Mästersnackaren i Insbruck. . .
      
nr 7  1976
■■■ Vad ska man göra åt Plex?
    Jag vet ingen som pratar så krångligt som denne Pettersson. Det pågår olympiska vinterspel och det är Plex i rutan var och varannan dag. Andra människor som pratar i rutan, brukar anpassa språket efter omgivning och ämne. Förtjosande käring, sa Janne Vängman i kvinnoåret. Och rörmokare Karlsson som blev presenterad för "Grindhage jur kand" på finkalas, räckte fram labben och sa "Karlsson rörmok.
    Men Plex anpassar sej inte. Han kör iskallt vidare med det språk han lärt sej en gång för alla. Får man lov att stå till tjänst med en lista på Plex vanligaste uttryck samt en översättning av dem? Varsågoda:
  Apostrofera — understryka, särskilt framhålla
  Apparition - utseende 
  Discipliner — vetenskapliga områden
  Fokusera — närgranska med skärpa
  Habil — ganska skicklig
  Indikation - kännetecken på ett tillstånd.
  Indicera - antyda, peka på att
  Kalamitet — missöde, mindre olyckshändelse
  Konstituera — lägga grunden till, eller utnämna
  Kontinuitet — sammanhängande följd
  Kriterium — kännetecken 
  Medioker — medelmåttig
  Metamorfos — förvandling
  Predestinerad — förutbestämma, utköra.
    Plex har laddat opp med ännu flera konstigheter, hans repertoar är sagolik. Den här listan på krångliga ord var vad han hann med i sändningen från Wiesel när Stenmark vann storslalom. En annan gång minns jag att Pettersson hade inregistrerat en kongruens mellan Thönis och Gross labilitet som valsa extraordinär att den måste apostroferas medan Stenmarks psykiska stabilitet indicerade en ny Viktoria såvida inga incidenter uppstod.
    Karln är makalös.
    Och nu, ropar han i rutan, nu står Stenmark beredd! Och där går han i väg med den exceptionella balans som konstituerar en världsmästare i den här specifika disciplinen. Banan är av medioker svårighetsgrad men predestinerar sluttider i grannskapet av cirkus approximativt en och fjorton- en och femton . . .
    Ack ja.
    Låt mej säja, att han är inte ensam om att prata egendomligt i TV. Hur skulle gamle farbror Sven ha refererat? Så här kanske: "Virkad luva har han, blå jacka har han, gula byckschor har han, han åker schtiligt den unge lockige schvenschken ..."
    Hur skulle Rolle Stoltz säja? "Nu e re full rulle på Ingemar, å de ju bra för honom ... de e ju så att de geller förom svenska grabbarna att åka skridskor" (Sidoreplik från Ulf Janson: "Men de gäller att få me sej pucken också".)
   Och Hyland då... "Jaaaa ... jaaa . . . jaaa . . . jaaa... ... han går i mål . . . han går i MÅÅÅL" 
  Fibban Karlsson: Och där står Silvia och kungen... Det är ett jäddrans rantande på kungen här nere. Men i augusti, när alla trodde de skulle bli förlovning, då var den jävveln sommerlath . .. haha!"
  Marie-Louise de Geer Bergenstråhle: "Nu ere Stenmark va ... den har man liksom väntat på, va ... Han är favorit liksom .. . Alla tror han ska vinna, va... Det måste liksom va en press va ... Men han liksom utgår från sej själv va ... Det gör man ju liksom .. . va . .."
    Lennart Konvaljen Johansson, kåktrubadur: "De e bra jävla jävligt att ha en sån press på sej som den här jäveln, men det är som en bild av hela jävla samhället va ... Alla känner vi ju den där jävla pressen från det här jävla samhället, de e den som gör live så jävlit .. ."
  Björn Borg, tennisstjärna: "Jag tror han tar Thöni bafatt Thöni är lite skakis bafatt Gross var sa bra på träning va ... men Ingemar vinner bafatt han har sitt lugn va,  bafatt han är ett naturbarn som åker bafatt de e roligt va."
    Och Grive då? jo: "Och så är det då Ingemar Stenmark från Tärnaby! Han åker i en dräkt som är blågul eller gulblå, jag kan inte säja vicket. Det blåa är närmast blåblått och det gula är snarast rödgult eller grönröd gult, men vi säjer väl gult i alla fall . . . ja, kör för de. Titta, tre fina hopp redan i starten och sa en dubbel salchow . . ."
  Anders Gernandt: "A det av ett undevbavt flyt i det hav ekipaget ... en fövljusande idvottsman denne unge man fvån det fjävvan Västevbotten . . ."
  Flinta Persson, kommunalråd: "Vi från vår sida gör den bedömningen att startlistan fått en något olämplig skrivning, den prioriterar åkargrupper som redan är privilegierade i samhället och brister i hänsynstagande till utslagna minoriteter i tredje och fjärde grupp .. ."
    Man får kanske vara tacksam för den Plex vi har. Man har ju pratat i radio och TV själv, så man vet hur pass marigt det är. Jag minns en producent som sa åt mej före sändningen:
   — Var dej själv i rutan! 
    Ha, det skulle se ut det.