Gits i våra hjärtan!
BIOGRAFI


   

Stig Erik Oscar Olsson, född den 16 maj år 1925 i Engelbrekts församling i Stockholm. Växte upp på Essingen och i Vasastan i Stockholm, men bodde även en tid i Traneberg, i stans västra utkant, under uppväxten. Han började sin skolgång i Matteus Folkskola, flyttade sedan till Adolf Fredriks och tog sedan sin studentexamen i Bromma Allmänna Läroverk.
    1932 bodde Stig hos sin faster i Gustavsberg. Nästan alla som bodde i Gustavsberg hade sin utkomst från den kända porslinsfabriken. Händelser från den tiden finns skildrade i både kåserier och något reportage.
    Han kom tidigt i kontakt med Stockholms skärgård, genom sin farfar, som tog gossen med i båten och rodde ut i skärgården. Roddturen tog sex timmar i varje riktning. Genom föräldrarnas skilsmässa, kom Stig att delvis bo hos sina farföräldrar under vissa perioder. 
    Stig var en av våra mer genuina skärgårdsskildrare och var redan i 12-årsåldern intresserad av all litteratur om skärgården. Redan då hade han bestämt sig för att bli journalist. Kanske var det delvis för att han var skilsmässobarn, som det roligaste han visste var att läsa. När han var 15 år gav han ut en egen tidning, Reflex, som han själv först hektograferade och senare stencilerade.   
    1942 var Stig bara 17 år gammal, då såg, Eric Stapelberg på DN och dessutom nattredaktör på Svenska Morgonbladet, Stigs tidning och erbjöd honom jobb. Stig började som redigerare på nätterna och gick i plugget på dagarna. Det var en rolig tid, enligt honom själv. Redan efter ett år gick Stig till Örebro-Kuriren som reporter. I Örebro träffade han sin blivande hustru Barbro och tycke uppstod snabbt från båda håll. Redan efter den första "daten" i mitten av 1944, förlovade de sig. Paret Olsson kom senare att få tre barn: Ulf, Jonna och Mats.    
    1949 kom Stig tillbaka till Stockholm och Aftontidningen AT, som låg i de berömda tidningskvarteren i Klara. Tre år senare anställdes han på bildtidningen SE av Albert Bonnier. Vid den tidningen stannade han i 25 år. Här kom han i kontakt med Stockholms dåtida "kändisskribenter", som Stig Claesson, kallad Slas, Olle Carle, kallad Cello, Rune Moberg osv. . . Stig ville vara lika modern som flera av sina kollegor och skaffade sej en egen signatur genom att vända på sitt förnamn och kalla sej GITS. Likadant hade flera av kollegorna redan gjort.
    I familjen och i vänkretsen kallades han Stig eller "Stickan" och inget annat.
    På
SE kom Stig att få arbeta med högst varierande skrivuppdrag. Han skickades på allehanda reportageuppdrag, såväl inom som utom Sverige och det kunde i stort sett handla om vilken typ av reportage som helst. Han gjorde många reportage i Sverige och inte minst, i Norrland, där skildringarna av Norrlandsmetropolernas nattliv, blev omåttligt populära. Stigs sätt att skildra det han såg och hörde, var unikt. Han gjorde reportage i USA efter mordet på president Kennedy, med närgångna intervjuer av folk som stod den misstänkte förövaren nära. Han var i München och gjorde reportage från OS samma år som terroristattacken mot Israels aktiva inträffade. Kort sagt, Stig var en mångsysslare i branschen.
    En enastående iakttagelseförmåga, gjorde honom till en av de roligaste kåsörer som funnits. Men det tog tio år innan han kunde kåsera under en egen spalt, rubricerad
Mummel i kön, stundtals även Bubbel i kön. Det rönte sådan framgång att inslagen med åren, blev de allra populäraste i hela tidningen.
    1960, flyttade familjen till
Jakobsberg, där man kom att bo fram till 1976, då Vasastan återigen blev den nya adressen.
    Under fyra månader 1968, bodde familjen Olsson i staden
Boulder i Colorado USA. Där hade Stig en mängd uppdrag med bl.a. bevakning av slalom-VM från Aspen. Under hela tiden skrev han kåserier för tidningen, som kom att handla om upplevelserna i USA.
    1977
lämnade Stig bildtidningen SE, för att bli reporter vid Svenska Dagbladet. Han fortsatte dock med att kåsera under rubriken, Mummel i kön, ända fram till tidningens nedläggning 1981. På Svenska Dagbladet var han anställd som frilansreporter och förekom vid den här tiden flitigt i både radio och TV. Han var trogen Sommarpratare mellan åren 1972 fram till 1984 och var tillsammans med Torsten Ehrenmark, en av de två populäraste Sommarpratarna, år efter år.
    Han var också ständig "vitsande
gäst" i radioprogrammet, "Skansenträff" som sändes i P1 från Solliden.
    Han deltog i programmet Kvällsöppet i TV som bl.a. sändes under en hel vecka från den norrländska fiskebyn
Bönhamn. Han figurerade på många håll. Var författare av flera filmmanus, bl.a. skrev han ensam manus till alla Åsa Nisse filmer som gjordes från 1956 till början av 1960:talet, Anderssonskans Kalle  1972, men även medförfattare till Hasse Wallmans popfilm, "Drra på- kul grej på vägen till GÖTET" från 1967. Stig svarade också för många av de roliga inslagen med "Gubben i lådan" i Hylands Hörna.
    Stigs dragning till Stockholms skärgård, gjorde att familjen Olssons köpte en tomt på
Fåglarö strax utanför Dalarö i Stockholms skärgård. Där byggde Stig ett eget hus 1965, som kom att bli medelpunkten i familjens tillvaro under alla årstider. Här firade man egentligen alla årets högtider och till ön tog man sig med Waxholmsbolaget under vintertid och med den egna båten "Agda" under resten av året.
    Det var här som Stig fann sina profiler bland "grannarna", som kom att bli de välbekanta
"Gubbarna på ön". Söderlund i viken, Pettersson med Archimedesen, Oskarsson på udden, Öberg med Pentan och begagnade Bergman. Vad dessa herrar egentligen hette eller vilka de var i sina roller som grannar, har nog varierat en del och det var svårt, även för de inblandade att känna igen sig i kåserierna.
    Enligt Gits var det inte svårt att hitta uppslag till kåserierna, det gällde bara att vara uppmärksam och lyssna till de vardagliga händelserna i omgivningen, så gav det sig själv med det. Samma sak var det hemma i
Jakobsberg, där radhuset stod övergivet under somrarna. När barnen blev stora, flyttade Stig och Barbro in till Vasastan och man kan då säga att cirkeln slöts en aning.
    Ett annat stort fritidsintresse som hela familjen var roade av,
var skidåkning. Varje vinter under sportloven, reste man företrädesvis, till Härjedalen och Ramundberget där slalomåkning väntade runt hörnet, eller runt pisten, som nog Gits skulle ha skrivit.. Även härifrån har Stig skrivit fantastiskt roliga kåserier och det är knappast någon besökare där, som undsluppit hans granskande och iakttagande syn och hörsel. Stig själv var en passionerad slalomåkare och har skildrat sina egna upplevelser i många kåserier. Tecknar-Anders berättade också att, Stickan var en hejare på laggen! Här klev också Morfar in i bilden. Stig hade blivit morfar, och då fanns det även en morfar i hans böcker.
    Stig och
Anders Andersö, eller Tecknar-Anders som han är mera bekant som, blev ett väl sammansvetsat reportageteam efter bl.a. utforskningar av Europas lilleputtstater och en båtresa i Evert Taubes kölvatten, mellan Stockholm och Strömstad. På våren 1985 skulle Gits och Tecknar-Anders, resa med Orientexpressen och göra ett reportage för SvD mellan London och Bukarest. Men ödet ville annorlunda!
    Stig avled i Matteus församling, den 28 mars år 1985 i hjärtinfarkt, alldeles för tidigt. Plötsligt var han borta, sörjd och saknad av sin familj och alla sina vänner, saknad och sörjd av alla sina läsare.
Ytterligare två av Sveriges roligaste män, dog inom sju månader: Torsten Ehrenmark och Tage Danielsson. (Ett halvår senare dog även Beppe Wolgers.)
    Den planerade reportageresan till Bukarest fullföljdes av Gustaf von Platen och Tecknar-Anders och utmynnade i en bok med samma namn som resan.
    Stigs stora grej var annars
alla hans kåseriböcker, Gits Olssons Bästa. För många blev det en traditionell julklapp under en rad av år. Tecknar-Anders svarade för alla de träffsäkra, roliga illustrationerna i de flesta av Gits böcker. Det finns många läsare som anser att julen aldrig mera kommer att bli sig lik, när inte "Gits Bästa" finns bland julklapparna. Namnet Gits Olsson är definitivt gångbart än idag.
    För enkelhetens skull satte Stig sin talang på bolag, AB Olssons Bokstäver.
    Nu finns många av Gits underfundiga kåserier och kanske t.o.m. de flesta av hans alster, att finna på den egna domänen
www.GitsOlsson.se som vi har förärat mästaren med.
   
 
Sture & Lasse