Hur gick för sagornas hjältar? 
1964                            
■■■ Det är på modet just nu att relansera de gamla sagorna.
    Allt detta klåfingrande på klassiska sagor har naturligtvis sin bakgrund i ett otillfredsställt behov av information hos allmänheten. Förr i världen, när folk arbetade för 8 öre i timmen och steg ner i diket med mössan i handen när kungen kom förbi, nöjde man sej med den knapphändiga information om sagohjältarnas öden som sagoböckerna gav. Man var född och fostrad till en beklämmande auktoritetstro. I dag lever vi i en demokrati. Vi kräver insyn och information.
    Alla sagor slutar med att prinsen fick flickan och så gifte de sej och levde lyckliga i alla sina dar. Hur vet man det?
  Askungen t.ex. Vad blev det av henne? Jo, kan ni tänka er, flickan råkade i händerna på annonsbyråfolk som gjorde en kampanj på henne. I en riksomfattande annonsering som täckte både dagspress och populärpress valsade hon runt med bild och allt under rubriken »Se på edra skor, prinsen gör det». Och knappt var det över förrän hon fotograferades med en lång cigarrett och en askkopp i keramik och åkte runt i spalterna under rubriken »Även Askungen har gott över till Prins». Prinsen tröttnade på prinsessan, började i stället intressera sej för arkeologi och grävde alldeles ner sej i denna hobby.
  Rödluvan befriades ju av jägaren i sagan. Men sen blev det ett herrans liv. Jägaren sydde ju in stenar i vargens mage, och det kunde vargen inte smälta. Jägaren fick på nöten i Svensk Jakt och petades ur Jägarförbundet p.g.a. djurplågeri, tredje graden. Sen dess har han släpat sej fram som skjutbaneföreståndare på Grönan. 
   Rödluvans mormor lyfter ATP och lever loppan för pengarna, medan Rödluvan själv fått specialslipade glasögon så att hon numera kan se skillnad på rovdjur och äldre släktingar.
  Snövits prins lever i exil sen hans regering kommit på honom med att prassla med en fotomodell från den undre världen. Prinsen försörjer sej som livräddare på Rivieran, utbildad som han är på mun till mun-metoden. 
   Snövit reser i folkparkerna med dvärgarna. Deras show »Ett äpple om dagen» drar fulla hus och Walt Disney har kommit med ett anbud till en ny film »Snövit och de sjuttiosju dvärgarna». (Vidfilm)
  Hur gick det med kejsaren i Kejsarens nya kläder? Ja skräddarna fick förstås bumsen och det lilla barnet, vilket sa den nakna sanningen om kejsaren, fick jobb som TV-recensent medan kejsaren själv abdikerade. Det säjs att han gått i landsflykt i Stockholms skärgård, sökt asyl på nakenbadarholmen St. Idskär och lanserats som en »Blottare med färg».
  Och alla andra figurer i sagovärlden... Käringen mot strömmen blev hembygdsvårdare i Norrland och ligger i ständig fight med Vattenfall.
  Strömkarlen har blivit avläsare vid elverket på dagarna och far omkring som proppidol på elgitarr om kvällarna.
  Prinsessan på ärten jobbar som avsmakare hos Findus i Bjuv.
  Per i Hagen som ordinerade folk en spik i magen har satts in på Långholmen av Arthur Engel.
  Tant Brun, tant Grön och tant Gredelin sitter i en hypermodern trea i Rågsved och svär över Joakim Grape.
  Barna i Bullerbyn, blev discjockays i Melodiradion.
  Hans och Greta säljer monteringsfärdiga pepparkakshus i Småland.
    Ja, tänk så det kan gå?