Varning för "hegerforsare"!
                                            
nr 10  1970                               
■■ Vitsen synes vara på starkt återtåg i massmedia. Någon borde sätta i gång med forskning på området. Överallt — både i ledarspalter och TV-debatter har folk börjat vitsa, och värst drabbad av behovet att uttala vitsar förefaller radions sportredaktion att vara. Fast sportkillarna på radion säjer inte “vits”, dom kallar lustigheterna för “hegerforsare” efter Arne Hegerfors på TV, en göteborgare som inte slutar vitsa förrän man skjuter ner honom, 
■   Nämnde Hegerfors firade fullkomliga triumfer under den sportladdade veckan i mitten av februari.
    Hans värsta notering inträffade i en sportjournal, där det först var isbanetävlingar för motorfordon och sedan en film från en match av något slag mellan Tjeckoslovakien och Bulgarien. I övergången mellan bilderna sa TV-reportern utan att blinka:
    — Och från halkan till Balkan, Tjeckoslovakien har. . . 
■   Kollegerna sporde honom dan efter var i herrans namn han fick det där med Balkan ifrån. Det gällde ju Tjeckoslovakien—Bulgarien?
    — Vesst, men det var ju näst intill, sa göteborgaren obekymrat.
    Tidigare i vinter klockades samme Hegerfors för en annan mycket uppmärksammad vits. Någon som hette Sören spelade sej fri och herr Hegerfors hojtade i mikrofonen:
    — Nu är Sören fri . . . Frisören skulle man kunna säja!
■   En annan mycket tvivelaktig hegerforsare kom när han refererade en biltävling. Han sa:
    — Bil heter ju car på engelska. och den här engelske föraren är en riktig carakarl!
    Oj!
    Unge Hegerfors ohämmade vitsande har lett till att han ryckt de övriga sportreferenterna med sej. Tommy Engstrand ropade t ex ner till Åke Strömmer under backhoppningsmomentet i skid-VM och undrade hur det stod till med norrmannen Grini som låg trea.
    — Hur är det, är humöret på toppen eller är Grini grini?
    Vi ska bestämt hålla ett öra på sportextra en tid framöver.
    Det andra örat måste man hålla på läsekretsen, för vitsfebern har spritt sej även till denna. Läsarna ringer stup i kvarten, och dom vill ha betalt för det också. Åkej, nån tia kan det väl alltid bli för den här:
    — De olika ländernas överbefälhavare är nu för tiden i allmänhet rätt sympatiska människor, och Sveriges ÖB i Synnergren!
■   En tia kan väl han också få, som ringde in den här:
    — Datamaskinerna har ställt till så mycket trassel inom företagarvärlden att företagarna springer data upp och data ner alldeles villrådiga.
    De som inte kan några vitsar, dom kan historier. Inringt i veckan: Systemkö på Söder. Längst fram en herre som tar oändlig tid på sej för att välja ut ett vin till middagen. Som tvåa i kön en otålig taxichaufför. När taxichaufförens tålamod är slut, ryter han:
    — Bestäm er nån gång för fan!
    Då vänder sej den omständlige mannen om, betraktar taxi chaffisen och säjer:
    — Taxi, var god dröj!
    Däremot vet jag inte vad man ska säja om den här skämtteckningen:
     
    Lars B Ernehäll i Jönköping har klippt den ur Göteborgs-Posten och frågar sej: “Var finns poängen? Efter att ha läst och betittat text och bilden otal gånger gav jag upp. Ett 20-tal personer representerande alla grader av intellekt testades, men resultatet var nedslående. Föreligger här möjligen en oöversättlig ordlek som trots allt blivit översatt?”
■   Jag kan trösta herr Ernehäll med att ingen på den här redaktionen heller lyckats haja vitsen. Kan någon i läsekretsen möjligen hjälpa herr Ernehäll och mej?
    Sedan ringer det en massa folk och frågar hur det går med Mummels stora riksomröstning. Jo, tack, de mulliga brudarna ligger fortfarande bra till. I nästa vecka blir det stort kungörande av resultat och vinnare. Då ska vi också avslöja priset! Vi har haft vissa svårigheter att anskaffa detta pris, men så kommer också pristagaren att kunna skryta med att han är ensam i hela Sverige om den grej han vunnit. Nu är ni nyfikna, va?
■  Halldo Johansson i Jämtland skriver apropå vår stora om röstning att Christina Schollin definitivt inte är mullig nog. Vi på SE använde henne som exempel på vad vi menar med “mullig” men Halldo Johansson är inte nöjd, Han skriver:
“Nej, Christina är nog en ganska normal flicka, varken smal eller mullig. Varför inte ta en av dagens sköna, mulliga och runda tjejer? Leena Skoog. 94— 60—87, det är fina mått det! När får vi se henne i SE?”
    Svar: Nu. Här är hon! (se ovan)