SVERIGES TRÅGIGASTE STAD! 
    

nr 5  1967
••• Tre städer — Eksjö, Sollefteå och Vetlanda — leder alltjämt Mummels stora omröstning som avser att kora Sveriges tio tråkigaste städer.
•   Går omröstningen riktigt till? Medborgare i ett par av städerna ville i veckan brevledes insinuera att omröstningen inte är riktigt rättvis. Inte så att vi fubbar på Se utan närmast där igenom att mörkmän i grannstäderna hetsat upp folk att skicka in röster. En korpral vill dra ett träsvärd för Eksjö och skriver tex. så här:
    Jag har sett att Eksjö har kommit att bli den nu ledande staden. Som gammal Eksjöbo kan jag bara förklara detta med, att det är en hämndeaktion från en grannstad till denna fina idyll. Jag vill inte nämna några namn, men redaktören kan titta på kartan, 21 kilometer i västlig riktning. Från denna stad har det tidigare förekommit dylika försök att hindra exploateringen av Eksjö, som jag vill beteckna som en juvel i det fagra Småland. Det troligaste är att det är en västorienterad sabotagegrupp som driver sitt skumma spel. Därför måste redaktören vara mycket noga med att säkerställa alla fingeravtryck på brev som framhäver Eksjös tråkighet, det är på tiden att man rensar upp i denna liga!
    Idén föreföll Mummel så briljant att vi genast etablerade ett samarbete med kriminaltekniska anstalten i Stockholm. Detta samarbete bar emellertid
inte något säregen frukt, På ett A/4-ark, där en Nässjöbo försäkrade att »Eksjö är den ruttnaste bondhåla som nånsin lyckats ruffla åt sej stadsrättigheter», säkrade vi en stor och bra tumme som experterna granskade. Döm om vår förvåning när det visade sej att tumavtrycket tillhörde en herr Blinky Varone, som på 20-talet var en mycket verksam yrkesmördare i Chicago med egen bil och kulspruta. Att hans fingeravtryck nu dyker upp i Nässjö får betecknas som lite märkligt, då herr Varone avled på Chicago Nord redan 1931 efter att ha fått en dolk för mycket på en bar.
    Kriminalens expertis står nu helt frågande till tummen från Nässjö. Det gives ingen annan förklaring än den, att brevskrivaren från Nässjö anlitat en s. k. legotumme, d. v. s. att han skrivit sitt brev med handskar på och sedan låtit någon person med B Varones modell på tummen vika brevet och stoppa det i kuvertet. Det finns folk som lånar sej till sånt för ett par tior,
•   Vi får se upp med skumma kretsars försök att påverka vår omröstning. Samarbetet med kriminaltekniska fortsätter, även om anstalten är svårt belastad av allt jobb från utredarna i Handen. Pojkarna i Handen griper f.n. varenda människa som ser lite dolsk ut och häromdan flög man t. o. m. på en stackars hemvärnsgubbe som var på väg hem från skjutbanan, Ett nyligen väckt förslag går ut på att alla som anhållits i samband med Handenhändelserna går samman i en förening kallad Svenska Gärningsmannaförbundet,
    En annan gåta har fått sin lösning denna vecka. SE vet var de försvunna vykorten från Sollefteå finns! DOM FINNS I SOLLEFTEÅ! Expressen, en tidning med sting, har hjälpt oss att knäcka gåtan.
•   Som läsarna kanske minns försökte vi häromveckan illustrera bokstäverna med en bild från Sollefteå, Det visade sej att samtliga bildarkiv i huvudstaden saknade bilder från denna stad. Det enda man kunde få fram var ett vykort av Flottarmonumentet i Ångermanälven.
    Vart har alla kort från Sollefteå tagit vägen? Stig Bodin, Sollefteåpojke och sportjournalist på Expressen, skrev och berättade: »Anledningen till att du haft svårigheter att illustrera Din senaste krönika gällande Sollefteå, (Ådalens Pärla där jag som barn sparkat boll) kan vara denna»:
•   Innan jag 1964 for sta till olympiska spel i Tokyo köpte jag upp hela det gamla lagret bilder på stan (i Dahlbergs bokhandel).
•   Sen drällde jag ut ett hundratal kort från Japan (Hej, allt väl) till folket hemma, såna som i månader plågat mej med krav på att »åsså kan du väl skicka ett kort från Tokyo hörrödu — äh va, gör det!».
•   Och dom fick väl spader kan jag tro, men frimärket var Japanskt. Och nån större skillnad mellan Tokyo och Sollefteå är det väl inte. Fast man blir förstås aldrig bjuden på kams i Tokyo.
•   Av de drygt 300 vackra vykort jag nu har kvar ber jag att få presentera Dej ett. Föreställer Storgatan, eller Ströget som man säjer. Obs bilen! Obs att den är M-märkt! Det är fel att tro att ägaren kilat in på Nipan för att höra hur långt han har kvar till stan.
•   Obs också gruppen vid Röda Kvarnskurvan! Den står och diskuterar det senaste vansinniga projektet: bro över Ångermanälven!. 

Tack Bodin för det ljus du kastade över gåtan.
    Sen skriver folk till Mummel, att av alla tråkiga städer är Stockholm den tråkigaste. Vore det inte så, att en massa landsortsbor hade rest till Stockholm för att muntra upp folket, så skulle stan vara rent av outhärdlig, försäkrar en medborgare i Åmål.
•   Just det, det är ont om roliga stockholmare, Var kommer dom ifrån, de som roar oss? Torsten Ehrenmark kommer från Örebro. Pekka Langer är från Norrköping. Det är Tjadden Hällström också. Hans Alfredson kommer från Lund. Martin Ljung kommer från Luleå. Birgitta Andersson är från Västergötland. Tage Danielsson är visst född i Linköpingstrakten. Hagge Geigert påstår dom är från Uddevalla. 
    Ja, det var som baddarn. . . bönder hela bunten!