Redan farfar var galen i platsen

Manus är donerat av Gits efterlevande (Reklamfolder av och med Gits)

■■■ Det har fallit mycket snö och många disponenter i Ramundbergets backe sedan 1935. Det var då turismen kom till Fjällgården.
   Femton studenter från Stockholm önskade husrum över påsken. Fjällbonden Agaton Norberg och hans Brita löste problemet genom att köpa tio turistsängar på kredit i Konsum. Studenterna kom tillbaka året efter och Norbergs fick bygga om mangårdsbyggnaden så det blev plats för 45 bäddar. Studenterna har kommit tillbaka alltsedan dess.
   Alla som en gång varit i Ramundberget kommer tillbaka. Folk blir som galna i stället. Det beror inte på någon magi, förklaringen heter Norberg.
   Pappa Agaton och mor Brita är borta, men sönerna har tagit över och utvecklat rörelsen. Genom sexton timmars arbete om dygnet, har de åstadkommit något oslagbart inom fjällturismen, en anläggning så välskött att den bildat mönster för många företagare i branschen.
   Och Ramundberget bara växer. 1943 brann den gamla mangårdsbyggnaden ner. Pappa Agaton fick låna en barack av Väg & Vatten för att rädda situationen, ty det var mitt i säsongen.
1945 rev man en nedlagd skola i Funäsdalen och monterade upp den som hotell i Ramundberget.
1949 fick man elektrisk ström och landsväg ända fram till gården.
1953 byggde man på gården med en matsalsflygel.
1955 var det dags för tillbyggnad igen, ett stenhus i tre våningar, idag hotellets mittparti.
1958 kom den första skidliften.
1967 investerade man i den största tillbyggnaden med 30 rum och motionsanläggning och simbad i källaren.
1970 byggde man Solliften för att åkarna skulle komma längre upp på fjällett.
1972 fick man ännu en lift.
1974 fick hotellet egen läkare med välutrustad mottagning.
1975 invigde man det nya Servicehuset med skidverkstad, uthyrning, närbutik, restaurang för det ständigt stigande antalet daggäster och discotek för den unga          publiken.
1976 byggdes Solliften om för att öka kapaciteten.
1980 röjde man ett nytt utförsåkningsområde med egen lift. Skarsliften, som i ett slag ökade Ramundbergets kapacitet till drygt 6.000 åkare i timmen.
1981 kunde skidskolan fira 25-årsjubileum, en verksamhet som började i all blygsamhet med Erling Norberg som enda lärare. I dag omfattar den 18 lärare som undervisar på alla nivåer. Nybörjarkurserna för mogen ungdom i morfars åldern, är särskilt populära. Och Ramundberget bara fortsätter att växa. Gösta Bohman, den förre moderatledaren, som delar sin lediga tid mellan Sundskär i Stockholms skärgård och fjällen i Västra Härjedalen, sa till mej en gång:
            ─
Norbergarna i Ramundberget är ett utmärkt exempel på svensk företagsamhet, när den är som bäst.
         Vad vet Gösta Bohman om Norbergarna? Jo, kan man tänka sig. Han var en av de där femton studenterna som satte igång det hela, påsken 1935!

För att inte tala om Sommaren

   Sommaren i Ramundberget kostar man inte på sig, det är i stället något man unnar sig.
   Västra Härjedalen kallas för "Skandinaviens tak", ty det är faktiskt Sveriges högst belägna fjällområde med 30 toppar på över 1 000 m höjd. Lo, järv, utter och ren och en flora på över 800 arter bidrar till all ge dessa fjäll sin exotiska karaktär. Här finns Sveriges friskaste luft och du kan sätta en skopa i första fjällbäck och dricka dig otörstig av det renaste vatten. Och så är det tystnaden. Vid hotelltrappan i Ramundberget slutar allmän väg, resten är bara ödemarken och du. 
   I sjöarna på bergen väntar rödingen, i Ljusnan står öringen fet och glupsk.
   På sluttningarna lyser kantarellerna gula i september.
   För fågeltittarna är kungsörnen, som häckar här, jaktfalk, dubbelbeckasin och tranorna kära attraktioner.
   Fjällvandringarna under ledning av färdledare från hotellet är annars den stora attraktionen, två turer om dagen, en på två mil och en kortare på 8-10 km.
   För den mera mondänt lagde finns det tennisbana samt 9 håls golfbana i grannskapet. Populärast är midnattsgolfen, 9 hål före midnatt och 9 hål efter.
   För hembygdsromantiker vimlar trakten av historia. Här finns allt från levande fäbodar, övergivna gruvor från malmbrytningens tid. Pilgrimsleden från södra Sverige upp till Nidaros strök förbi hotellknuten. Forngravar och fångstgropar utmärker dess väg. Lappläger och renskötsel förekommer i området. Sommarsäsongen sträcker sig från juni t.o.m. september då Folke Mossfeldts berömda "Kom i form veckor", bildar grand final.

 

  

 

.