Alla skuggar alla!
nr 20  1973                        
■■■ På en bar i Stockholm var vi två man som beställde en juice och en whisky.
    — Juice och whisky! repeterade barmästarn.
    — Ja, alltså ett glas juice och ett glas whisky, inte juice och whisky blandat för fan.
    — Jaså, inte som förre utrikesministern då?
    — Menar barmästarn att Torsten Nilsson blandade juice och whisky när han gick på lokal?
    — Ja, medgav barmästaren med svårmod i blicken.
    Vi måste ta itu med dessa indiskreta barmästare. De är säkerhetsrisker.
    Juice och starksprit är en förrädisk blandning. Yrkesförförare jag känner, brukar i förtroliga stunder anförtro mej, att vill man förföra en motspänstig dam, är sprit utblandad i juice en mycket säker metod. Det spelar ingen roll om man har gin, whisky, rom eller fotogen som bedövningsmedel, det smakar bara juice om drinken, och flickan tömmer den aningslöst i botten.
    Läsk går inte lika bra. Det är en gammal erfarenhet att blandar man Fanta med konjak så smakar det fan ta me’ konjak. Nej, juice ska det vara. Juice utplånar alla bismaker.
  Mot den bakgrunden är indiskreta barmästare säkerhetsrisker. Ponera att vi två på baren i city hade varit två utsända agenter från Informationsbyrån som gått på en bar för att konspirera i fred för alla dessa reportrar från Fib-Kulturfront. Vad hade hänt? Jo, eftersom IB samarbetar med CIA så hade det spritt sej som en löpeld över världen, att svenska utrikesministrar är ytterst sårbara. Kan avlivas med arsenik bara man häller den i juice.
    Plötsligt bortryckt på en bar i Washington kommer utrikesministern hem i en låda. Landet sörjer och ingen anar att excellensens för tidiga bortgång orsakats av en lösmynt bartender i Vasastan.
    Överdrifter säjer ni? Det är väl inte mera överdrivet än att påstå. att Moshe Dayan är tvungen att gå vägen över en sjökapten från Göteborg för att få reda på hur det ser ut i hamnen i Alexandria.
    Vi lever i en ond tid. En svensk tiger lägger pussel. Behåll din bit.
    De senaste avslöjandena om hur till synes oförvitliga svenska företag i själva verket arbetar som infernaliskt effektiva spioncentraler har väckt folket till ökad vaksamhet.
    Vågar man gå på Domus utan att bli skuggad som den värsta snattare?
  I FiB-Kulturfront har vi också fått veta att skenbart oförargliga Svenssons i parkas och rakborste i tyrolerhatten kan vara hyperfarliga agenter som klippt ett hål i sin morgontidning genom vilket de iakttar alla medresenärer i tunnelbanan. På lördagarna står de kanske utanför Systembolagen och registrerar alla som köper ett lösnummer av Gnistan.
    Själv skuggades jag av en lömsk typ genom två kvarter på Norrmalm. Det visade sej dessbättre att han bara ville slå mej på käften för att komma över ett par tior till knark. Det är skönt med vanliga hederliga medborgare.
    Däremot har jag starka misstankar mot en droskchaufför som i förra veckan körde mej i en gul Volvo. Han råkade prata bredvid mun när vi samspråkade om charterresor och yppade att han varit i Kairo på semester med tanten men misslyckats i sina försök att smalfilma henne på en kamel framför pyramiderna. Kamelen kastade av tanten och gick uttråkad från platsen. (Det där med kamelen och tanten var naturligtvis bara svepskäl.) Filmen gick förstås direkt till Israels säkerhetstjänst så att Moshe Dayan via sin svenske agent kunde få bekräftelse på vad han länge misstänkt, att pyramiderna är tre till antalet.
  Harry Schein har mörka glasögon.
    Öberg med Pentan, min granne på ön i skärgårn, går heller inte fri från misstankar. Han har kikare. Han påstår att han kollar dagsformen på nakenbadande grannfruar, men alla förstår att det är förbipasserande enheter ur den sovjetiska handelsflottan som registreras.
  Zarah Leander har mörka glasögon och sjunger på utländska.
    Oskarsson på udden får ofta vykort från kontinenten, dom är från agenter för den skickliga brittiska underrättelsetjänsten MI 6 som kallar sej för “moster Agnes” och “morbror Harald” och skriver på perfekt svenska!
  Arne Strömberg har mörka glasögon och har setts samtala och dricka vodka med Tarasov.
    I två dar skuggade vi Söderlund i viken som enligt Johan på postbåten hade fått ett brev från försvarsmyndigheterna. Pettersson med Archimedesen snodde brevet när Söderlund var ute och vittjade näten. Det innehöll en förfrågan varför Söderlund icke inställt sej till civilförsvarsövningar. “Vid laga vite uppmanas Ni inställa er till förklaring på civilförsvarsbyrån den 28 maj” stod det.
    — Jävla svår kod, var Petterssons bedömning. Den knäcker vi aldrig på egen hand.
    I måndags skuggades jag igen. En äldre man, distingerad och korrekt i klädseln. följde mej hela vägen från Sergels torg till restaurang Victoria i Kungsträdgården där jag smet in på toaletten för att skaka honom av mej. Men mannen följde mej ända in. Det var Bo Siegbahn. När jag vände mej om, såg han häpen och förvirrad ut.
    — Förlåt mej, sa han, jag trodde det vår Helge Berglund.
    Jag får banta bort några kilon.