Baddjävlar. . .
                    
Manus donerat av Gits efterlevande, (SvD i helfigur, 1977.06.26 av Gits och Anders)    

■■■ Sedan Strindberg etablerade sig som vår första baddjävel har vi blivit några hundra tusen fler och modet har växlat.
   På Strindbergs tid klädde man ut sig, när man skulle bege sig ut i skärgården. Det har man fortsatt med.
   På hans tid bar man Panamahatt mot solen, linnejacka mot värmen samt hade promenadkäpp och lindade ben. I dag har man T-shirt som det står, Colorado University på samt utsvängda jeans och en burk mellanöl i nypan.

Halmhattarna
   I början av seklet när Utö och Sandhamn, Dalarö och Furusund just hade exploaterats som badorter och mässingsoktetterna umpa-umpade i societetshus och pensionatssalonger, då kom halmhattarna. Den tidens baddjävel for med ångbåt från stan, smällde i sig biff och brännvin i matsalen och drack sen sitt kaffe med punsch på akterdäck och kastade pepparkakor på måsarna.
   Man reste i cheviotkostym med väst och klockkedja och hade plommonstop på huvudet. Vid framkomsten till sommarnöjet markerade man sin ledighet med att byta plommonstopet mot halmhatt. Då var det sommar.
   På 20-talet gick baddjävlarna i vita byxor med knivskarpa pressveck, kritvit skjorta med schillerkrage och bar en tennisracket under armen vare sig det fanns tennisbana på orten eller ej.
   På 3O-talet metade vi abborre i golfbyxor, kortärmad Charmeuseskjorta, slipover och baskermössa, en sån där åtsmitande sak som Ernst Rolf och prins Bertil brukade ha. När vaxholmsbåtarna kom ångande med 200 baskermössor på fördäck, liknade det en utflykt för pormaskar.

Kaptenstypen. . .
  
Nu började fritidsbåtarna bli flera. En som hette C.G Pettersson, hade ritat Petterssonbåtar åt folket och de som körde Petterssonbåt skulle ha kaptensmössa med vitt kapell och klubbmärke.
   Helst skulle det också vara vit skjorta och mörkblå slips. Man kunde på 30-talet inte ens ta aktersnurran för att hämta kvällsmjölken utan att se ut som kapten på Singaporelinjen, just på ingående till Macao med marihujana i lasten.
  På 40-talet satte en sjömilitär prägel på sommarmodet. Baddjäveln uppträdde ofta i beredskapskäck overall och båtmössa. Eftersom cykeln var det vanligaste  fortskaffningsmedlet till lands, klädde sig damerna i s. k. byxkjolar, ett hiskligt plagg som påminde om de flaxande fotbollsbrallor som var gängse på Pära Kaufeldts tid. Till detta använde flickorna skor med kilklack, d. v. s. två trekantiga träklotsar med remmar på. Modet har dessvärre kommit tillbaka i dessa dagar.

Med vegamössan. . .
  
På 50-talet skulle baddjäveln vara genuin när han for ut i Skärgårn. Helst skulle han se ut som en av Albert Engströms Grisslehamnsgubbar.
   Jakten gick bland Stockholms lumpbodar efter nedslitna bryggarfrackar och randiga murarskjortor av den typ som i dag är så populär bland kulturarbetare. Vidare skulle det vara blåbrallor, gärna med hängslen. Och den, som kunde komma över ett par Gislavedstövlar lappade med solution och bitar av gamla cykelslangar, kände sig kolossalt inne. En gammal vegamössa med torkade strömmingsfjäll på stod i 80 kronor.

Oscar . . .
  
Sedan kom 60-talet då alla baddjävlar var oscarianer.  Man bytte den strömmingsfjälliga vegamössan mot en oscarisk modell med mindre kulle och högre band. Man bytte bryggarfracken mot en skepparjacka i svart kläde.
   Till detta bar man vit skjorta och mörk slips, i vissa fall vit polotröja. Så såg han ut, kung Oscar, när han kom töffande till Marstrand med Drott om somrarna. Det enda som baddjävlarna inte kunde efterapa var de kungliga byxorna. Sådana tillverkas inte längre. Det närmaste man kunde komma var jeans och det var inte särskilt stilrent. Säja vad man vill om Oscar II, det stod inte "Texas" i stjärten på majestätet.
   70-talets baddjävel har en annan stil, eller ingen stil alls, om man får tro somliga bedömare. Han ser ut som en supporter till Bajen.

T-tröjan . . .
  
På huvudet bär han den där larviga tyghatten som gjorde Tati så komisk i "Semestersabotören", på håll ser det ut, som om någon har hällt filmjölk i håret på honom. Det finns prickig filmjölk också. I många fall står det "Jonssons mekaniska" eller "Svenssons Board" i hatten. Kring sin torso har dagens baddjävel spänt en T-shirt som är fyra nummer för liten så att bokstäverna på hans mage blir onödigt breda. Det är alltid bokstäver på magen. Står det inte "Colorado University", så står det "Spola kröken" eller "Hej svejs" eller något annat roligt.
   Till detta har baddjäveln jeans, tajtare i år än någonsin med en rund knöl fram och en platt fyrkantig utputning där bak. Det runda fram är snusdosan, det platta bak är allsångshäftet.
   Ni kommer säkert att höra av honom i skärgårn. Glad midsommar!