Stan drunknar i affischer!

nr 37  1973              
■■ God höst, mitt namn är Olsson och jag har just kommit hem från landet. Stockholm är sej inte riktigt likt. Det är inte samma stad jag lämnade i juni.
    Den är vänligare, mjukare, ja rent av mänskligare på något sätt.
■  En ung dam i jeans, lammullskofta och hår inte rentvättat sen i juli sa “tack”, när jag höll upp hissdörren för henne på NK. För ett halvår sen skulle hon ha spänt ögonen i mej och undrat vad jag var för en jädrans reaktionär.
■  Kamrern på Kreditbanken, som alltid betraktat mej med en fnysning när jag amorterat mina välsignade lån, ställde sej upp och bockade för pengarna. Han sa, att banken på sistone fått vissa hål att stoppa dom i.
■  En pensionär jag känner lyckades åka med tunnelbanan ända från T-centralen ut till Hässelby utan att få en ölpava i roten.
■  Och på den första krogen jag gick, log servitrisen trots att vi var fyra man och krävde separata notor.
    Stockholm är sej inte likt.
    Det har t ex hänt nånting med Djurgården. Dom sparkar in tre segermål på AIK. Det är inte likt Djurgården.
    Det har hänt nånting med fotbollen över huvud taget. Spelarna som gjorde’t i Djurgårn hette i sportreferaten Harry Svensson, Arne Skotte, Håkan Stenbäck och Sven Lindman.
    Det är inte likt sportreferaten.
    Förr i tiden hade dom hetat Snöret Svensson, Rajtan Skotte, Knoppen Stenbäck och Knölen Lindman.
■  Stan är sej inte lik. Kanske är det främst alla valaffischerna som förändrat den.
    Men valaffischerna är sej inte lika dom heller. Förr i världen gick sossarna till val med stiligt ritade arbetare på affischerna, män med hängselbrallor, linlugg, keps och underarmar som var som låren på jättedamen Lola, fast kanske inte fullt så håriga. På högerns affischer såg arbetarna lite annorlunda ut på den tiden, dom var rödögda, bleka bolsjeviker med svart stripigt hår och dolk.
    I dag kör partierna med mest text.
■  Såvitt jag förstår vill moderaterna avskaffa arbetslösheten, sänka priserna och skapa ett tryggare samhälle.
■  Folkpartiet vill avskaffa arbetslösheten, sänka priserna och skapa ett tryggare samhälle.
■  Centern däremot vill avskaffa arbetslösheten, sänka priserna och skapa ett tryggare samhälle.
■  Inför detta massiva utbud av löften känns det befriande att se hur sossarna går ut i valet med löften om att avskaffa arbetslösheten, sänka priserna och skapa ett tryggare samhälle.
    Den enda affisch som förbryllade mej, som just kom från landet, var ett plakat där det stod, att “den som tänker liberalt, ska rösta liberalt”.
    Hur bär man sej åt när man tänker liberalt?
    Frågan kan tyckas fånig, men tänk efter. Om någon skulle fråga dej, om du tänker liberalt, vad skulle du svara?
    Själv satte jag mej ner i en stol och sa till mej själv: Tänk liberalt nu, din fan. Jag tänkte så det knakade men inte vet jag precis om det blev nåt liberalt av.
    Ute på ön igen frågade jag Söderlund i viken om han brukade tänka liberalt.
    — Fan pratar du för smörja? sa Söderlund.
    — Det lär finnas människor som tänker liberalt sa jag. Det står så på affischer i stan.
    — Tänker jag, så tänker jag klart. Ibland tänker jag vackert, ibland tänker jag fel, för det mesta tänker jag att det är fan så långt till den sista. Men om det är att tänka liberalt, vet jag inte, sa Söderlund.
    Denna affisch har sannolikt konfunderat flera svenskar än mej och Söderlund. Vi känner oss som bondgubben på herrgårdskalas som sa, att “han ville så gärna vara comme-il-faut bara han visste va de va”.
    — Vi slår opp’et, sa Söderlund och hämtade Focus. Där stod det att “liberal”, det är man om man är anhängare av liberalismen.
■  Liberalismen kämpade under 1800- och i början av 1900-talet för ökad folklig delaktighet i statsstyrelsen genom representationsreformer och införandet av parlamentariskt styrelsesätt.
    — Det måste vara en gammal affisch du såg, menade Söderlund. Parlamentariskt styrelsesätt har vi ju haft så länge jag kan minnas. Man kan väl inte ranta omkring på bygden och gapa om att vi måste ha en folkvald riksdag? Hur liberalt det än vore, så skulle folk tro att man inte var riktigt klok.
    Det blev att läsa vidare i Focus. Kanske menar affischen den s k “nyliberalismen”? Söderlund läste: “I slutet av 1800-talet framträdde en av John Stuart Mill inspirerad nyliberalism med socialreformatorisk tendens, som helt präglar den moderna liberalismen, vilken i motsats till socialismen betraktar privat företagsamhet och äganderätt som avgörande förutsättningar för skapandet av ett harmoniskt välfärdssamhälle”.
    — Äntligen, sa jag, nu vet vi vad som menas med en sann liberal och vad som menas med att tänka liberalt!
    — Är folkpartiet ett liberalt parti?
    — Javisst.
    — Då röstar vi på det, sa Söderlund, för nu börjar jag ana vartåt det lutar. Socialism innebär att alla delar lika, va?
    — Ungefär ja.
    — Så om jag får opp åtta flundror på näten och ingen annan på ön får nåt, då ska jag dela med mej till dom andra för att skapa ett harmoniskt samhälle va? Det blir — låt mej se nu. . . nej Öbergs är inte ute den här helgen. . ., då blir det åtta delat på 24 hushåll. Det blir en tredjedels flundra per hushåll. Själv får jag bara behålla en sketen flundrestjärt för att ni andra ska leva i harmoni. Jävla Palme.
    — Då röstar vi liberalt i stället.
    — Visst. Nyliberalismen är ett strå vassare. Dom snor visserligen flundrorna av mej dom också, men av dom får jag pröjs. Har du 75 öre på dej?
    Söderlund tystnade och sög det sista oset ur cigarrcigarretten. Nordvästen från land pep i stugknutarna och höstnatten la sej som ett karbonpapper över skärgårn. Men vi hade varmt i stugan för granveden sprakade i kakelugnen och lågorna dansade bakom plåtluckorna.
    — Så här mysigt borde man ha det jämt, sa Söderlund till slut. Man borde aldrig åka in till stan och läsa valaffischer.
    — Ja, hurså.
    — Det är vad jag tar för en tredjedels flundra.
    — Men du, om dom andra 22 på ön inte har några 75 öre att betala sina tredjedels flundror med? Hur funkar liberalismen då?
    — Då blir det inga flundror, då käkar jag opp dom själv. Tänker man liberalt så ska man äta liberalt.