Pommes frites-åldern lider mot sitt slut!
  
nr 2  1962
••• Fäll ner persiennerna, Amanda, så  att inte grannarna ser att vi äter pommes frites!... Detta utrop, uppfångat häromkvällen i en av våra förorter, gav i sin dramatiska knapphet ett klart besked om vart det är på väg med en av svenska folkets käraste laster. Pommes frites kokandet, detta bruk som vi i 50-talets gryning från Reso lärde, har efter lidingögreven Göran Mörners anatema fått något skamligt över sej. »Pommes frites är en njutning för de lägre socialgrupperna», fastslog greven i sin riksbekanta fight med pommes frites-kokaren på Lidingö. Man ser redan framför sej gråtande småbarn som snörvlar: »Min mamma äter pommes frites, säjer grabbarna.»
•   Säja vad man vill om resterna av vår tappra adel, dom är inte rädda för att bestiga barrikaderna och utmana ett helt folk. När greven Mörner stämplade den heliga pommes frites-kulten som en underklassig rit, var del mången ärlig svensk, som reste sej i sin fulla längd och röt: Nä nu dj-vlar!
    En expert på området, Gustav Ångström hos Marabou — Findus, kommer dock med lugnande siffror. Djupfrysningsföretagen säljer bara i Stockholm 125 ton pommes frites om året och någon och någon nedgång i konsumtionen har ännu inte kunnat märkas,
    Men, men men... greven torde likafullt ha smugit ett smolk i bägaren. Det är dags att skriva det kapitel av Svenska Folkets Underbara Historia som bär rubriken »Pommes Fritesåldern».
•   Den började i skiftet mellan 40 och 50-talen, då folk for utomlands. Från  Italien, Spanien och Frankrike kom de hem till gamla Svedala och börjad. koka pommes frites i sina stekgrytor. När de första ölhallarna byggdes om till pommes frites-nästen med namnen »Chez Pierre» och 
»Chez Hulda Karlsson», anade man att en folkrörelse var på väg att utvecklas. Pommes friten i Sverige uppenbarade sej i fem huvudgrupper.
1.  Djupfryst pommes frites. Hade svårt att slå igenom i början. Den var seg som kork. Den blev populärare när folk lärde sej att tina upp den      i ugnen.
2.  Hemmagjord pommes frites. Smakar bättre när man väl lyckats hitta fram till grytan genom rökridåerna.
3.  Grillbar-pommes friten. Känns igen på att den alltid förefaller att ha tappat livslusten. Den skulle bli insläppt utan legitimationskort med      en igenkännande nick av dörrvaktmästaren på Sv. Daggmaskförbundets årskongress.
4.  Pensionats-pommes frites  smålandsprållor skurna i fyra delar på längden samt avlivad 1.45o-gradig olja. Kallas »pommesfritespotatis» på      matsedeln.
5.  Raggar-pommes frites. Träkol som serveras i papplåda med träsked till. Det har hänt att raggare satt i sej skeden först i tro att det var      bästa biten. Dyrkas av lillprinsar.
    Pommes frites-åldern lider mot sitt slut. Länge greve Mörner.
•   Veckans frågor: Får man sjunga hur snett som helst? Får man säga vilka platta lustigheter som helst? Får man se ut hur som helst? Ja då. Bara det sker i TV på nyårsafton mellan kl. 00.30 och 02.30. Botten!