Svenska Bilder, i SvD, 1978.06.07
Text: Gits Olsson.
        SLOKHATT OCH KORTBYXOR                   
 
                                                                              

  
■■■  100 kilo försvann på på Kevinge golfbana igår när svenska golfens Vasalopp genomfördes av 35 elitspelare, som traskade fyra svenska landsvägsmil till fots och puttade bollar i 72 hål. För alla tappade ett par tre kilo på vägen.
   Hade Gustav Vasa spelat golf i stället för att åka skidor, hade deltagandet kanske varit 9.000 och varit den folksport som den länge kämpat för att bli. Men Vasa tände aldrig på sporten, kanske var det så att alla ville att klubban skulle gå, men ingen ville hålla i skaftet.
   Sven Tumba och Anders Hedjersson, Anders Johnsson från Ingarö, Jan Rube från Mölle, hörde till favoriterna när golfeliten samlades klockan fyra på tisdagsmorgonen för start, det låg doft av syrén och rakvatten över nejden. Alla deltagare fick utsätta sig för invägning och kontroll. Man går denna maratonbana utan caddy och med högst sju klubbor.

Allt utom bar överkropp
   Beträffande munderingarna har man släppt på den nystärkta konvenansen från förr, golfens lejon får i dag se ut precis hur de vill. Där kom brunbrända muskelknuttar i shorts och t-shirt, där kom herrar i jeans och lumberjacka, där kom en i silveroverall som verkade vara på rymmen från Månbas Alfa. Det enda man fortfarande håller styvt på inom golfen, är att bar överkropp inte får förekomma. Sven Tumba höll inte på att komma alls, väckarklockan hade pajat. Tre minuter före start, hoppade han upp på vågen, noterades för runda 89.8 kg och skyllde på att han "hade fickorna fulla med stålar". Wille Löfqvist, målvaktskanon i Brynäs och landslaget, vägde 76.0 kg, Peter Chamberlain, en av de svenska proffsspelarna, vad de nu kan livnära sig på, gjorde entré som turneringens mr Hulot med slokhatt och ett par rutiga långbrallor som man inte sett sen Phileas Fogg gick jorden runt på 80 hål.

Två namn i täten
  
72 hål. 14-15 timmars traskande och slående och puttande, låg framför dem i gryning men det behövdes bara första rundans 18 hål för att publikintresset skulle knytas till två unga namn, Antero Baburin, Sollentuna och Jan Andhagen, Västerås. Efter två varv låg de nästan jämsides när de kom till 18:e hålets green. (green = gräsmatta som sig med Philishave.) Andhagen var länge ensam om dagens bästa runda, en på 68 slag. Men har man sett, bara Tumba fick ta en paus och lasta av sig alla sina pengar, gjorde han en 68:a han också!
   ─ Lite um i futterna bara, sa han efter tre mils traskande.

Bollen i planeten
En liten med naggande publik hade samlats i gryningen, gamla entusiaster från förr. Yngre publik tillkom under dagen, men de gamla entusiasterna stod troget kvar. En och annan fick sorglig lön för mödan som, t. ex. folkskolläraren Dag Bokström som fick en boll mitt i planeten. Mösskärmen tog emot det värsta, men näsan sprang i blod.
   ─ Kan inte hjälpas, men det är ändå en makalös sport, sa gamle annonsmannen Nils Törnblom (han gjorde slogan: "När fick din fru en blomma sist?")
   Jag började vid 61 års ålder och idag när jag är 70 är det här hela mitt liv. Fast man är en gammal klantskalle, får man spela sida vid sida med stjärnorna, i vilken annan sport får man göra det?
   Elis Werkell, ställde inte upp i år, men han vann den första maratontävlingen i Sverige 1950.
   ─ Nog för att konditionen skulle räcka, men inte koncentrationen, sa han. Efter ett par varv är man så blåst i hjärnan, så man puttar åt fanders. Man är tom i huvudet två dar efter.
   Bengt  Lorichs, gammal orienterare,  numera bara golftokig, instämde:
 
Snudd på folkmord
    36 hål och man är mera utpumpad än efter ett SM i orientering.
   Sen kom första man som fullbordat fyra varv, golfens förbundskapten Magnus "Munken'" Lindberg från Gävle. Han vägde 98 kilo när han startade i gryningen. Och nu? Publiken sträckte på halsarna. 95 kilo! Tre kilo Lindberg borta. 35 spelare genomförde detta golfens Vasalopp. Om alla minskade 3 kilo, skulle 105 kilo människa försvinna, nånstans mellan de lummiga träden på Kevinge golfbana.
   Blir golfen folksport så att 9.000 ställer upp, då blir det snudd på folkmord!