Veckans rätt var Avacados 
nr 16 1969                           
••• Alla människor skriver offentliga dagböcker nu för tiden. Det där tycks ha blivit en fluga i pressen, varje tidning med självaktning håller sej med dagboksskrivare. Nu är det dags för SE också.
    Här är min egen dagbok för veckan som gick:
Måndag
    Annandag påsk. Reste in till stan via Dalarö med Angantyr. Resväskorna tomma, men papplådan med tomglas och äggskal var helvetes tung. Trångt på bussen, fullt kurr när alla skulle ha sina väskor vid Ringvägen. Någon stal papplådan med soporna i villervallan. Håll till godo. Oskarssons bjöd på middag på kvällen, det var bara vi och Jonssons med Saaben. Oskarssons bjöd på en överraskning som förrätt, kluvna Avocados med räkstjärtar. Det smakade rätt gott.
    Försökte läsa kvällstidningarna men gav upp. Snart läser man rubriken: Slog ihjäl hustrun med Expressens helgnummer.
Tisdag
    Ringde bilverkstan och frågade om bilen var klar. Nej, fortfarande hade man inte fått fram ett ventilhus till air condition systemet. Man har lagt om till data på lagret hos generalagenten och datamaskinen funkar inte riktigt som han ska.
•   En herr Eriksson i Huddinge ringde och frågade om vi hade hört den här: Guiden i bussen i Paris sa: Vi passerar just nu stans mest berömda bordell. Röst från baksätet: 
    — Varför det?
    — Kunde det inte vara något för SE? sa herr Eriksson.
    — Nej, vi hade den för flera år sen.
•   Jonssons med Saaben undrade om vi ville titta in på en bit mat. Vi fick kluvna Avocados med räkstjärtar. En Avocado ser ut som en handgranat, fast godare.
•   Karlsson i Sumpan ringde och rapporterade att han köpt sej en ny båt, en liten racer i plywood. Han undrade om en 40 hästars Evinrude kunde passa som motor. Det trodde vi.
Onsdag
    Ringde bilverkstan som sa, att ventilhuset absolut måste finnas på lagret, men att datamaskinen fortfarande kände sej nere.
•   Karlsson i Sumpan rapporterade att han hade kommit över en 40 hästars Evinrude jättebilligt.
    — Jag skall ut på Lidingö och montera’n, sa han. På söndag blir det sjösättning.
•   En herr Eriksson i Huddinge ringde och undrade vad det är som hindrar att SE kör den ovanligt festliga historien om guiden i repris?
•   På kvällen överraskade hustrun med räkstjärtar snyggt arrangerade i Avocado.
•   Tittade på Tekniskt magasin i TV. Erik Bergsten var inge vidare, inte en enda kul felsägning den här gången. Sen blev det Osborne. Tänker den karln aldrig åka till Australien?
Torsdag
    Datamaskinen hos generalagenten bara ruskar på kugghjulen och tvärnobbar till att han har ett ventilhus på lager. Snart går jag dit personligen och sparkar den i häcken så han får bädda ner sej för kortslutning. . .
•   Eriksson i Huddinge ringde inte på hela dagen. Det måtte väl aldrig ha hänt honom något?
•   Karlsson i Sumpan ringde och undrade hur i helvete man lindar styrwiren kring rattspolen.
•   Partaj med Carl Gustaf och Ekborg på TV. Roliga vitsar. Men jag saknade den där om guiden i Paris.
Fredag
    I morse höll vi på att få svar från datamaskinen, rapporterade generalagenten. När vi stoppade in vår förfrågan om ventilhus för airconditionsystemet, så började det rassla så lovande. Men mitt i sifferkombination säckade han ihop så att alla propparna gick i hela kåken.
•   En dam på Kungsholmen ringde och frågade om vi var intresserade av historier. Det var så att en guide i en turistbuss som rullade genom Paris pekade ut en bordell och sa... Egentligen är det oartigt att ringa av i örat på damer från Kungsholmen.
•   Karlsson med båten ringde och bjöd på provtur men jag avböjde. Plywoodbåtar har jag aldrig haft något förtroende för.
    — På lördag går jag genom Hammarbyleden till bryggan i Pålsundet, sa Karlsson med samma röst som Nordenskiöld antagligen hade när han meddelade omvärlden att han ämnade gå genom Nordvästpassagen med Vega.
•   Perssons bredvid bjöd på middag. Dom överraskade med räkstjärtar i kluvna Avocados. Dom hade fått det hos Oskarssons och funnit det sa oerhört piggt och gott.
    En middag till och man får söka medlemskap i Avocadosamfundet.
Lördag
•   Generalagenten ringde och meddelade att bilen får stå en vecka till, för datamaskinen bara tjurar. “Vi ska ha prylen, för det står i våra papper. Men datamaskinen vill inte låtsas om det. Men nästa vecka ska vi få fram ventilhuset om vi så ska gå ut på lagret och leta för hand!” Tack för dom orden.
•   Karlsson i Sumpan hörde av sej genom sin fru. Hon ringde och frågade om vi hade nån konjak hemma. Karlsson hade slussat i Hammarbyleden. När en äldre dam på morgonvallning av knähunden fick se Karlssons huvud sticka upp över kajkanten, trodde både knähunden och damen att ett bestialiskt brott förövats och flydde skrikande från platsen. Då blev Karlsson så full i skratt att Karlsson tappade taget om kajkanten och dråsade baklänges ner i plywoodbåten. Därvid stjälpte båten så att Karlsson kom i vattnet.
    — Nej, sa jag, folk som slår runt i Hammarbykanalen ska inte fortsätta att slå runt med min konjak. För övrigt har jag ingen. Den drack jag opp i går för att få bort Avocadosmaken i munnen.
•   Tittade på TV på kvällen. Lars-Eric Örtegrens intervju med Chaplin var den bästa intervju med Chaplin som någonsin gjorts med Piet Hein.
Söndag
    Sitter och skriver det här när kvällstidningarna kommer. De handlar mest om hur duktig Palme var som kunde tala engelska med Frost. Och så handlar det om hur fruktansvärt frisk Dan Axel Broström är, han som förklarades dödssjuk på lördagens löpsedlar.
Under rubriken “Svensk humor” hittar jag i Aftonbladet den här biten:
    Guiden i bussen:
    — Vi passerar just nu den mest berömda bordellen i Paris.
    Röst från baksätet:
    — Varför det?
    
Jävla Eriksson i Huddinge, han ger sej inte.
    Åkte in till tidningen för att lämna det här. Frun ringer och säjer att jag måste sno mej hem, för familjen Dillner vill att vi ska komma över på en kvällsmacka.
    Macka? Jag vet nog vad det blir jag.