krig, lägger man järnbalkar mellan dessa betongblock och sen kan inte den snopne fienden komma fram med sina fordon.
Det är så genialt att man blir pin rörd. även om man personligen anser att vi skulle slå ifrån oss mycket bättre om man satte in de arga gubbarna. Tiotusen arga gubbar på trehjuliga sparkcyklar och fiendens pansar skulle inte ha en chans att komma fram.
• Det tredje man möter i Norrbotten är ett Tourist Center i Jävre, en bunker för 2/2 miljon där det står en massa söta flickor och delar ut broschyrer till de turister som vill ha. Men om någon av turisterna skulle komma på idén att ställa någon fråga om Norrbotten, utbryter förstämning i bunkern, för det är ingen av flickorna som känner till nåt om Norrbotten.
    Det blir ofta så här uppe i norr. Man satsar desperat på turismen men satsar lite snett i ivern. Man lider dessutom av en kompakt övertro på broschyrer. Ta till exempel Jokkmokks kommun som satsade väldiga pengar på att trycka en fin turistbroschyr. Den var så påkostad att den till slut kostade 2 kronor och 60 öre exemplaret! Jokkmokk skickade en bunt på tusen ex till Kastrup och satte sej sen och rullade tummarna i vän-
tan på de internationella turisterna. Det kom int nån, och man började förstås undra kommunalgubbar emellan om man gjort nåt fel med broschyren. Man undrade ända tills en norrlänning rapporterade, att han hittat de tusen broschyrerna i en källare under en hangar på Kastrup, där de låg tillsammans med hundratals andra oöppnade buntar. 26 000 kronor av Jokkmokksbornas kommunalskattepengar låg i en dansk källare till ingen nytta.
•   Vid Piteå möter det Norrbotten som man läst så mycket om de senaste somrarna. När Tylösand, Smögen och Falsterbo haft regn och blåst och 13 grader i plurret, då har Piteå havsbad haft stekande sol och 22 grader.
Mot slutet av industrisemestrarna har huttrande västkustturister kommit farande hit upp för att värma sej och torka kläderna. Följden har blivit att havsbaden i Piteå kryllar av folk. Detta beror bara på att folk söder ifrån inte vet, att det är 50 mil sandstrand från Piteå till Uleåborg i Finland och lika varmt i vattnet hela vägen. Kör förbi Piteå och bada längre upp, där kan ni vara alldeles solokvist på stranden. Och föredrar ni sötvattensbad, så har Nordkalotten 18 734 sjöar att bada i, de flesta med sandstränder.
    Det är lätt att komma till dem numera, Norrbotten har fruktansvärt fina vägar. 80 procent av dem är breda och asfalterade. Det finns 992 bensinstationer på Nordkalotten. Här uppe talar man inte om mil, när man talar om avstånd. Man talar om körtimmar. 10 mil i södra Sverige är minst 15 i Norrbotten.
•    Allt det där vet Paul Mc Henry, som har 5 000 bensinmackar i USA och inte vet vad han ska göra av alla sina pengar. Han jagade världen runt efter förströelse, för det är ju ofta så med miljonärer, att "vad hjälper det dem att de vinner hela världen om de förlorar sin själ .." Paul Mc Henry jagade bergsgetter i Chile, Paul Mc Henry åkte på safari i Afrika, Paul Mc Henry sköt vildsvin i Polen . . . För några år sen kom Paul Mc Henry till ripjakten och öringsfisket i Norrbotten, och sen dess vet han vart han ska åka varje år. Numera är han inte ensam utan har ett helt följe stackars stressade miljonärer med sej, ett larmande gäng som sover i Domänverkets kronotorp och livnär sej på halstrad röding. Det märkvärdigaste dessa män liar upplevt i sitt liv är vattnet häruppe. Det går att dricka vattnet i både sjöar och bäckar! Dom har aldrig varit med om något så fantastiskt. Ett land utan föroreningar, utan avgaser, utan kvicksilver . . . Gubbarna dricker vatten så dom är alldeles trinda. 
    Men Svenne Karlsson, som har en (1) bensinmack på Nynäsvägen, han vet ingenting om allt detta. Han far till Mallorca och Kanarieöarna och badar i avloppsvatten och rapar cuba libre. Är Svenne Karlsson välkommen hit då? OM han är! Hela Norrbotten ropar efter honom! På vilka kanaler ropar man då? Vilka kol lägger man på för att få den svenske bilturisten att vända kylaren mot norr?
•   Ja, det påfallande med Norrbotten är att turistnäringen inte bara ligger i händerna på de "ordinarie" turistmyndigheterna med intendent och allt i spetsen, utan att hela landskapet från landshövdingen ner till minsta trätäljare i minsta stuga ser en ökad turistström som en personlig angelägenhet.
•    Fotografen Bert Persson och folkskolläraren Ebbe Wikberg har alldeles på egen hand startat en tidning som heter Nordkalotten, vilken berättar om semesterparadiset i norr och sprids över landet i en kolossal gratisupplaga. De har startat en resebyrå som heter likadant och ställer till med arrangemang med glad jippoanstrykning. Vill man flyga över Luleå skärgård med sjöflygplan och landa på den yttersta kobben för att äta sill och potatis, så kostar det 75 kronor om man har nubbe med sej själv. Vill man uppleva en fiskevecka utanför det vanliga, så ska man ringa Persson och Wikberg, Då skickar dom upp en i de nordnorska älvarna, hyser in en på en camp där det kostar 50 norska kronor om dan i helinackordering. För det priset får man gå i fiskeskola. Man undervisas i fiskebiologi, man, undervisas i konsten att fiska med flugspö och man får fiska tills man tröttnar.
    I sitt desperata nit att sälja Norrbotten har herrar Wikberg och Persson rätt egendomliga hyss för sej. Åk inte upp till Luleå i bästa 40-kronorsslipsen, för dom tar den ifrån er och knyter i stället en Nordkalottslips om halsen på er. Nordkalottslipsen är blå, gul, vit och röd, som färgerna i Norges, Finlands och Sveriges
flaggor. Man ser ut som en landsantikvarie på lappriksdag. Din ordinarie slips förses med ditt visitkort och införlivas med Norrbottens slipsmuseum. Många kändisar, statsråd och skådespelare, har återvänt från Norrbotten med detta trasgranna snöre kring halsen.
•   Man ställer till med nakenbad i Piteås midnattssol.
•   Man satsar hårt på snabb flygservice, små taxiplan som hämtar turisterna på SAS flygfält och för dem vidare in i fjällvärlden.
•   Man satsar hårt på midnattsgolf. Sommarens stora turnering för turister heter "12-slaget".
•   Man bjuder på midnattsturnering även i tennis. Lilla kommunen Hedenäset har 14 utebanor för ändamålet.
•   Man ställer till med sikfester i alla forsar, den största festen är i Kukkola den 25 juli.
•   Man lockar med naturvårdsverkets nyskapade fiskereservat Miekak. 210 000 har lagts ned på stugor och hyrbåtar och man kommer dit med billigt flyg från Arjeplog.
•   Man bygger stugbyar i varenda kommun för att turisten inte ska behöva ruinera sej på hotell. Bara i Jokkmokks kommun finns det 6OO bäddar i sådana byar.
•   Man försöker övertyga svensken om, att man kan turista i Norrbotten utan att vara en hurtbulle som går på pemmikan.
•   Och till den som försöker slingra sej undan alla locktonerna med att påstå sej vilja uppleva lite kultur under semestern, till dem säjer dessa Norrbottens energiska män med sina förskräckliga slipsar, att "då har ni hamnat på rätt ställe". För se den samiska kulturen, den med lappar och sånt, den är representerad på värl- dens alla museer i betydligt större utsträckning än, inkakulturen och den egyptiska kulturen! Hur det kommer sej, vet ingen, det bara är så. Och den samekultur som hela världens museer slåss om, ja, den kan ni uppleva gratis på platsen!
    Kanske känner sej ändå Svenne Karlsson lite tveksam, kan man utan vidare kasta sej in i detta okända Norrbotten där man inte känner en enda människa? Skulle han inte vara dömd till ett fyra veckors främlingskap i denna landsända?
    Ingen risk, försäkrar turistbossarna i norr, här dräller det så mycket kändisar i fjällen om somrarna, så alla sörlänningar genast känner sej hemma! Kom hit och bli fiskekompis med Gunnar Sträng som brukar hålla till här i krokarna. Han har fjällvärldens roligaste baskermössa!