Smarta Karlsson, tjö. . .

Manus är donerat av Gits efterlevande (SvD Söndag med GITS, 1978.05.25)

■■■ Smarta Karlsson gör mej knottrig, sa Bergman i 46:an och menade den Karlsson som säljer dammsugare vid dörrarna i vårt distrikt.
        1958 kom han för första gången, sa Bergman:
   ─ Vi har redan dammsugare, sa jag, en förträfflig apparat som glufsar i sej allt som kommer i dess väg.
   ─ Den skulle jag vilja se, svarade Smarta Karlsson.
  Bergman tog fram dammsugaren och tryckte på knappen. Maskinen sög i sig en trasmatta till hälften, med aggressiviteten hos en rasande hundvalp.
   ─ En femtifyra! Sa Smarta Karlsson med avsky i både blick och tonfall. . . En man i er sociala ställning ska inte dras med en snart fem år gammal dammsugare! I dagens läge, när elektroniken gör nya framsteg varenda vecka, ska man unna sig att hänga med och njuta frukterna av framstegen. Femtiofyrorna var en bra modell för sin tid, men dom är som T-Fordar i jämförelse med femtioåttorna.
   BERGMAN I 46:AN köpte en femtioåtta och njöt av teknikens frukter. Men 1960 sa det plingeling på dörren igen och där stod Smarta Karlsson.
   ─ Tack, vi har en förträfflig dammsugare, en apparat som glufsar i sej allt som kommer i dess väg.
   ─ Den skulle jag vilja se, sa Smarta Karlsson.
  Bergman hann inte mer än ta fram den ur skåpet förrän Karlsson utbrast:
   ─ Ock ock ock, en femtioåtta! En man i er sociala ställning ska inte behöva släpa på en så antik dammsugare!
   ─ Jag tyckte precis ni sa att den var världens förnämsta, när ni sålde'n för ett par år sen?
   ─ Då ja, sa Karlsson, men, mycket har hänt i världen sen dess. Tekniken gör ju nya framsteg varenda vecka, då bör man unna sig att . . .
  Bergman i 46:an köpte en "sextia" och klarade sig till 1964.
  DÅ STOD Smarta Karlsson där igen och bedyrade, att en man i Bergmans ställning skulle hålla sig för god för att omge sig med så vissna grunkor som,
gamla dammsugare av 1960 års modell. Det blev likadant 1966 och 1968. 1971 försökte Bergman protestera, men Smarta Karlsson sa, att, vi lever ju i en  epok när människan just har satt sin fot på månen, det vore "skamligt mot en själv" att inte
unna sig frukterna av den moderna teknikens landvinningar.
  I ÅR SKRIVER vi 1978 och Bergman i 46:an städar huset med en veterandammsugare från 1976 och i veckan kom Smarta Karlsson tidtabellsenlig som, göteborgståget.
   ─ Den där ruttna dammsugaren kan ni väl inte dras med längre? sa han.
   Stig in, sa Bergman och satte fram en stol. Får jag kanske, visa er en annan apparat? Leende som en orm,
ställde Bergman en bandspelare på bordet.
  ─ Bäste herr Karlsson, sa han, hur länge tror ni att vi kunder ska gå på er argumentering? Så här lät ni 1964: "Man ska unna sig frukterna, av teknikens framsteg, raspade bandspelaren, "jämförd med 64 års modell är er nuvarande apparat rena T-Forden".
   ─ Så här lät herr Karlsson 1972, sa Bergman och lät bandspelaren gå vidare: "Man ska unna sig frukterna av teknikens framsteg . . . "
. Och 1974: "Man ska unna sig frukterna av teknikens framsteg . . . "
   ─ Nå, vad säjer herr Karlsson nu då?
   Herr Karlsson betraktade Bergman med ogillande häpnad och sa:

   ─ En 63:a!. En man med er sociala ställning borde verkligen ha en bandspelare i takt med tiden, i stället för att tröska med inspelningsapparater från elektronikens barndom. Vi har här vårt vårprogram av 78 års futuriska modeller . . .