Arvingarna, över eller under litern?
       
nr 26  1975
    Jag har kollat spritkonsumtionen i Arvingarna!
    Det har ju gått så långt med borstandet i denna TV- serie, att Systembolaget sett sej nödsakat att öppna moteld med annonser och upplysningslitteratur som ammunition. Där säjs det ifrån, att ingen kan supa så i verkligheten som man gör på film och TV.
    Gamla änkan Hammond  är förvisso en krutgumma, men hon sopar i sej som en svensk på Reeperbahn och vore det verklighet skulle hon vid det här laget sitta på något hem nånstans och spela på läpp.
    Sönerna kastar in varsina två whisky i ansiktet så fort dom har sammanträde. Det tycks inte bekomma dom det minsta. Vore det verklighet skulle dom vara fulla som vårdiken alla tre. Man blir riktigt hjärtängslig för att taket ska blåsa av åkeriet varje gång Edward tänder en tändsticka.
    T.o.m. den mjuka varelsen Jennifer Kingsley verkar byta sprit på sej en gång i halvtimmen.
    Seriens författare har försvarat sej med, att det inte sups så förfärligt som det verkar, och Anne Hammond, som nyss varit i Sverige, menar att med ett sånt förbannat supande som det var i Stockholm, har vi inget att säja. Så fort hon såg på någon svensk, ropade denne skål.
    Vad är sanning om Arvingarna? Jo jag har specialgranskat ett avsnitt minut för minut. Här är protokollet.
    Kl. 20.10 Serien börjar. En ung man med stryktäckt utseende och blicken hos en hungrig schakal sitter på en pub och häller sprit i två gamla tanter samt sig själv. Det framgår att dom redan är inne på tredje wirren. 
6 X 6 cl = 36 centiliter. Det visar sej att det är en miljögrupp man ser i arbete. Schakalen leder opinionen mot det buller som Hammonds långtradare förorsakar på Lord Street
    20.10 Åkarbasen Riley, som valts in i styrelsen och kommit upp i smöret, tar sej en bärs ur en sejdel, stor som en grindstolpe.
    20.25 Jennifer Kingsley och Edward Hammond tar sej varsin Dry Martini på en pub. Avsnittet är därmed uppe i 48 cl. Jennifer säjer nej till en påfyllning. Det gör hon rätt i, för hon ser ganska mosig ut (Scenen kanske krävde lite för många omtagningar?)
    20.21 Edward tömmer en bägare med miljöschakalen. Stor scotch för Edward, gin och tonic för miljövårdarn. Efter sju minuter är avsnittet uppe i 60 centiliter, för man får väl utgå ifrån att herrarna nöjer sej med sexor och inte drar i sej åttor.
    20.30 Snabba ryck, dags för påfyllning. Edward tar sej en sexa till och miljösnubben nöjer sej med en bärs. 66 cl.
    20.35 Snygge Martin med pröjsaren, han som spinner på Jennifer, dricker kaffe hemma hos Jennifer. Hångel och puss förekommer, dock ingen krök. Men en flarra Vat 69 avtecknar sej lite oskarpt i bakgrunden. Vad är det här? 
    20.38 är Brian hemma hos Jill. Kaffe och påtår även här, inte skuggan av en krök.
    20.40 Åter till Jennifer och snygge Martin med pröjsaren. Nu krökas det, två sexor Strega i kupor stora som guldfiskburkar! 88 cl.
    20.42 Miljöschakalen har återigen lurat ner en gammal dam, som visar sej vara hans egen morsa, till puben. Morsan får en rackare, schakalen föredrar öl. 94 cl.
    20.45 Ännu en gumma ansluter till schakalen. Får en sherry. 94 cl.
    20.41 Edward Hammond klämmer en sherry, åkarbasen häller i sej en grindstolpe med pilsner. S:a 100 cl.
    21.00 är avsnittet över efter en avslutning på 13 spiknyktra minuter!
•   Precis en liter och ett icke protokollfört antal bärsa på sju medverkande personer... Är detta en normal förtäring i Arvingarna? Svaret är nej! Detta var ett avsnitt där Brian inte fick så mycket som ett glas, där David körde racerbil i stället för att borsta som vanligt och ett avsnitt där dessutom Anne Hammond saknades. Hon är i Amsterdam och prasslar med Nicholas Fox. Hon ringde Brian därifrån, men man fick aldrig höra henne tala och kunde därför inte avgöra om hon sluddrade.
    När Anne Hammond deltar i serien med hela sej, brukar hon peta i sej ganska duktigt.
    Jag väntar med spänning på nästa avsnitt. Över eller under litern?
    Så mycket har man dock sett efter dom femtioelva avsnitten hittills att man för står vad han dog av, han som Arvingarna ärvde. Han tillhörde förmodligen dom där som varken blir begravda eller kremerade utan hälls tillbaka på tombuteljerna när dom dör.
    Skål grabbar, ni är fullare än ni tror.