Svenska Bilder, i SvD, 1980.06.27
. Text: Gits Olsson. Teckningar: Sven Rydén      
            Jönsson på Spången                
                                                                            
■■■ Kalle på Spången är död. Men hur är det med Spången, själva gästgivargården där den folkkäre Edvard P höll hov som en rättskaffens krögare vilken ställde allt till rätta människor emellan?
     Jo, denna skånska gästgivargård i våra hjärtan lever och har både lönsamhet och hälsa.
    Den rökta ålen och den rökta laxen tronar än som prominenser bland smörgåsbordets 150 rätter. 
En och annan krögare försöker väl numera låtsas som om ål och lax inte existerar och fuskar sig fram med rökt makrill. Men Spången håller stilen. Hellre än att stryka delikatesserna höjer man priserna någon krona.
    Säger Jönssons på Spången.
    Jönssons, det är Bengt och Britt-Inger Jönsson, unga restaurangmänniskor som envisas med att ha en framtidstro i denna kärva restaurangbransch. De har gått i lära i Halmstad och Stockholm, de har drivit stadshotellet i Mjölby tillsammans. Branschen är ett fält där man jobbar sig upp. När familjen kommit så långt, att de hade resurser att bli sina absolut egna, stod valet mellan Spången och en krog i Gällivare. 
    Det blev Spången.
    Den gula gästgivargården vid Rönne å hade ju lyckan att bli berömd över hela Norden när Edvard Persson i början av kriget drog in med hela Europafilm och gjorde långköraren "Kalle på Spången". Gästgivargården blev en turistattraktion, och det gick förstås med den, som med alla andra krogar som vinner plötslig berömmelse, maten blev sämre, ty den behövde inte vara bra, folk kom ändå.
    I mitten av 50-talet övertogs rörelsen av ett danskt krögarpar som drev stället med den äran utan att dock leva upp till de kulinariska höjder som Edvard P-filmen förespeglade. När det danska paret tröttnade
blev den legendariska krogen till salu. Jönssons slog till, lade ned en kvarts miljon på mattor, tapeter och fotomontage ur den välsignade filmen samt rustade upp själva köket.
    Och nu håller man förstås tummarna, för det är ju inte bara pengar det handlar om, det gäller också ansvaret för en hel liten kulturtradition.
    Men Jönssons bara ler och säger sig vara nöjda med lönsamheten hittills. Busslaster av gäster kastar sig över smörgåsbordet varje dag, ty gudarna ska veta att Spången ligger i en bra målgrupp för att tala modernt lönsamhetsspråk. Det bor 1 miljon människor inom en timmes bilresa från Spången.
    Krögarmor Britt-Inger Jönsson ler så förtröstansfullt på den förstukvist där Edvard Persson en gång stod och sade sina sanningar om livet rakt in i Europafilms kamera. Dottern Helena 7 är, håller mor i handen.
På mors arm sitter yngsta Jönsson, Rickard 13 månader.
    Ni må tro mig eller inte, han är så lik Edvard P att man blir lite full i skratt.
    Kalle på Spången är död, men Jönssons på Spången tycks ha framtiden för sig.