Hallå Norrköping! Varför ger ni oss så dåligt väder?

    Folk säjer att det är ett jädrans väder vi fått sen Väderlekstjänsten flyttade till Norrköping.
Förr, när man sände rapporterna från Stockholm, var det mycket bättre.
    De till Norrköping utlokaliserade meteorologerna svarar:
    — Pytt, folk har fel. Vädret har tvärtom blivit mycket bättre!
    Det är snart ett år som man sänt radio- och TV-rapporterna om vädret från Norrköping och på den tiden har vi haft en kanonfin sommar, värmerekord i augusti och en ganska fin vinter med is och snö, vilket vi i södra Sverige inte upplevt sen vintern 1969-70.
    Finns det någon statistik på hur pass tillförlitliga väderprognoserna från Norrköping är?
    Jo, men endast när det gäller 5-dygnsprognoserna. När det gäller temperaturerna är träffprocenten 72, medan man fått nöja sej med att ha 65 procent rätt vad nederbörden beträffar.
   Finns det någon statistik på allmänhetens förtroende för väderrapporterna i radio och TV? Tror man mera på rapporterna än på Johan i Svartträsk som spår väder i abborrfenor eller andra bysnillen som spår med knäna?
    Nej, någon statistik finns inte, inga Sifoundersökningar har gjorts. Rune Joelsson, väderansikte i TV, säjer att allmänheten intar en attityd av vänligt förstående. Har man någon gång spått galet i rutan, kan det hända att man får en gliring i snabbköpet dan därpå, men någon vrede vankas inte.
    Curry Melin. väderansikte i rutan sen 20 år, menar att en skepsis mot väderspåmän funnits i alla tider. I 3:dje Mosebok (19:26) står att "I skolen icke befatta Eder med spådom eller teckentyderi. . ." 
    Att sammansätta prognoser för väderleken är visserligen en vetenskap i dag, men det hindrar inte att urgammal misstro skymtar i allmänhetens attityd. Meteorologerna, det finns 200 i landet, betraktas som ett slags legitima profeter.
    — Man kan ibland fråga sej om det man håller på med har någon mening, suckar han. Men sätter man sej ned och funderar över vad följden skulle bli om vi la av, finner man tröst. Följden skulle nämligen bli ett stort antal flyghaverier och andra haverier, och dessa skulle kosta samhället sådana avsevärda summor. Man bestämmer sej för att fortsätta.
    Han ser lite full i fan ut. Melin, när han framhåller, att en sak har han lärt sej av ett långt liv som meteorolog. nämligen att "ett herrans oväder" och "ett oherrans väder" är samma sak.
    I Norrköping arbetar de utlokaliserade meteorologerna i ett tegelstenskomplex som tyder på att arkitekten har fått bära sej åt hur fan han velat. 200 meter därifrån ligger Sveriges Radios tegeltrave. Klockan halv åtta på kvällen kommer dagens TV meteorolog Gösta Salomonsson traskande på den asfalterade stigen mellan kåkarna. Han bär en filthatt av den typ som han och Fleksnes är ensamma om. Vidare bär han en väska med morgondagens väder.
    Han ska läsa rapporterna i Rapport och Aktuellt. För det får han 500 kronor. Det tycker ni kanske är bra betalt för några pratsnuttar i vardera kanalen. Nej. det är uschelt betalt. För det ligger mycket jobb bakom det hela. 
    Att förutsäga väder i TV har han som extraknäck utöver den vanliga tjänsten. Detsamma gäller för de andra fem i rutan, Rune Joelsson, Karl Einar Karlsson, Stig Ahlgren, Curry Melin och John Pohlman. (Bengt Thorslund hoppade av när firman flyttades till Norrköping, Christer Morales också.
•   Klockan 14.00 ska kvällens TV-meteorolog vara med på den dagliga konferensen som handlar om vädret under de närmaste två dygnen. I dag ledde Gösta Sjölander i bön, en gäng TV meteorolog även han. Väggen är fullspikad med tyska, amerikanska och svenska väderkartor, byggda på tusentals observationer som behandlats i data. Detta är en tisdag och Sjölander ger sej sjutton på att ett oväder med snö och kyla kommer att dra över syd- och Mellansverige under torsdagen.
    Rune Joelsson opponerar sej en smula och undrar om inte ovädret kan tänkas ta en sydligare bana?
    Curry Melin tycker att fronten över Mellansverige ser lite för ruskig ut på det förslag till väder karta som Sjölander ritat,
    — Du skrämmer ju en jäkla massa människor med den där bilden, säjer han.
    Men Sjölander vill inte ge sej och prognoskartan får fortsätta att ligga till grund för aftonens väderrapporter.
    Gösta Salomonsson skissar den karta han ska visa i Rapport och Aktuellt, kollar att han förutsäger samma väder som radion kommer att förutsäga.
•   kl. 16.00 skickas väderkartan på bildtelegrafisk väg till Stockholm så att tecknarna på TV får renrita den för TV-nytts sändning kl. 18.00.
•   kl. 16.30 traskar Salomonsson tvärs över åkern till Sveriges Radio för att i dess lilla studio rita in de hittills klara rapporterna på två kartsnurror, en för Rapport och en för Aktuellt. På Rapport snurran, där Sverige är grönt och havet blått, ritar han in dagens väderläge. På Aktuellt snurran, där Sverige är gult, ritar han in nuläget samt den redan nu färdiga tvådygnsprognosen. Att han inte ritar in någon tvådygnsprognos på TV2-snurran beror på att Rapport bara vill ha prognos för ett dygn i taget.
•   kl. 17.15 traskar Salomonsson tillbaka över åkern till SMHI och kollar med kollegerna om det har tillstött några aktuella förändringar i väderläget som eventuellt kan komplettera rapporterna för närmaste dygnet.
•   kl. 18.30 är han tillbaka i TV-studion och ritar kartan för närmaste dygnet på Rapportsnurran.
•   kl. 19.57 går han ut i TV 2 med Rapports väder. Han ska stå upp medan han drar rapporten, så har TV 2 bestämt.
•   kl. 20.05 promenad över åkern tillbaka till jobbet. Något nytt som man kan få med i Aktuellts vädersändning?
•   kl. 20.45 ny promenix, ritning av Aktuellts dygnsprognoskarta.
•   kl. 21.27 sändning i Aktuellt. Där ska man sitta i stol. Måndagar och torsdagar tillkommer 5-dygnsrapport i båda kanalerna.
•   Kl. 21.35 är arbetsdagen slut. Den började med ordinarie tjänst klockan nio på morron och fortsatte med extraknäck från Kl. 14.00 till Kl. 21.35. För det får meteorologen 500 kronor. Dvs. det får han inte. Han får 150 kronor. Resten går bort i marginalskatt.
    Förr när vi bara hade en kanal, stod meteorologen och ritade kartorna för öppen kamera. Det slipper han nu. Tittarna tyckte nog det var roligare på den tiden, de olika väderkillarnas temperament kom till uttryck. Christer Morales var en intensiv kartritare, när det var lågtryck skitade han ner hela Sverige med kritan. Så dramatiskt väder har vi inte längre i TV.
    På den tiden hade vi dessutom färgstarkare väderspåmän inom den civila sektorn. Vaxholmsgubben levde tex. Han bara fnyste åt Väderlekstjänstens meteorologer. Skrivbordskillar, sa han. Själv gick han efter säkra märken. När vattenståndet sjönk i Norrström så att stenen utanför Grand hotell blev synlig, då var det oväder på gång, sa Vaxholmsgubben. De mera vetenskapligt lagda meteorologerna påpekade, att vattenståndet i Norrström reglerades av en kommunalarbetare som skötte dammluckorna under Riksbron.
    Inte bara Vaxholmsgubben förnekade det statliga vädret. På den tiden meteorologerna bodde i Stockholm, hade man en liten radiohytt på Väderlekstjänsten varifrån man sände radiorapporten varje kväll. En gång satte företagets städerska upp en lapp på radiohyttens vägg. Där stod: "Den som sköter kvällssändningen torde stänga fönstret till radiohytten innan han går hem. För man vet aldrig vad det kan bli för väder till natten."
    Av sina egna ska man höra det.