Svenska Bilder, i SvD, 1980.01.18
. Text: Gits Olsson. Teckningar: Sven Rydén    
            Med korv i pannan              
                                                                               
■■■ Sedan 1965 ligger gamla Waxholm III förtöjd i Vaxholm och nafsar med sitt långa förskepp i kajens skoning. Det ryker ur den höga skorstenen med
den karakteristiska kragen, men det är inte från maskinen utan från spisen som röken kommer. Som ångbåt desarmerades hon redan för arton år 
sedan, när hon blev restaurang. Ingen ångpanna, bara pyttipanna.
    Hon byggdes vid Bergsunds varv 1903. Damen i vit parasoll som krossade champagneflaskan mot hennes raka stäv sade att "Ditt namn ska vara Skärgården, må lycka och välgång följa Dig på haven".
    Lycka och välgång blev det väl, men gång i hav var det mera sparsamt med. Waxholmsbolaget köpte henne 1908, döpte om fartyget till "Waxholm III"
och satte henne i trafik på mindre stormiga hav som glittrar mellan Resarö, Rindö, Värmdö och Tynningö.
    För oss medelålders pojkar är hon permittentbåten, det var hon som tog oss från Oscar Fredriksborg till Stockholm på lördagarna under 40-talet. Vi kunde vara fyra - femhundra man ombord.
    Ack, man minns den första permisen! Vi hade legat inne de första fjorton dagarna av de 360 vi skulle göra, vi hade lärt oss göra vänster om, stå i givakt och hälsa med honnör.
   Alla befäl skulle hälsas med honnör på den tiden, var man än träffade dem på gator, krogar eller biografer. Hade man bara mössan på sig, skulle det göras honnör.
    Utan mössa hälsades medelst huvudvridning. Befälet hade skyldighet att besvara alla hälsningar. 40-talets krogar var fyllda med majorer som satt och vred på huvudet varje gång det passerade en inkallad.
    "Nöten" var särskilt nitisk, en stamkapten som bestraffade en med permissionsförbud om man inte hälsade honom med honnör på långt håll. När "Nöten" ledde 500 bassar på deras första permissionsresa till stan med Vaxholm III blev det synd om honom. Någon märkte att "Nöten" var i behov av att uppsöka toaletten. Men eftersom det var 500 man om en toalett, var där upptaget.
    "Nöten" fick behärska sig tills vi nådde Strömkajen, där på den tiden befrielsen väntade i form av en cirkelrund inrättning i gjutjärn med två ingångar. Nöten for som en raket över landgången i riktning mot inrättningen. Sammalunda gjorde även 500 permittenter. "Nöten" hann aldrig knäppa upp gylfen, ty 500 vpl. passerade gjutjärnsburken saluterande honom med stram honnör som måste besvaras. Jag passerade som 27:de man och vet inte hur det gick för honom längre fram. En av de tappra 500 ville påstå att "Nöten" slutligen resignerat och kissat i uniformen.
    Arne Nordbäck är kapten på Waxholm III i dag, driver restaurangen tillsammans med Gunilla Karlsson. Pyttipannan smakar förträffligt, men förutom Rydén och mig är det bara en person i lokalen, en äldre pensionär med rak hållning. Vi hälsade för säkerhets skull, ty vi tyckte han påminde lite om "Nöten".