Tack för vasaloppskartan !  
                    
nr 3 1966
  
    Det är inte varje dag som man får brev från Generalstabens Litografiska Anstalt, men häromdan så kom det ett. Ut ur kuvertet föll en karta och ett litet följebrev där det hette: »För benägen anmälan i Er tidning översändes årets Vasaloppskarta.» Sålunda ber jag nu att här få anmäla årets Vasaloppskarta.
    Det är en rätt trevlig karta, ny enkel och bra. Man har fått med allting, både startplatsen i Transtrandsfjällen och Klockstapeln i Mora. Mångsbodarna är mycket likt. Spåret är tryckt i en snygg röd färg, men Dalarna är blått. Man skulle möjligen kunna anmärka att Dalarna är vitt så här års, men man ska inte vara småpetig. När 4,000 vasaloppsåkare hunnit kräkas blåbärssoppa en hel söndag, så stämmer det nog att Dalarna är ganska blått.
    Det slår mej dock att kartan kommer 444 år för sent. Hade Gustav Eriksson Vasa haft tillgång till en sån här bussig karta, hade mycket sett annorlunda ut i Sverige i dag. Då hade Morakarlarna aldrig hunnit ifatt honom vid Sälen. Gustav Eriksson Vasa hade knatat rakt in i Norge på sina laggar och sökt asyl i Trondheim medan den danske förtryckaren Kristian Tyrann hade fått sitta kvar på tronen i Stockholm. Vem vet, Sverige hade kanske varit danskt vid det här laget. Volmer Sörensen hade varit chef för Sveriges Radio och stockholmarna hade ränt omkring och stoppat halvfjers öre i parkeringsautomaterna.
  Flera konsekvenser: Vi hade inte haft något Vasalopp och Sven Jerring skulle ha varit sa pass okänd att han blivit tvungen gå över till Prince för att komma in i tidningen. 
•   Vi hade inte haft nåt Va
sabröd heller, varken Vasa Husmans eller Vasa vete knäcke ... möjligen Engels extraknäcke.
   Familjen Bernadotte hade fått stanna kvar i Pau i Frankrike och både John Ambler och Hansi hade varit ungkarlar.
   Vi skulle inte begripa ett smack av vad dom sa i TV-Aktuellt eftersom Sven Lindahl skulle vara tvungen att läsa nyheterna på danska.
   Holberg skulle ha varit vår nationalskald och inte som nu kriminalreporter på Kvällsposten.
   Vi skulle alla varit tvungna att gå omkring och vara gemytliga.
   Ja, det är ingen måtta på vad Generalstabens Litografiska Anstalt skulle ha ställt till med om den hade varit ute i tid.
    Härmed är årets Vasaloppskarta anmäld.
    I fjol väckte jag uppseende på stan när jag traskade omkring med min ryska pälsmössa (se den lilla bilden överst på sidan). Jag köpta den i Moskva för 6? svenska kronor och var ganska ensam om den. I år vimlar det av ryska pälsmässor, åtminstone i Stockholm. Importörerna har betalt ungefär samma pris som jag, d.v.s. ca 70 kr styck för mössorna. Sen är det en annan sak vad dom tar för dom i utförsäljning. PUB tar 181 kronor. NK tar 105 kronor och Amorina Shop i Gamla stan tar 201 kronor. Det är intressant att ibland få en inblick i vilka avanser affärsmännen arbetar med.
    Arkösund det norrköpingska sommarparadiset som skulle köpas av zigenarna för en förfärlig massa miljoner, ligger öde och tomt, såg jag häromdan. Inte en zigenare så långt ögat räckte! Blev det ingen affär av! I välinformerade kretsar upplyser man: Nej, det blev ingen affär, för när det kom till kritan så kunde inte zigenarna hosta upp nog med kontanter.
    Kissnytt. Häromveckan kunde Mummel rapportera att Malmö kom först med särskilda toaletter för hundar. Nu rapporterar en läsare att Linköping är ett strå vassare. På stadens centralstation tycks man ha inrättat speciell service för traktens stadsbud. Heja!