Galen i Ramundberget

Manus är donerat av Gits efterlevande (Reklamfolder av och med Gits för Ramundbergets skidanläggning)

■■■ Åk gärna till Ramundberget den här säsongen, men var medveten om risken, det kan gå för Dej som med oss andra, Du kan bli fast för livet.
   Fjällhotell kan ju drivas på femtioelva olika sätt. En del är illa skötta, somliga kan man acceptera, andra tycker man om, Ramundberget dyrkar man. Det måste finnas en förklaring till varför folk blir så betuttade just i Ramundberget.
   Bor det någon sorts magi i stället eftersom de, som en gång gästat Ramundberget, sedan återvänder år från år med flyttfåglars envishet. Det finns ju andra hotell?
   Förklaringen heter Norberg.
   Man köper inte en vecka, man hyr inte in sig på Ramundberget, man flyttar ihop med familjen Norberg och blir delaktig i den Ramundbergsanda som den lyckats skapa omkring sig. Man blir omhändertagen med familjens hela värme av Erik Norberg, som är direktör och jovialisk pappa för 5 000 gäster om året, av Erling Norberg som åker skidor som en bevingad gud och styr de tolv lärarna i skidskolan med järnhand, av Astrid Norberg som tre gånger om dagen öppnar matsalsdörrarna till en bordets glädje, som måste vara ett rent trots mot alla moderna lönsamhetskalkyler.
   Det är ett duktigt folk dessa Norbergare, som för trettio år sen lade ifrån sig näverlurarna, sålde korna och gjorde fjällhotell av fädernegården, med pappa Agaton och mor Britta som drivande krafter. Bröderna Norberg sliter 16 timmar om dygnet för att gästerna ska ha ett perfekt utbyte av sina fjällveckor. Det gäller Holger Norberg, som sköter backarna med sina pistmaskiner, Bosse Norberg i baren, outtröttlig innovatör på drinkblandandets område, Affe Norberg, som sköter receptionen och ger oss notan på den yttersta dagen. Det gäller kvinnorna, Maja Norberg som härskar i köket, Maud i damfriseringen, Ingrid som leder oss i sjuk- och morgongymnastik på kanten till swimmingpoolen.
   Gudarna allenast vet varifrån dessa människor fått sin ork och sin professionalism.
   Ramundberget ligger där allmän väg slutar i en ytterst snösäker vrå mellan de gnistrande vita fjällen på gränsen mot Norge. Läget gör att här måste finnas allt, egen läkare, egen närbutik och egen uthyrningsverksamhet. Där kan man gå in i ena änden som luggsliten kontorist i kavajkostym och komma ut i den andra som fullt ekiperat och utrustat slalomlejon, ett trollerinummer i snöns rike.
   Vad som bidragit till Ramundbergets goda anseende är förstås skidskolans speciella inriktning. På andra håll vill skidskolorna gärna bli tummelplatser för tajta innemänniskor som slitit sig från Alexandras. Här skjuter man in sig på att göra utförsåkningen till en gemensam sak för alla åldrar.
» Det är aldrig för sent», säjer Ramundberget och skickar upp 6O-åriga nybörjare i backen.
» Det finns inga hopplösa fall», sa Erling Norberg när jag själv började vid fyllda 50 år.
   Man satsar på knatteskidskola och skidlekis för de yngsta, man har grupper för förstagångsåkarna, till de mest avancerade toppåkarna.
   På 60-talet stod vi medelålders föräldrar vid foten av backarna och avundades våra barn. I dag delar vi deras glädje i backen. Ingenting är så hejigt som en skidskolegrupp med idel medelålders nybörjare. Vi skrattar så vi piper åt varandras misstag. Det är princip åtta Åsa-Nissar och en skidlärare.
Men vi blir en klass bättre för varje skidskolevecka. Vi ska bli bra en vacker dag. Och vi har sagolikt roligt medan vi försöker.
   Och Ramundbergets skidskola fortsätter att driva sin linje: Utförsåkningen är en angelägenhet för alla åldrar. Om Ramundbergets förträfflighet finns mycket att säja. En dialog mellan två stamgäster i liften kanske säjer det mesta om vad jag menar:
   ─ Du var inte här i fjol. Dom påstod att du var i Åre. Vad gjorde du där?
   ─ Längtade till Ramundberget.

   Fakta om Ramundbergets fjällanläggning:
Läge: 62 mil från Stockholm över Sveg, vid Ljusnans källflöden i västra Härjedalens snörikaste del, 750 m ö h.
Vintersäsong: Jul - maj.
Hotell: 150 bäddar i enkel-, dubbel- och flerbäddsrum, de flesta med dusch och bad och toalett, eller enbart toalett. Matsal med tre måltider per dag, sällskapsrum, gillestuga med bar och dans 5 kvällar i veckan, TV-rum, badavdelning med daglig herr- och dambastu, swimmingpool (bassäng 5x 15m), bordtennis- och motionshall, herr- och damfrisering. Daglig morgongymnastik, leg. sjukgymnast, läkarmottagning med s.k. id buren läkare i backarna under större delen av säsongen.
Serviceannex: -- »Sportellet», 50 meter från hotellet vid foten av backarna.
Restaurang: för daggäster, diskotek på kvällstid.
Närbutik: livsmedel, souvenirer, sportutrustning.
Uthyrning: av allt från skidor, skor och stavar till renskinn, pulkor, glasögon, hjälmar och turåkningsutrustning.
Skidverkstad: vallning, belagservice, kantslipning, individuell bindningsinställning.
Backar: 20 nedfarter (sammanlagt 15 km, dagligen preparerade med moderna pistmaskiner). Svårighetsgrad från »lätt» till »svår». Dessutom speciellt tummelområde för knattar i höjd med toppen av stora slalombacken. För de allra minsta »skidlekis» med egen minilift i anslutning till hotellet.
Liftarna: startar 75 m från hotelltrappan, sex nyanlagda liftar (den senaste färdig till säsongen 79). Total liftkapacitet: 6 000 personer i timmen.
Total fallhöjd på hela backsystemet: 308 meter.
Skidskolan: Lärare som undervisar alla kategorier åkare under 5 dagar i veckan och avslutning med allmän slalomtävling och märkestagning på fredagarna. Nybörjarundervisning i alla åldrar. (Skolans motto: »Det är aldrig för sent»). Tävlingsskidskola för ungdom, specialgrupper för portteknik och free style. Barnskidskola från 5 år. För avancerade: Lössnökurser 13/1-27/1 i förvinterns pudersnö. Ställets specialitet: Slalomveckorna, som pågår hela säsongen  bortsett från skollovsveckorna och påsken. Paketpris som omfattar full pension, 8 dagars liftkort, 5 dagars skidskola och avslutande tävling.
Hur kommer man hit? Med bil ca 7-8 tim. från Stockholm, beroende på väglag. Direktbuss från Stockholm till hotelltrappan varje fredag. Bokning kan dessutom göras genom alla resebyråer.