HJÄLP, JAG HAR SIMMAT VILSE!
                                           

   nr 49 1964                    
■■■ Gå och bada, sa ryssarna till oss. Det sa dom så ofta så till sist gjorde vi det.
    Saken är den att mitt i Moskva ligger Moskvabassängen, ett jättelikt friluftsbad som är öppet året runt och där man plaskar omkring med is i håret och 29 grader varmt kring fossingarna. Bassängen är rund som en tårta och vi fick betala 50 kopek för en biljett till tårtbit nr 6. Dessutom tog dom 10 kopek i hyra för ett par badbrallor, i vilka man såg ut som en ko i blekrosa bikini, om man bortser från det där med hornen.
  Det var minus 4 i luften den här dan och man kände allvarligt talat ingen större entusiasm för tanken att bada utomhus. Men vad gör man som ansvarskännande reporter med uppgift att skildra hur sovjetryssen roar sej? Jo, man offrar sej. Man banar sej väg genom de täta legioner av arga ryska käringar som utgör personalen vid detta bad. En av käringarna mönstrar en från topp till tå tills man känner sej som en trött och mager häst på en smålandsauktion. Det är den käringen som delar ut brallorna. I mitt fall lyckades hon uppskatta måtten innanför ulstern någotsånär. Men en kille som hade för mycket grejor i ulsterfickan och i själva verket var ganska mager när han väl fått av sej ståten, råkade givetvis ut för en felbedömning. Han knöt ihop tåtarna i sina blekrosa strax under bröstvårtorna och påminde mycket starkt om en hindu som fastat sen 1958 när han bedrövad släpade sej i väg mot tvagningslokalerna.
  Åker ni till Moskva, så ska ni inte missa det här badet. Själva badandet är kanske inte så sensationellt. Frånsett att vattnet smakar klor så att tungan efter två kallsupar känns som en väl ingången strumpa från infanteriet, så är det fråga om en ganska alldaglig upplevelse. Långt intressantare är då de scener som utspelas i själva omklädningsrummet! Faktum är nämligen att ryssen är fruktansvärt blyg! Jag undrade just varför de arga käringarna helt plötsligt flinade och dolde sina ansikten i händerna. Jag hade visserligen paltat av mej och stod där som Vår Herre skapat mej, och även om man inte är ett av hans men lyckade exemplar, så är väl det ändå någonting som gamla förhärdade baderskor borde stå ut med? Då förstod jag hur det går till i Sovjet.
  Ryssen tar på sej badbyxorna medan han har långbrallorna på sej! Fråga mej inte hur det går till, jag vet bara att det är rent fantastiskt! Hans förmåga att smyga på sej badbrallorna genom vänstra byxbenet samtidigt som han slussar ut kalsipperna genom det högra är en fascinerande uppvisning i en konst som torde ha sin förankring såväl inom akrobatiken som de medeltida mysteriespelen. Jag försäkrar att varje ryss i det ögonblicket är förhäxande. Även om tanterna tyckte att jag var roligast.
  Hur går det till att kliva i bassängen? Visserligen är man en härdad nordbo, men att tassa ut i fyra minusgrader i blekrosa bikini ter sej ändå en smula motbjudande. Det behövs inte heller. Man dyker in i bassängen genom en sluss, en varmvattentunnel. Enda svårigheten är att tunneln är starkt trafikerad. Ser man inte opp, slår man flinten i en annan flint tillhörig en ryss på ingående, och då om inte förr får man klart för sej hur mycket röda stjärnor det finns i Sovjet.
  Det snöar stilla i ens blöta hår, där man plaskar omkring i Moskvabassängen. Det är en behaglig form av bad. Men någon gång i minuten måste man doppa håret för att undvika isbildning. Dimmorna ligger täta. Det 29-gradiga badvattnet kondenseras mot den kalla luften och ångorna är tjocka som röken över Vesuvii krater. Och rätt som det är grips man av panik! Man hittar inte hem till sin sektion, tårtbit nr 6! Man har simmat vilse! Mardrömslika visioner dyker upp. Tänk att dyka in i fel sluss och hamna bland skrikande sovjettjejer! Tänk om man på grund av oberäknad avdrift skulle hamna i hemliga diplomatsektionen och sticka upp sitt lurviga huvud just där Brezjnev tvättar fötterna! Hemliga polisen skulle aldrig tro på ens förklaringar!
  Men just som man börjar simma allt nervösare, dyker räddningen opp. I bäring 4650 stöter man plötsligt på en man som påminner om en hindu som fastat sen 1958. Man hänger på honom, hittar tunneln till tårtbit nr 6. Man är räddad! Man har badat i Sovjet!.