Kryssa och krya på er!
    nr 14  1963
    Vad skall man göra när
man få asiaten? Jo, man ska svälja en förfärlig massa tabletter och sedan lägga sej i stillhet, så att inte tabletterna skramlar så förskräckligt i en.
    Att ligga i stillhet är påfrestande för nutidsmänniskan
som är van att snurra runt i stresskarusellen dagarna i ända. När det gäller att få den moderna människan att stanna, är korsordet, det gamla hederliga korsordet, ett mycket gott hjälpmedel.
     För somliga är det kanske första gången de befattar sej med ett korsord. Ni tycker kanske att det ser svårt ut. Nå, då ska jag som gammal korsordsräv hjälpa er på traven.
    Lektion 1: Svenska korsordsmakare röjer en klar förälskelse i gamla ord och uttryck som svenska folket inte
har använt på 150 år. Dessa uttryck gäller det att känna till. De vanligaste är AG och ÖR. Ag är ett slags gräs som växer på gotländska tak och uppges vara smaskens för de gotländska utegångsfåren. Det svåraste är bara att få upp fåren på taket. Ör är grovt grus. Ni kan gå till vilket sandtag som helst och be att få köpa ett lass ör och dom tror att ni driver med dem. Men korsordsförfattarna kör år ut och år in med detta ord. De är människor som vaknar med ör i ögonen.
    Lektion 2: Det står Bengt
Pettersson i korsordsnyckeln. Ni undrar vem det kan vara. En känd skald? En känd musiker? Ja, någonting ditåt är det kanske. Men det värsta är att karln ska gå in på två bokstäver. Ett tips: Det blir BP! Såna lurifaxar kan korsordsförfattarna vara.
    Lektion 3: Än leva de
gamla gudar, heter det. Ja, dom lever i högönsklig välmåga i korsordsförfattarnas föreställningsvärld, både KA och RÅN och RA. Men de är inte gudar, dom är gudomar! Det måste vi komma ihåg.
    Lektion 4: Korsordsvärldens viktigaste ord är annars
OR. Inget korsord har hittills konstruerats utan att ordet OR varit med. Vad är då OR? Jo, det är ett litet djur som är bosatt i ost. Det finns stiltoner, satt i ost. Det finns stiltonor, Tilsiterna är trevligast.
    Lektion 5: Förkortningar
har dom pippi på. Men »vapenslag» blir alltid KA och »sist i brev» alltid PS.    
    Lektion 6: Och så till
sist ytterligare en handfull ord som förekommer i 99 korsordsgåtor av 100:     Flodmynning blir OS, i Kaldéen blir UR, konstspråk blir IDO, växer vid vatten gör AL, postalt förebud är AVI, ytmått är AR, utmed vägen är REN, ö är ALS, öfolk är IRER, torklada är RIA, höstflicka är ASTA, höstblomma är ASTER, sist i skalan är DO, det som sitter i mitten är NAV, tvärslå är NAR, arab är ALI, hälsningsord är AVE, bär kottar gör AL, sticks gör EN, tallrik är MO, rysk flod är nästan alltid OB.
    Lektion 7: Och så en sak
till. Om ni inte lär er att det är ISAR som är biflod till Donau, klarar ni inte ett enda svenskt korsord. Bra att veta är också att det är NECKAR som går till Rhen, fast det förekommer inte mer än i vartannat korsord.
     Krya på er. Asiaten är besvärlig. Vila och medicin är lösningen. 
    Fast i korsordens
värld är det förstås MONGOLEN som brukar vara lösningen på asiaten.