Parlör för tandläkare!
nr 7  1965
■■■ Man har på sista tiden fått upp ögonen för att folk behöver vidareutbildas. Såna som tog körkort 1921 behöver tex. lära sej de nya trafikmärkena. Och nu frågar en insändare om inte också tandläkarna är i behov av vidareutbildning.
    Jag svarar: Absolut! Framför allt bör de idka språkstudier!
    Orsaken till att de behöver idka specialstudier i språk är tandläkarna själva. Jag vet inte hur det kommer sej, men när de har stoppat in en sug, en massa tamponger, en bedövningsspruta och en stor borrsväng i gapet på en, så kommer det som alla människor fruktar mest hos tandläkaren - DOM STÄLLER FRÅGOR! Det är väl i och för sej inte så farligt med det, men dom jäklarna kräver att få SVAR PÅ FRÅGORNA och det är betydligt värre!
   I väntan på att tandläkarnas vidareutbildning ska starta, har jag här till tandläkarnas hjälp försökt tota ihop en liten parlör så att de har någonting att gå efter så länge. Håll till godo:
    När ni har proppat gapet fullt på en patient så att han ser ut som ett vidöppet skrotlager, brukar ni undra hur det känns. Patienten svarar då:
     Oschax, u änsch e biische. Det betyder. Jo tack, nu känns det bättre.

     Schax, a oj a eöer e oyllin. Det är inte finska utan patientspråk och betyder: Tack jag tror jag behöver en rotfyllning.
    Säjer patienten »Ascha e e e aealdin äschda åna?» ska ni inte stå där som ett fån utan nicka ivrigt och se glad ut, för patienten har frågat:
     Passar det med en avbetalning nästa månad?
    Det gör ont heter »e ö onn» på patientspråket, det borde ni väl ha lärt er redan på Käftis. Säjer patienten så här:

     Ä ite ockon ar schna, ä i orra eschde adden å anne ick i adden å örtiyra edet
. Ja, då ska ni skratta lite och säja, att det snart är klart. För patienten har då just sagt:
     Är inte doktorn klar snart, när vi borrade efter vatten på landet, fick vi vatten på fyra meter
.
    Andra repliker att hålla i minnet:
     E ue e aagan, schax. Det duger med amalgan, tack.
     En ä scha i a xull a? Men där ska vi ha guld, va?
     A ka ite onna äscha äng, a scha e aillen i ällen! Jag kan inte komma nästa gång, jag ska med familjen till fjällen!
     E ya ackeona e ra, en e ö onn ä a öschna oscha ola aschor e ämnea. Den nya jacketkronan är bra, men det gör ont när jag öppnar Coca Colaflaskor med tänderna.
    Det här är bara början. Det står väl alldeles klart, att tandläkarna ska vidareutbildas? 
■   Läsarstorm har utbrutit mot SE sen sist. Dvs., att två läsare har ringt. Det är fråga om de enda två läsare av SE som kan japanska.
SE presenterade i nummer 4 en japansk kicka i färg. Hon hette Kiyoko och hade varit vänlig nog att skriva sitt eget namn. SE tryckte av
namnteckningen. . .men ack, trots alla mått och steg råkade den komma upp och ner i tidningen! 
Så här ska den se ut. Vi är uppriktigt ledsna för att vi tvingade alla våra japanska läsare att stå på händer när de läste tidn ingen.
■   Ren förbittring, har gripit landets servitriser efter Bengt Bratts TV-pjäs »Nattkafé, där Mimi Nelson framställde en servitris med allt för starkt exponerade bröst och alltför vulgärt vickande akterkastell. Svenska servitriser är inte på det viset, framhålles det från fackföreningshåll.
■   Folk som har ansvaret för vad som ges på teater, sitter nu och fruktar att Sv. Kommunalarbetarförbundet ska stoppa My fair Lady, för all framtid. Sopåkarna får numera betala och får inte betalt för att språkutbilda sina döttrar. Man fruktar vidare att juristerna ska gå till storms mot Perry Mason, denna oblyga seriereklam för en gök som inte ens är med i Advokatsamfundet. För att inte tala om hur man fruktar att Sten Bergman ska gå till storms mot Farbror Storm. Ingen forskningsresande i denna världen går omkring, med sådana knästrumpor som Sigge Furst. . .