Svenska Bilder, i SvD, 1979.09.07
. Text: Gits Olsson. Teckningar: Sven Rydén    
         HÄR BÖRJAR NORRLAND!                   
 
■■■ Var börjar Norrland?
   Vi har aldrig kunnat bli riktigt överens om den saken, vi tidningsgubbar som kuskat land och rike runt i trettio år i tolvhundror och oplar.
   Norrland börjar inte förrän man har rundat ladan i Harmånger, sa Sven Gillsäter, son av Njutånger. Men det var på gamla riks 13:s tid då det var många lador att runda mellan Gnarp och Jättendal.
   Norrland börjar bortom Haga Norra grindar, sa Stockholmskisen Kerj Jonsson, sportskrivare på Nya Dagligt Allehanda, Sveriges mesta djurgårdare, luttrad av halvljummet termoskaffe under långa bilresor till norrländska bortamatcher.
   Norrland börjar i Gävle, sa kollegerna som uti denna stad utgav
tidningen Norrlands-Posten, men de övertygade oss aldrig.
   Norrland börjar i Skog bortom Stråtjära, säger tecknaren Sven Rydén, en man som har sitt hjärta i Bollnäs. Just som man passerar ett gult hus i Skog öppnar sig de blånande Hälsingebergen för första gången för resenären söderifrån.
                                                                              
   Folk som ska åt Härjedalen till ska inte åka över Söderhamn, manar Rydén, de ska åka över Kilafors, för då får de se hela Bollnäs. Och Norrland börjar i Skog.
   Så fel alla kan ha.
   Norrland börjar vid huset med runda taket. Det ligger till höger om vägen i Bergby, någon kilometer norr om Hamrångefjärden. Det är ett av Sveriges märkligaste hus, ty maken till tak finns ingenstans. Det var en som hette Persson som en gång byggde det i kanten av riksväg 13, just där asfalten från Stockholm tog slut och resten av vägen till Haparanda var 90 mil av slingrig lergrus.
   När man kom till huset med runda taket och det var mitt i kolsvarta natten så att man ingenting såg, så kände man att man var i Norrland. Hjulen sjönk ner till naven i lera och man visste att nu hade man 88 tjälskott till Söderhamn, 127 till Hudiksvall.
   Vid huset med runda taket, började Norrland.