Du är fullare än du tror!
               
nr 23  1962        
■■ Du är fullare än du tror! Ja, det verkar kanske en smula påträngande av mej att komma och påstå en sån sak. Men i dessa tider när den övervägande delen av dem som fälls för rattfylleri i landet är människor som kör bil i den s.k. baksmällan och de flesta människor är mera berusade än de tror, så ligger det väl nära till hands att misstänka att det gäller även dej.
    Modern alkoholforskning har kommit så pass långt, att man i klara siffror kan bevisa, att det inte går att  »sova ruset av sej», på en natt. Om du går på kalas och festar om, så kan det hända att du inte är riktigt nykter förrän påföljande dags afton.
    Men hur ska jag då veta hur länge jag bör vänta innan jag tar i bilen efter en genomfestad afton? Jo, nu finns i handeln den här lilla mojängen, en nyhet som kallas Alcotimer. Den finns inom kort att köpa på alla bensinstationer och i varje bokhandel för 3,75.
    Folk som fotograferar och umgås med exponeringstabeller vet ungefär efter vilka principer den här A1cotimern fungerar. Man ställer in antalet centiliter som man bälgat i sej på en skala, vänder på manicken och avläser med utgångspunkt från sin kroppsvikt mot en timskala.
    Det visar sej att människokroppen behöver ganska god tid på sej för att göra sej kvitt även små mängder sprit. Du inbillar dej t.ex. att du kan ta en snaps och en konjak till lunch och sedan köra hem bilen från jobbet klockan 17. Ja. det kan du göra om du väger 150-160 kilo. Men vi får väl hoppas att du väger nånstans mellan 60 och 90 kilo. Du dricker alltså 12 cl sprit och en vanlig pilsner kl.12. Alcotimern säjer: Väger du 90 kilo är du spritfri efter 7 tim och 45 min. räknat från det klockslag spritförtäringen började. Väger du 60 kilo, måste din arma kropp ha 11 timmar och 30 minuter på sej för att förbränna 12 cl och denna ynka pilsner.
    Titta på den andra bilden på sidan. En förskräcklig massa glas, när man ser allt på en gång. Men nog var det ungefär vad du lyckades peta i dej på Luddes och Sickans bröllop? Och dan efter var du lite dåsig men du tyckte inte att var värre än att du tog ett par magnecyl utan att skramla med locket och sen kände du dej något sa när kapabel att köra bil.
    Ack så du kan bedra dej! Vi ska ta fram Alcotimern och se hur det egentligen var med dej efter den där brakskivan. Förlåt mej ett ögonblick . . . När var det skivan började, sa du? Åtta? Och du väger? 80 kilo?... Jaha, då säjer Alcotimern, att du skulle inte ha satt dej i din bil dagen efter, inte ens ett dygn senare. För du behövde 28 timmar för att bli kvitt all denna sprit! Hade du vägt bara 60 kilo hade skalan på Alcotimern inte räckt till. Den går bara till 30timmar.
    En gammaldags krogranson, d.v.s. en sån där på 15 cl och en pilsner + en dubbel lätt — hur länge skvalpade den omkring i en? Svar: 14 timmar och 30 minuter för den som väger 80 kilo!
    Firman som gjort den lilla apparaten, med den stora chockeffekten, kan man lita på den? Stämmer Alcotimerns skrämmande siffror? Jag frågade en framstående forskare, med alkoholvanor som specialitet, Han sa:
    — Nja, den här tabellen överdriver nog lite grann, men inte mycket. Den överdriver inte mer än vad som är nyttigt. En svaghet hos Alcotimern är, att den inte gör skillnad på om den spritförtärande befinner sig i stillhet eller om han dansar twist i samband med sprit- förtäringen. Kroppens förmåga att förbränna sprit ökas ju väsentligt om den är i rörelse.
    Men som en välbehövlig tankeställare är Alcotimern alldeles utmärkt!
   Jodå, Vitsmuseet lever än, fast förste amanuens Rutger Gags Åberg morrar argt, där han sitter till öronen i vitsar. Det var ju ett par veckor sen han fick ställa ut något av samlingarna i denna spalt.
    Nåväl, Rutger, spalten är din:
■   Namnvitsgalleriet: Mitt namn är krok,  jag försöker hålla masken.
    Mitt namn är Gädda, jag tål inte drag.
    Jag heter Kork och jag talar engelska flytande.
    Varför får inte jag sätta träd, när Bo Setterlind?
■   Hernströmska galleriet: Först när man får hotellnotan, förstår man att ens dagar är räknade.
    Tandläkaren älskade att stå på havsstranden och insupa doften av tång.
    Varför finns det bara Sveriges Rikes lag och Inte Sveriges fattiges lag? — Därför att nöden har ingen lag.
    När jag kommer hem, så är min fru som en blyg viol. — Jaså, min är ofta som en ros — utsprungen!
■   Revypanoptikon: — Har du hört att AIK har köpt skog. Dom behöver träna.
    — Snälla doktorn, jag har skurit mej.
    — Var?
    — Nej, det tror jag inte.
   Och så en gammal god: Den från uraffären utkastade kunden till biträdet: — Vad tycker minutvisare om att sekunderna gå?
   Försöka duger, sa skotten och lämnade in ett par damasker till halvsulning.