Redan i faggorna!
 
nr  17  1962
    Har ni kläm på vad en f a g g a  är för något?
    Inte det? Ja, uppriktigt sagt, så har inte jag det heller. I alla år har man hört folk säja, att den och den killen är i faggorna. Och själv har man väl också använt uttrycket. »Skalden Si och Sås diktsamling kan vara i faggorna när som helst», har man skrivit. Och det har man skrivit utan att ha den blekaste aning om vad en fagga är!
    Det finns flera såna där ord, som man egentligen har en ganska dunkel uppfattning om. Vad är en bolin för något? Förskingraren hade inte haft någon ordning på sina affärer, brukar det stå i referatet, »Företaget hade skötts på lösa boliner». Och häromåret läste man i Blandaren, att »bolinerna är ovanligt lösa i år». Men vad i herrans namn är en bolin? Och vad är en pickalurv för något? Ett flertal av mina goda vänner uppger sej då och då ha varit på pickalurven, men de har vid förfrågan aldrig kunnat förklara vad en pickalurv är. De har med andra ord varit på pickalurven utan att veta var dom har varit. Och det kan föralldel vara rätt nära sanningen.
    Vem är Mats? Jag menar den Mats som folk ideligen tar ur skolan? Och vem är Olle som ideligen motas i grind? Björklund? Ja, jäklar i det, vad är en spinnsida som det pratas så mycket om i recensionerna; »På spinnsidan märktes mest lilla fröken Karlsson för hon hade ingenting på sej» Och vad är en ruljangs ? Jag står för ruljangsen», säjer flotta Viktor, men när man frågar honom vad det egentligen är han står för, så står han där och  vet inte alls vad han står för.
    Livet kan vara så komplicerat, så det tarvar en bruksanvisning. Det var därför som jag häromdan köpte mej mitt livs första uppslagsverk, 476 kr i  halvfranskt band (Va i jisse namn är halvfranskt för något? 
Är man fransk så är man väl helfransk? Det låter lite halvknasigt bara det. (Obs! Halvknasig= småknasig. Halvfransk= småfranska; Sic!)
    Nå, verket kom hem i en låda från posten, och jag slog upp de lösa bolinerna.  Och ser man på:
    Bolin, urspr. boglina, tåg fästat vid råsegel med vilket man vid bidevindsegling drar seglets, lovartskant för över. På (för) lösa boliner= vind för våg, planlöst.
    Nå, pickalurv då? Nej! Jag bläddrade och läste Piccard, piccolo. pickelhuva, Pickford, pickles, picknick, pickup men inte en rad om den pickalurv som alla människor påstår sej ha varit på någon gång.

    Och inte en rad om faggan! Är det inte bra retfullt detta, att man går och betalar 475 kr för ett uppslagsverk som inte kan förklara vad faggor är, det som alla människor är i? Och inte nog med den bristen, här finns inte en rad om Mats som inte fick gå i skolan, inte en rad om Olle i grinden, och om ruljangs står det bara att den som står för ruljangsen, han bjuder.
     Får vi be om ett mera fullständigt, ett mera uttömmande uppslagsverk som inte är redigerat på lösa boliner! Men vem vet, det kanske redan är i faggorna?