Några råd till en nybliven pappa!
         
nr 32 1977
■■■ Med sommarens gallskrik i TV anmälde prinsessan Victoria sej arton dar gammal till tjänstgöring i offentligheten.
    Säj Kungen, får en gammal farsa säja grattis och komma med lite råd på vägen? Att vara far är inte lätt, man bör slicka i sej de tips man får.
    Det Stod i någon kvällstidning att Kungen verkade lite besvärad när Kungen skulle hålla i barnet. Kungen får träna på det. Det där greppet är en viktig sak. Sina barn ska man hålla precis likadant som Aje Philipson brukar hålla shakern när han skakar segerdrinken ombord på “Orm av Ingarö”, ena våfflan om halsen och den andra i botten, om Kungen minns. Men skaka lagom så att inte barnet får för sej att hon är ute och åker med någon av SL:s bussar.
    Man ska tala med nyfödda barn så att dom känner kontakt. Nu är det så förstår Kungen, att små barn inte hajar vanlig svenska. Man måste anpassa sitt språk efter åldern.
    “Nu ska sessan skratta lite grann så det blir vackra bilder i TV2” heter på spädbarnsspråk: “Nu ska tjessan kjatta lite gjann så det blij vackja bildej i teve två.”
    “Nu kommer Expressen, försök att lipa åt farbröderna” heter “Nu tommej Expjessen, fötök att lipa åt fabjödejna.”
    Det gäller att träna uttal. “Skjik inte åt teveett, fabjoj Ojup haj håjia fingjaj men han e så näll, så näll”. . .
    “Nej, fy på sej, lilla sessan, de e baja Beppe Wolgejs som fåj japa i mikjofon” osv.
    Lägg om era kvällsvanor. Kungen ska veta att man som spädbarnsförälder måste gå tidigt till kojs för att palla med att gå av och an i slotten mellan tre och fem på nätterna med en hojtande sessa i famnen. I värsta fall får Kungen fråga Allard hur det ställer sej med pappaledigt.
    Som gammal pappa har jag också en del tips när det gäller ekonomin, Snart skramlar det första barnbidraget i brevlådan. Håll ögonen öppna sa att inte Silvia som alla andra mödrar piper avin och köper jumprar för pengarna.
    Båtar och spädbarn går inget vidare ihop. Barn kissar på sej så fort man drar på lite grann med motorerna och så måste man slå av mitt på sjön för att utföra blöjbyte. Ett tips från en gammal sjöman: Mata barnet med torrmjölk och damma av det med en borste lite då och då.
    På land finns det tre olika sätt att transportera nyfödda.
    A. Man kan bära det på bröstet i en påse om halsen som de unga rödvinskommunisterna i Vasastan brukar göra.
    B. Man kan använda en insatslåda som man bär i handen som en resväska. Detta har dock sina risker. Jag känner en ung pappa på Kungstensgatan som ställde ifrån sej barnet på Rådmansgatans T-banestation. När tåget kom sög han tag i en och klev ombord. men det var en bag med gamla tvättkläder han kom hem med. Och en ensamstående pensionär i grannskapet väckte pinsam uppmärksamhet på tvättomaten, men lyckades hejda sej i sista stund från att kasta in ett barn i tvättumlaren. Man ska göra det till regel att ha adresslapp på babybagar.
    C. Man kan göra som på den gamla goda tiden, köra barnet i barnvagn. Det finns ganska sportiga såna nu för tiden, må Kungen tro, en del har teleskopfjädring runt om, häftig design och kromade skärmar. Emmaljungas Super ligger fantastiskt bra på trottoaren.
    Vagga som dom rekommenderade i Expressen ska ni inte bry er om. Expressen vill bara få kungahuset i gungning.
    Vad ska man ge barn för leksaker? Förr fick tronarvingarna lattja med äpplet och spiran, men dessa prylar anses inte lika pedagogiska i dag. Barn ska ha pedagogiska leksaker, det står i “Vi Föräldrar”. Att barn sen hatar pedagogiska leksaker och kastar dem över bord så fort dom får dom i barnvagnen, är en annan sak. Kungen ska finna att släktingarna kommer rantande med de mest påkostade leksaker för att glädja barnet. Kungen ska också finna, att barnet nobbar rubbet men skrattar av lycka om det får leka med locket till en gammal syltburk.
    Ett märkligt fenomen är också att besökande släktingar uttrycker sej så egendomligt när de talar med det nyfödda barnet.
•   “Grumse. grumse, grumse”, betyder på svenska: “Jag heter prins Bertil och bor på Djurgårn.”
•   “Flippelippelilhi” betyder: “Hej på dej, jag är drottning Ingrid av Danmark, du skriker likadant som Fredrik gjorde när man gömde cigarrerna för honom”.
•   “Tjoppetjoppetjoppe jingjingjing” betyder: “Hej, jag heter Aje, annat var det förr när farsan din var ungkarl”.
•   “Gluttesnutteputte plask” betyder: “Hej jag är från Svensk Damtidning, men säj inget till pappa och mamma”.
    Små barn ska ha en harmonisk uppväxt. Man får sörja för att dom får den rätta avkopplingen, mycket sömn och inga pressmottagningar mellan klockan elva och fjorton. Att vyssja barn till sömns är omodernt, numera lägger man dom framför TV:n och knäpper på Sommarkväll.
    Och så till sist: Kom ihåg att låsa dörrarna till Solliden, så att inga obehöriga smiter in för att kladda på barnet. Kolla att ABAB vakterna inte somnar på sin post. Günter Wallraff har siktats på Ölandsbron, maskerad till Nenne Björnberg. Ett tips: Den riktiga Nenne är den som inte är tatuerad på armarna.
    Lycka till, farsan!