Svenska Bilder, i SvD, 1980.05.06
. Text: Gits Olsson. Teckningar: Sven Rydén    
                  Funkande funkis. . .              
                                                                                      
■■■ FEMTIO ÅR har gått och funkisen fungerar än.
   Den våren resegrammofonerna spelade ''Härligt, härligt, härl
igt men faaarligt, faaarligt . . ." flyttade människorna in i det första funktionalistiska radhusområdet i Stockholm. Det ligger på Kvarnholmen, snett emot djurgårdslandet, där samma sommar Stockholmsutställningen — funkismanifestationen — öppnades.
   Vi hade två rum och kök, dusch och badrum, stor altan, rymlig källarvåning och egen täppa. Busslaster med nyfiket folk tryckte näsorna platta mot våra fönster  för att se hur funkisfolket hade det. Hyran var inte ens hundra kronor i månaden.  
   MAN VAR FEM
ÅR och häpnade över Kvarnholmens vida utsikt över Stockholms ström. Vi satt på, bergknallarna och glodde när "Svensksund" kom hem med Andrémännen eskorterad av Stockholms alla motorbåtar. Vi satt på berget med näsorna mot skyn och glodde när Nobile passerade holmen på väg mot Nordpolen med luftskeppet Italia. Om kvällarna satt funkisfolket och lyssnade på sina nya högtalare, man hörde Sven Jerring berätta, om Vasaloppet i en Aga Baltic med bronserad tratt. Om morgnarna läste de märket "Eld" i DN, för den signaturen bodde Vikdalen och rapporterade om sina resor på sträckan Slussen - Finnboda - Kvarnholmen - Vikdalen med ångslupen "Avance". Det var vår båt. Mera funkisfolk var vi inte än att vi åkte ångslup.
   När Eld berättade, att kaptenen på Avance var krasslig fick vi ingen ro förrän vi fick rapport om att han tillfrisknat.
   50 ÅR HAR GÅTT sedan funkisfolket levde nybyggarliv. På Vetevägen, där det myllrade av barn, är det alldeles tyst i dag. Men dörrskyltarna skvallrar om att några av funkisfamiljerna fortfarande bor kvar - Juhlins, Janriks, Bärnmarks t.ex.
   Hyran ligger inte kvar under hundralappen precis. Den är för de flesta 1315 kronor i månaden för 68 kvadrat. Men det är roligt att hälsa på 50 år efteråt och kunna konstatera, att de första funkisradhusen fortfarande fungerar.
   1930 sa man nämligen, att dessa erbarmliga lådor skulle trilla ihop och förvandlas till slum på tio år.
   Men det var så mycket man sa 1930 . . .