Kan 70-talet ge svar på alla små betydelsefulla VARFÖR? 
     nr 3 1970                 
••• Nu vill vi ha svar även på de små frågorna! Det är nog vackert tänkt av TV att man med expertpanelernas hjälp försöker besvara en orolig mänsklighets frågor inför ett ovisst 70-tal. Men frågorna man ställer i programmen är så stora och svåra, det blir inga svar på dem, bara visioner. Jag tycker det är synd att man förlorar sej i dessa visioner och glömmer bort de små vardagsnära frågorna som pockar på svar även de.
•   Under den senast genomlidna kedjehelgen har man haft tid att falla i grubbel över tillvarons små förtretligheter. Egentligen är det inte klokt hur många “varför” som just nu ligger i luften. Låt mej rada opp några stycken...
    VARFÖR har man gått ifrån de gamla praktiska bleckburkarna för Magnecyl och Albyl? De kostade 80 öre och innehöll Magnecyl för fyra förkylningar. I dag kostar en magnecylförpackning det dubbla och innehåller endast 20 Magnecyl. Tabletterna är förpackade i plast och febern stiger till trettinie och åtta innan man hunnit lista ut hur man ska få dem ur plasten. De gamla bleckburkarna var tusen gånger bättre. Varför frångick man dem? Skedde det möjligen för att lindra kvalen för den gamle festprissen som sa när han var bakis: “Fort, hit med två Magnecyl, men skramla inte med locket!”?
    VARFÖR får plastraseriet breda ut sej så inom förpackningsindustrin över huvud taget? Alka Seltzer, som förr levererades i utmärkta burkar av glas, säljs nu instängda i små plastkuvert som år så sega att man måste vara in sån där som river itu telefonkataloger för att komma åt dem. Och varför ska alla skruvmejslar och skiftnycklar och tänger numera säljas inplastade på små pappkartor? Det tar fem minuter och fjorton jävlar att forcera en sådan förpackning.
    VARFÖR säljs numera Coca Cola i familjeflaskor med skruvkapsyl så hårda att endast topptrimmade bergsprängare förmår vrida upp dem? Hemma kör vi med rörtång. Grannen klämmer fast kapsylen i ugnsluckan och vrider själva flaskan, det lyckas för det mesta, men ibland går halsen av.
    VARFÖR säljs alla schamponeringsmedel i flaskor som är så smala och höga att de drattar omkull så fort man ställer dem ifrån sej i badrummet?
    VARFÖR konstruerar ingen en nötknäppare som är så funtad att den knäcker nötskalet utan att göra mos av nöten?
•   Det finns många andra varför i tiden, Av den här typen t ex:
    VARFÖR tog all trevlig TV-underhållning plötsligt slut när julen var över? Har det utbrutit strejk bland de hundratals människor som är anställda på TV 1:s och TV 2:s underhållningsavdelningar? Eller har Lasse Holmqvist blivit sjuk på allvar?
    VARFÖR skickar Televerket räkning på min sommartelefon (0750- 304 38) att betalas senast den 7 januari, när ledningarna blåste ner under stormen den 7 november och apparaten inte går att använda sedan dess eftersom Televerket inte skickat ut några reparatörer?
    VARFÖR kallas en turnering i bandy mellan Sverige—Norge— Finland och Sovjet för världsmästerskap?
    VARFÖR fungerar säkerhetstjänsten på Arlanda så att man måste ha fyra timmar på sej för att hitta ett plan som störtat en kilometer från flygfältet? Den spanska flygvärdinnan fick fart på en nödsändare och anropade tornet på Arlanda, Följande dialog utspann sej:
    — Var är ni?
    — Vi ligger i skogen.
    — Kan du säga var?
    Flickan var från Barcelona. Vad hade tornet väntat sej att hon skulle svara? Trodde man att hon raskt skulle rapportera att hon befann sej vid stora granen två fingrar norr om Ä i Märsta?
    VARFÖR byggs moderna radhus med sådan dålig ljudisolering i väggarna att man hör allt vad grannen säjer?
    VARFÖR ska alla som bor i radhus hålla sej med gökur?
    VARFÖR fyller alla motorskribenter sina spalter med råd om hur man ska köra bilen på vintern? Det vore bättre om dom talade om hur i helskotta man får i gång den,
    VARFÖR tillverkas det kupévärmningsaggregat för bilar? Personligen har jag haft fyra bilar med Eberspächer i, inget av aggregaten har fungerat mer än fem gånger i sträck.
    Kommer 70-talet att ge oss bilar som går i gång och kupévärmare som inte sotar igen?
    VARFÖR ska det vara så, att när jag någon gång slår på radion för att lyssna på P3, så är det alltid en som heter Gnesta-Kalle som intervjuar en som heter Eric Sahlström, tydligen ett fenomen på nyckelharpa?
    VARFÖR varna trafikexperterna ideligen för “den farliga vänstersvängen”? Vad begär dom att vi ska göra, vi som bor i de västra förorterna?
    VARFÖR påstår man i alla Hamletanalyser att Kronborgsslott i Helsingör är ett vackert slott när det inte är det? Strängt taget är det väl bara Ofelia som blivit tokig i det slottet.
    VARFÖR ska man ge Arne Tammer en kvart om dagen för att bli som han? På bilden i annonserna ser karln ut som Ria Wägner utan behå.
    Detta är bara några av tidens varför över vilka jag grubblat under helgerna. Det är som ni förstår rätt skönt att den är över. . .